G. Paluckas pripažįsta: lūkesčiai buvo aukštesni

Ketvirtoje vietoje po pirmojo Seimo rinkimų turo likusių socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pripažįsta turėjęs aukštesnius lūkesčius. Vis dėlto jis tikina, kad trauktis iš lyderio pozicijos kol kas neketina.

„Jie (rezultatai – ELTA) šiek tiek, matyt, visus nustebino. (...) Mane šiek tiek nustebino Laisvės partijos pasirodymas, sveikinu kolegas. (...) Taip pat nustebino ir Darbo partijos pasirodymas“, – pirmadienį, paaiškėjus rinkimų rezultatams, spaudos konferencijoje sakė G. Paluckas.

Jis pripažino, kad partijos lūkesčiai buvo didesni.

„Pirmajame ture turėjome šiek tiek aukštesnius lūkesčius, tą reikia pripažinti“, – teigė G. Paluckas.

Kalbėdamas apie savo, kaip partijos lyderio, likimą, G. Paluckas teigė, kad kol kas trauktis neketina.

„Tikrai apie tai šiandien negali būti nė kalbos. Mes turime dvylika pretendentų antrame ture ir labai rimtai ruošiamės“, – kalbėjo socialdemokratų lyderis.

Tikrai apie tai šiandien negali būti nė kalbos. Mes turime dvylika pretendentų antrame ture ir labai rimtai ruošiamės.

G. Paluckas neslėpė, kad kalbėjosi su įvairiomis partijomis apie koalicijos formavimą, tačiau, teigė jis, pirmiausia reikia sulaukti antrojo turo rezultatų.

„Šiandien po mūsų nuotolinio valdybos posėdžio svarstysime, kuriuos ir kur kandidatus paremti antrame ture ir kokios paramos galime tikėtis iš centro kairės partijų“, – sakė LSDP pirmininkas.

Jis teigė, kad nereikėtų lyginti skirtingų Seimo rinkimų rezultatų, bei patikino, kad socialdemokratų partijos nuostatos tapo „grynesnės“. Vis dėlto, kaip sakė G. Paluckas, svarstymai apie susijungimą su rinkimų kartelės neperlipusiais „socialdarbiečiais“ nebus atnaujinti.

Deda viltis į antrąjį rinkimų turą

G. Paluckas taip pat kalbėjo apie centro kairės partijų paramą partijai ir pačios partijos paramą centro kairiųjų partijų kandidatams.

„Būtų natūralu, jei socialdemokratai remtų centro kairės kandidatus antrajame ture vienmandatėse“, – sakė socialdemokratų lyderis.

Savo ruožtu G. Palucko pavaduotoja Rasa Budbergytė kalbėjo, kad pastarojoje Seimo kadencijoje socialdemokratai „dirbo labai kryptingai galvodami apie tai, ko reikia Lietuvos žmonėms“.

„Kalbant apie rezultatą, jis tikrai nėra įkvepiantis, bet pritariu partijos pirmininkui, kad mūsų laukia tikrai nelengva kova dabar tris savaites. Dėsime visas pastangas, kad turėtume kuo daugiau vienmandatėse laimėjusių mūsų atstovų“, – sakė R. Budbergytė.

Su konservatoriais į koaliciją neis

G. Paluckas sako jau sulaukęs pirmųjų skambučių dėl galimos koalicijos, tačiau rimtesnes derybas žada vykdyti tik po antrojo rinkimų turo po dviejų savaičių. G. Paluckas akcentavo, kad derėtųsi tik dėl centro kairės koalicijos, tuo metu deryboms su dešiniaisiais konservatoriais nemato galimybių.

„Tokių kontaktų ar skambučių tikrai buvo vakar ir šiandien, tačiau rimti pokalbiai, ką galima daryti, matyt, nusikels po antrojo turo“, – teigė jis.

„Esu ne kartą sakęs per pastarąsias dvi savaites įvairiuose kontekstuose, kad mūsų, socialdemokratų, kairiosios partijos prievolė yra arba formuoti, arba jungtis prie centro kairės koalicijos. Daugelis nežinau dėl kokių priežasčių samprotauja, kad mes galėtumėme jungtis su konservatoriais. Tačiau tokių prielaidų, tokių aplinkybių šiandien aš tikrai nematau“, – pabrėžė G. Paluckas.

Socialdemokratų vedlys pripažino, jog partija nesitikėjo tokio sėkmingo Laisvės ir Darbo partijų pasirodymo.

„Nustebino Laisvės partijos pasirodymas – sveikinu kolegas, iš tikrųjų, peržengė, matyt, daugelio, net savo pačių lūkesčius. Taip pat nustebino, aišku, ir Darbo partijos pasirodymas, nes jeigu jau atvirai, mes lygiai taip pat tokio pasirodymo nesitikėjome“, – teigė jis.

Nepavyko suburti rinkėjų miestuose

Socialdemokratų vadovas sako, kad ne tokį sėkmingą socialdemokratų pasirodymą iš esmės lėmė tai, kad pagrindiniai rinkėjai „pasislinko į tam tikrus rinkėjų segmentus, kurie mažiau koncentruojasi regionų centruose ir periferijoje, bet didmiesčiuose partija neužsitikrino pakankamo elektorato.

„Mūsų didžioji problema vis dar išlieka – didžiuosiuose miestuose plačios kairiųjų rinkėjų bazės socialdemokratai vis dar neturi. Ir tai reikės spręsti. Kitaip tariant, mes matome dominuojančias dešiniąsias partijas, o kairysis rinkėjas turi rinktis tarp mažiau ar daugiau dešiniųjų kandidatų. Čia yra užduotys ateinančiam laikotarpiui“, – tvirtino jis.

Daugelis nežinau dėl kokių priežasčių samprotauja, kad mes galėtumėme jungtis su konservatoriais. Tačiau tokių prielaidų, tokių aplinkybių šiandien aš tikrai nematau.

Politikas taip pat įsitikinęs, kad dalį socialdemokratų rinkėjų nuviliojo ir 3 proc. surinkusi, bet į Seimą nepatekusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Nepaisant to, G. Paluckas sako, kad susijungimas su daugiau nei prieš dvejus metus atskilusia partijos atšaka nesvarstomas.

„Turint galvoje atsinaujinusius socialdemokratus, mūsų išgrynintą tapatybę, nematau tų perspektyvų tų partijų jungimosi. Jeigu vienas ar kitas asmuo norės grįžti į partiją, tai jie tai, matyt, padarys nustatyta tvarka“, – kalbėjo G. Paluckas.

Socialdemokratai rinkimuose liko ketvirtoje vietoje, sulaukę 9,26 proc. rinkėjų palaikymo ir daugiamandatėje apygardoje užsitikrinę 8 mandatus.

Dar 12 kandidatų vienmandatėse apygardose, įskaitant patį pirmininką G. Palucką, pateko į antrąjį turą. Prieš ketverius metus socialdemokratai užsitikrino 17 mandatų Seime.

G. Paluckas apie susijungimą su LSDDP: to nebus

G. Paluckas, vertindamas pirmojo turo rezultatus, pabrėžė, kad susijungimo su prieš kurį laiką atskilusia Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) tikrai nebus. Anot jo, jei kai kurie LSDDP nariai norės grįžti į LSDP, tai, pasak G. Palucko, jie galės padaryti.

„Nėra ką kalbėti apie susijungimą, kai bičiuliai (LSDDP) „suvalgė“ tik tuos tris reikalingus procentus ir iškrito iš parlamentinių partijų sąrašo ir nesulaukė visuomenės pasitikėjimo. Žvelgiant į ateitį, turint galvoje atsinaujinusius socialdemokratus ir mūsų išgrynintą tapatybę, aš nematau partijų jungimosi perspektyvų. Jeigu vienas ar kitas asmuo norės grįžti į partiją, tai jie padarys nustatyta tvarka. Tikrai jokių susijungimų perspektyvoje nenusimato“, – sakė jis.

LSDDP pirmajame ture surinko 3,17 proc. Seimo rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų.

Aktyvumo žemėlapis

Rezultatų žemėlapis

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip Paluckai lukesciai ir viltys buvo didesnes...

taip  Paluckai lukesciai ir  viltys buvo didesnes... portretas
kaip pas ta merguzele,,, ja zdala y verila dumala rozu , a posla proverilas s triperam chozu,,,,,[ lukesciai buvo kad gimdysiu , nuejus pasitikrint isaiskejo ,kad triperiu sergu,,,]
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių