G. Nausėda kviečia Suomiją prisidėti užtikrinant Astravo elektrinės saugumą

Helsinkyje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pakvietė Suomiją prisidėti užtikrinant Baltarusijoje statomos atominės elektrinės saugumą.

Šalies vadovas tvirtino, kad Suomija turi specialistų, kurie pagelbėtų baltarusiams padaryti jėgainę saugia.

„Mano idėja – pasinaudoti jūsų patirtimi šioje srityje, sukaupta Suomijoje, nes turite labai gerų, plačios kvalifikacijos specialistų, galinčių padėti Baltarusijai įdiegti visus reikiamus saugiklius arba kokybės standartus“, – bendroje spaudos konferencijoje su Suomijos prezidentu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste) sakė G. Nausėda.

„Ko gero, bendradarbiavimas šioje srityje būtų labai geras, labai naudingas visoms šalims“, – kalbėjo jis.

Scanpix nuotr.

Lietuva teigia, kad Rusijos įmonės „Rosatom“ baigiama statyti Astravo jėgainė yra nesaugi ir kelia grėsmę šalies nacionaliniam saugumui, aplinkai ir žmonėms. Minskas kritiką atmeta ir teigia, kad elektrinė statoma saugiai.

Suomių patirtis branduolinės saugos klausimais yra aukšto lygio ir aš esu įsitikinęs, kad ji būtų naudinga, jeigu jūs matytumėte reikalą.

Pasak S. Niinisto, savaime suprantama, kad saugumo standartus reikia įdiegti ne tik Baltarusijoje, bet ir kitose pasaulyje statomose atominėse elektrinėse.

„Suomių patirtis branduolinės saugos klausimais yra aukšto lygio ir aš esu įsitikinęs, kad ji būtų naudinga, jeigu jūs matytumėte reikalą...“, – kalbėjo Suomijos prezidentas.

„Bet mes privalome turėti valios priimti šią patirtį“, – replikavo G. Nausėda.

Lietuva ketina neįsileisti Astrave pagamintos elektros, tačiau jai nepavyko įtikinti kaimyninių regiono šalių padaryti to paties.

Baltarusijos energetikos ministerija teigia, kad branduolinis kuras Astravo atominės elektrinės pirmajam reaktoriui gali būti atgabentas lapkritį.

G. Nausėda sakė, kad Lietuva privalo užtikrinti elektrinės saugumą dar prieš jos veikimo pradžią ir džiaugėsi, kad 1986 metų Černobylio jėgainės avariją kol kas galima prisiminti tik iš neseniai pasirodžiusio serialo.

„Mes nekalbame apie batų fabriką, kur galima įdiegti kai kuriuos kokybės reikalavimus gamybos proceso metu. Mes kalbame apie atominę elektrinę Europos centre“, – teigė Lietuvos prezidentas.

„Manau, negalime leisti potencialiai pavojingai atominei elektrinei funkcionuoti“, – tvirtino jis.

Suomijoje „Rosatom“ taip pat prisideda prie planuojamos statyti atominės elektrinės vakarinėje šalies dalyje esančiame Piuhejokyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Lietuvoj bardakas o ponas tik istisai keliauja kitur.Atrodo kad jam visai nerupi Lietuvos reikalai o tik savireklama

Pats sau prieštarauja

Pats sau prieštarauja portretas
Pirma-padėti Baltarusijai įdiegti visus reikiamus saugiklius arba kokybės standartus. Po to-Manau, negalime leisti potencialiai pavojingai atominei elektrinei funkcionuoti. Nauseda jau ne supranta ko nori, arba padeti arba neleisti. Suomis taip nieko ir neatsake:)

Kas jus apsėdo?

Kas jus apsėdo? portretas
Ar tikrai manot, kad Batka pas save statytų nesaugią elektrinę, lyg ten negyventų žmonės, vaikai?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių