G. Landsbergis: debatai dėl sektorinių sankcijų Baltarusijai tebevyksta

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako negalįs atskleisti informacijos apie trečiadienį Briuselyje pasiektą susitarimą, numatantį 78 asmenims, remiantiems Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką, taikyti kelionių į ES draudimą ir įšaldyti čia esantį jų turtą.

„Negaliu atskleisti šios informacijos, ji vis dar yra įslaptinta“, – žurnalistams Seime sakė Lietuvos diplomatijos vadovas, pridurdamas kad į sankcijų radarą gali būti pakliuvę ir įmonės, ir asmenys.

„Noriu paaiškinti, kad tai, kas vakar buvo paskelbta yra ketvirtasis paketas, apie kurį mes ir anksčiau esame dažnai kalbėję, kuris buvo derinamas du mėnesius iki šiol. Dabar jis yra papildytas naujomis pavardėmis ir jis bus patvirtintas greičiausiai kitą savaitę Liuksemburge, Užsienio reikalų ministrų taryboje“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, diskusijos dėl sankcijų reaguojant į Baltarusijos režimo veiksmus, priverstinai nutupdant „Ryanair“ lėktuvą Minske, tebevyksta.

„Dabar vyksta debatai (...) Sektorinės sankcijos būtų pritaikytos pirmąjį kartą. Tokia ir buvo Lietuvos pozicija po pagrobimo. Mes siūlėme ketvirtąjį paketą priimti iš karto ir pradėti diskusiją dėl sektorinių sankcijų. Tai taip ir vyksta. Panašu, kad ketvirtasis paketas yra sutartas, o sektorinės sankcijos paralelei ir greičiausiai bus sutartos Europos Vadovų Taryboje“, – sakė G. Landsbergis.

Sektorinės sankcijos būtų pritaikytos pirmąjį kartą. Tokia ir buvo Lietuvos pozicija po pagrobimo.

ELTA primena, kad ES šalys susitarė dėl naujų sankcijų asmenims, remiantiems Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką. Trečiadienį Briuselyje pasiektas susitarimas numato 78 asmenims taikyti kelionių į ES draudimą ir įšaldyti čia esantį jų turtą.

Kaip skelbė žiniasklaida, sankcijos paveiks mažiausiai septynis subjektus – valstybines institucijas ir įmones, praneša agentūra dpa, remdamasi ES šaltiniais.

Baudžiamosiomis priemonėmis ES reaguoja į besitęsiančias represijas prieš civilinę visuomenę ir demokratinę opoziciją. Dalis asmenų, kuriems skirtos sankcijos, be to, kaltinami dėl, ES požiūriu, neteisėto ir pavojingo tinklaraštininko Romano Protasevičiaus suėmimo.

Nuolatinių ES valstybių atstovų pasiektą susitarimą dėl sankcijų pirmadienį turėtų oficialiai patvirtinti ES užsienio reikalų ministrai. Tada ES oficialiame leidinyje bus paskelbtos ir sankcionuojamų asmenų pavardės.

Toliau tariamasi ir dėl papildomų ekonominių sankcijų Baltarusijai. Jos galėtų paveikti šalies kalio ir naftos pramonę, taip pat finansų sektorių.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta protestai prieš A. Lukašenką, kuris beveik 27 metus autoritariškai valdo šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių