Prokurorė: A. Vyšniauskas kaip savo nurodė kitų išlaidas, galbūt suklastota 19 dokumentų

Parlamentaras Andrius Vyšniauskas, būdamas Marijampolės savivaldybės tarybos nariu, galimai suklastojo 19 dokumentų ir kaip savo nurodė kitų asmenų patirtas išlaidas, kad apgaule gautų išmokas, teigia generalinė prokurorė Nida Grunskienė.

„Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad Andriui Vyšniauskui būnant Marijampolės savivaldybės tarybos nariu, jo kaip tarybos nario išlaidų suvestinėse ir šias išlaidas patvirtinančiuose dokumentuose (...) yra nurodytos ir kitų asmenų patirtos išlaidos, kurios nėra susijusios su Andriaus Vyšniausko kaip tarybos nario veikla“, – antradienį Seime teigė Nida Grunskienė, kreipdamasi į parlamentarus dėl A. Vyšniausko neliečiamybės panaikinimo.

Pasak jos, ikiteisminio tyrimo medžiagoje yra duomenų apie 19 galimai suklastotų ir Marijampolės savivaldybei pateiktų dokumentų, kuriuose įrašyti tikrovės neatitinkantys duomenys.

Anot prokurorės, galimi nusikaltimai padaryti nuo 2019 metų balandžio 23 dienos iki 2020 metų lapkričio 13 dienos, o apgaule buvo įgyta 2190,38 euro.

Vėliau žurnalistams N. Grunskienė teigė, kad politikas kaip savo galėjo nurodyti kelių asmenų patirtas išlaidas, tačiau neatskleidė, kas tie asmenys. Anot jos, įtarimų byloje kol kas niekam nepateikta.

„Negalėčiau detalizuoti, kadangi ikiteisminis tyrimas dar vyksta, neatliktos visos apklausos, ir nenorėdama pakenkti ikiteisminiam tyrimui daugiau komentarų neteiksiu“, – sakė ji.

N. Grunskienė tik patvirtino, kad kalbama „ir apie degalų čekius“.

Generalinė prokurorė prašo Seimo panaikinti A. Vyšniausko teisinę neliečiamybę, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu, taip pat dėl sukčiavimo bei dėl piktnaudžiavimo.

Anot N. Grunskienės, taip manyti leidžia surinktų duomenų visuma – liudytojų parodymai, Marijampolės savivaldybės administracijos pateikti dokumentai, bankų, ryšio operatorių ir degalinių pateiktos suvestinės.

Marijampolės savivaldybės duomenimis, politikas, 2019–2020 metais eidamas Marijampolės tarybos nario pareigas, iš viso panaudojo 5120 eurų jo veiklai skirtų lėšų.

Apie pusantro tūkstančio eurų sudarė išlaidos telefono ir interneto ryšio paslaugoms, 2,1 tūkst. – išlaidos degalams, dar apie pusantro tūkstančio eurų – kitos išlaidos, tarp jų kanceliarinės (137 eurai), lėšos viešinimo paslaugoms (1365 eurai) ir gėlėms (67 eurai).

Be to, šių išlaidų pagrįstumo savivaldybės kontrolieriai nevertino, motyvuodami dideliu darbo krūviu.

Kontrolės duomenimis, A. Vyšniauskas pernai į savivaldybės biudžetą grąžino 102 eurus už degalus.

Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl tarybos nariams numatytų išmokų panaudojimo Marijampolės savivaldybėje, tačiau, prokurorės teigimu, liepos 26 dieną A. Vyšniausko byla iš jo atskirta.

Pagal Konstituciją, Seimo narys negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyta jo laisvė be parlamento sutikimo.

Kad jo neliečiamybė būtų panaikinta, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip pusė visų Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 71.

Antradienį tikimasi šį klausimą išspręsti. A. Vyšniauskas yra sakęs, jog prašys Seimo panaikinti jo imunitetą.

Pats politikas anksčiau tvirtino esąs šokiruotas jam mestų įtarimų ir sakė nepadaręs jokio nusižengimo. Jis pranešė stabdantis narystę TS-LKD, pasitraukiantis iš frakcijos seniūno pareigų bei Teisės ir teisėtvarkos komiteto.

Parlamentaras 11 numeriu buvo įrašytas TS-LKD daugiamandatės apygardos kandidatų į Seimą sąraše, tačiau rinkimų štabas nusprendė jį išbraukti. A. Vyšniausko kandidatūra toliau keliama Marijampolės vienmandatėje apygardoje.

Seimo rinkimai vyks spalio 13 dieną.

A. Vyšniauskas komisijai tyrimo nekomentuoja

Seimui antradienio popietę rengiantis apsispręsti dėl Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Andriaus Vyšniausko teisinės neliečiamybės panaikinimo, pats politikas parlamento komisijai teisėsaugos tyrimo plačiau nekomentavo.

„Aš neturiu daugiau ką pridėti ir pasakyti. Aš nesu susipažinęs su ikiteisminio tyrimo medžiaga, nesu jokia forma apklaustas, dėl to man būtų sudėtinga kažkokius faktus ar detales komentuoti. Prašau tiesiog panaikinti mano neliečiamybę ir leisti toliau teisinėmis priemonėmis apsiginti“, – kalbėjo A. Vyšniauskas specialiai sudarytos Seimo tyrimo komisijos posėdžio metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šūdų

Šūdų portretas
krūva. Gaila, kad reikėjo laukt daugiau kaip 30metų, kol prasidės valymas

tai tik vienas iš konservų v a g i ų Vasiliauskas,

 tai tik vienas  iš konservų v a g i ų Vasiliauskas, portretas
o visumoje konservKGB-tų gaujoje visi v a g y s , ypač tie KGB-tai , kurie paslėpti 75 metams --tai sovietų užgrūdinti VAGYS.--- ŽMONĖS, kada nustosime vagis rinkti į SEIMĄ

tokia akis apsjausciau,

tokia akis apsjausciau, portretas
Dar vienas svolacius pagautas,nu jus brudai lietuvos,kaip jus zeme nesioja,o kiek dar ju neisviesinti ;;;;tyli siknas sutraukia,nieko viskam ateina laikas,visi brudai bus apsviesti,,,,,,,,,,,,,
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių