Dėl rusų turistų pasisakė ir V. Zelenskis: Rusija į Europą siuntė žudikus

  • Teksto dydis:

Paprastai tokie renginiai vyksta sostinėje, bet Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto susitikimas vakar vyko Kaune, pasakojama LNK reportaže.

„Pirmą kartą šis formatas susitinka Kaune, kultūros sostinėje“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Diplomatijų vadovai aptarė regiono saugumą. Tik gavę progą žurnalistai klausė – ką sutarė dėl rusų turistų?

Tai – jau ne paslaptis, Baltijos šalys susitarė: rusų turistų per savo sienas nebepraleis, net jei jie atsiveš jau anksčiau išduotą ilgalaikę Šengeno vizą, net jei ją išdavė Vokietija ar kokia kita šalis. Taigi sausumos kelias per Baltijos šalis – uždaromas.

„Tikiuosi, kad tai jau yra labiau dienų arba savaičių klausimas, kada pasirodys sprendimai“, – tęsė G. Landsbergis.

Beveik tuo pačiu metu Vilniuje Vyriausybė nusprendė, kad nepaprastąją padėtį reikia pratęsti iki gruodžio vidurio, bet jau ne visoje Lietuvoje, o tik pasienyje su Rusija ir Baltarusija. Tai dar turės patvirtinti Seimas.

Atsirado nauja eilutė – Rusijos piliečių ribojimas: į Lietuvą bus įleidžiami tik tie rusai, kurie atitiks kriterijus. Jie dar nėra nustatyti, juos nustatys G. Landsbergio ministerija, suderinusi su Latvija ir Estija.

„Iš esmės susitarimą pasiekėme, tariamasi dėl paskutinių niuansų“, – sakė Latvijos užsienio reikalų ministras Edgars Rinkevičs.

Anksčiau svarstyta, kad regioninis sprendimas apimtų ir Lenkiją bei Suomiją. Suomija turi ilgiausią sieną su Rusija iš visų ES valstybių – 1,3 tūkst. kilometrų. Jau seniai tai yra vienas populiariausių rusų turistų kelių į Europą.

Dar prieš mėnesį apie tokią neteisybę skambius pareiškimus daręs Helsinkis šį kartą susvyravo.

„Laukiame Europos Komisijos (EK) patarimų, kaip elgtis Šengeno erdvėje“, – kalbėjo Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto.

Suomija prie Baltijos šalių bent kol kas nesijungia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Mes galime kontroliuoti tik savo vizų išdavimą. Dėl kitų vizas išdavusių šalių turime pasitarti su EK, ar tikrai teisiškai galime panaikinti visus Šengeno principus. Šiuo metu tai neaišku“, – tęsė P. Haavisto.

G. Landsbergis pabrėžė, kad tai – nacionaliniai sprendimai. Ir jie efektyvūs tik tada, kai tarpusavyje suderinti.

„Kad žmogus, vienoje valstybėje pabandęs įvažiuoti, sulaukęs neigiamos reakcijos, negalėtų pavažiuoti 200 kilometrų ir sėkmingai kirsti sieną“, – teigė G. Landsbergis.

Europa nėra vieta, kur galėtų vaikštinėti žudikai.

Savo ruožtu, jau seniai nutraukti rusų turistavimą raginantis Volodymyras Zelenskis priminė, kad prisidengdama eiliniais turistais Rusiją į Europą siuntė ir žudikus.

„Europa nėra vieta, kur galėtų vaikštinėti žudikai“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Suomija tik pastarosiomis dienomis pasiekė Baltijos šalių jau pramintu keliu ir 90 proc. sumažino savo išduodamų vizų rusams. Lietuva naujų vizų rusų turistams nebeišdavinėja jau pusę metų.

G. Landsbergio duomenimis, šiuo metu į Europą vis dar laisvai gali važinėti dešimtadalis Rusijos, apie 12 mln. rusų turi galiojančią Šengeno vizą.


Šiame straipsnyje: LNK turinysSuomijaEuropos Komisijarusų turistaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jam jau

Jam jau portretas
deretu ruostis zmoniu kerstui. Juk jau lenda galai,kaip ir kokiu tikslu sukeltas sis karas.

ką daugiau

ką daugiau portretas
beždžionė gali pasakyti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių