G. Landsbergis interviu BBC: Rusijai turi būti nusiųsta aiški žinutė

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad JAV ir Rusijos prezidentų sutikimo metu Kremliui turi būti nusiųsta labai aiški žinutė. BBC duotame interviu Lietuvos diplomatijos vadovas teigė, kad būtina pažymėti, jog sprendžiant tolesnės NATO plėtros klausimus Rusija neturi veto teisės.

„Rusijai turi būti nusiųsta aiški žinutė, kad ji neturi veto teisės dėl konkrečių šalių narystės NATO, dėl kurios jos gali kreiptis. Nes dabar atrodo, kad būtent taip yra. Taip pat NATO šalys, JAV, visas demokratinis pasaulis turėtų patikinti, kad mes gerbiame žmonių pasirinkimą dėl jų pačių ir jų šalių ateities“, – interviu BBC World News sakė ministras G. Landsbergis.

Pirmadienį per NATO viršūnių susitikimą Briuselyje J. Bidenas susitiko su Baltijos šalių lyderiais. Trijų Baltijos šalių vadovams JAV prezidentas pabrėžė Jungtinių Amerikos Valstijų palaikymą ir pasiryžimą prisidėti prie patikimo atgrasymo ir gynybos užtikrinimo, stiprėjant geopolitinei įtampai rytiniame NATO flange.

Rusijai turi būti nusiųsta aiški žinutė, kad ji neturi veto teisės dėl konkrečių šalių narystės NATO, dėl kurios jos gali kreiptis. Nes dabar atrodo, kad būtent taip yra.

Po didelės konfrontacijos tarp Vašingtono ir Maskvos metų trečiadienį Ženevoje įvyks pirmasis JAV prezidento Joe Bideno ir Rusijos vadovo Vladimiro Putino viršūnių susitikimas. Nekantriai laukiamas susitikimas, kuris vyks J. Bideno iniciatyva, prasidės 14.00 val. Lietuvos laiku ir truks 4-5 valandas, pranešė ir Baltieji rūmai, ir Kremlius.

J. Bidenas pakvietė V. Putiną susitikti, kad dėl Vakaruose vis labiau kritikuojamos Maskvos politikos nurodytų jam „raudonąsias linijas“. Tačiau abiejų didžiausių branduolinių valstybių vadovai kalbėsis ir apie bendrus interesus.

La Grange viloje prie Ženevos ežero, be kita ko, planuojami pokalbiai apie strateginį stabilumą pasaulyje. Ekspertai tikisi, kad V. Putinas ir J. Bidenas gali inicijuoti naujas derybas dėl branduolinio nusiginklavimo ir ginklų arsenalo kontrolės. Taip pat bus aptariami konfliktai Afganistane, Libijoje, Sirijoje bei ginčas dėl branduolinių programų Irane ir Šiaurės Korėjoje.

J. Bidenas pareiškė, kad kalbės apie didėjančias represijas ir žmogaus teisių pažeidimus Rusijoje. Vašingtonas, be to, kaltina Maskvą kibernetinėmis atakomis prieš JAV institucijas ir kišimusi į JAV rinkimus. Rusija šiuo kaltinimus neigia. Ir V. Putino, ir J. Bideno teigimu, abiejų šalių santykiai, kuriuos, be kita ko, temdo daugybė sankcijų, yra „žemiausiame taške“.

Viršūnių susitikimas su V. Putinu Ženevoje užbaigs pirmąją JAV prezidento kelionę užsienyje, per kurią jis pirmą kartą dalyvavo NATO viršūnių konferencijoje. Savaitgalį jis dalyvavo ir G7 viršūnių susitikime Didžiojoje Britanijoje, o antradienį Briuselyje susitiko su ES lyderiais.

Pasibaigus viršūnių susitikimui, J. Bidenas ir V. Putinas surengs atskiras spaudos konferencijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ožys

Ožys portretas
Ožiui, labai gražu Achema stojasi, iš Kinijos traukiniai nebeina cia irgi stojasi, Klaipedos uostas stojasi, gelzinkeliai stojasi, ateina bankrotas Lietuvai kaip 2008 metais, subininia ar jūs bent mastot kuo tai gresia, sulauksit visos tautos prie seimo išvys jus iš ten kaip muses is baršciu, dar keli menesiai ir kaip sako Lietuvai kapec.

Gėda Lietuvai

Gėda Lietuvai portretas
Dar atsirado vienas durnelis,kuris žino,kaip turi elgtis Rusijos ir Amerikos Prezidentai.Visiškas blūdas.Su Paviloniu vienodi Napoleonai.

J

J portretas
Nota siusk Pavilioniui kad atsistatydintu
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių