Gyventojai dėl kanapių vieningesni nei politikai: narkotikas yra narkotikas – ką čia analizuoti

  • Teksto dydis:

Seimo nariams nesutariant dėl kanapių dekriminalizavimo, projektas keliauja į ekspertų rankas. Tiesa, pastarųjų nuomonės Seime prireikė tik konstatavus, kad Teisės ir teisėtvarkos komitetas pažeidė statutą, o komiteto nariai klausimų iš pirmo karto ekspertams suformuluoti nesugebėjo, pasakojama LNK reportaže.

Paskutinis balsavimas dėl mažo kiekio kanapių dekriminalizavimo labiau priminė chaosą. Gruodžio viduryje Seimas po svarstymo žengė tik pusę žingsnio į priekį. Administracinį nusižengimų kodeksą – atsakomybę už kanapes – papildė, tačiau iš Baudžiamojo kodekso neišbraukė. Projektas grąžintas tobulinti Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Tačiau iš pradžių nesutarta, ar koreguojant projektą reikalinga ir ekspertų nuomonė.

„Kol Etikos ir procedūrų komisija nekonstatavo, kad komitetas pažeidžia statutą, tol ekspertinis vertinimas  buvo neužsakinėjamas“, – sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė Agnė Širinskienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Įpareigojus komitetą pasikonsultuoti su ekspertais, iš pirmo karto nepavyko suformuluoti klausimo.

„Negaunant daugiau žinių iš ekspertų, o tik atsakymus „taip“ arba „ne“, iš pradžių norėta padaryti  juos uždarus, – aiškino A. Širinskienė. 

O Aušrinę Armonaitę vakar komitete pavadavęs kitas Laisvės partijos atstovas Kasparas Adomaitis įtaria, kad taip tyliai ir toliau bandoma kaišioti pagalius į ratus.

„Kartais tas noras įtraukti papildomas įstaigas ir ekspertus atrodo perteklinis, kaip noras vilkinti ar ištęsti procesą“, – savo nuomonę išsakė K. Adomaitis.   

Teisės ir teisėtvarkos komitetas nusprendė kreiptis į šešių universitetų mokslininkus. Prašys argumentų, kaip kanapių dekriminalizavimas paveiktų ne tik teisinę, bet ir socialinę aplinką.

Man atrodo, kad tas dekriminalizavimas būtų per daug – jaunimas labai žalojamas.

 

„Logiškai mąstantiems asmenims turbūt būtų pakankamai aišku, kad baudžiamoji atsakomybė nė kiek nepadėjo atgrasyti“, – dėstė Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Julius Sabatauskas.

Taip pat svarstoma, ar Lietuvoje pagalba priklausomybių turintiems pakankama.

„Ar tokiu atveju neįvyks taip, kad narkotikų dekriminalizavimas, esant nepakankamoms sveikatos priežiūros paslaugoms, tiesiog paskatins didesnį narkotikų vartojimą visuomenėje“, – svarstė A. Širinskienė.

„Tik po mėnesio, savaitės ar kelių savaičių jis gali pradėti gauti tą pagalbą. Žmogus gali paprasčiausiai persigalvoti“, – argumentavo J. Sabatauskas. 

Tikimasi, kad mokslininkų išvados turėtų tapti gairėmis, kuriomis vadovautųsi tarpusavyje nesutariantys parlamentarai.

„Mane stebina Laisvės partijos balsavimas prieš, kad tai įvertintų ir medikai. Jeigu patys kalba apie didesnes gydymo galimybes, tai buvo nenuoseklu sakyti, kad medikų įvertinimo nereikia“, – teigė A. Širinskienė.

„Greičiau kreiptumės, greičiau gautume atsakymą. Tačiau turi būti normalios ribos – negalime  įtraukti visų įmanomų ekspertų“, – K. Adomaitis.

Kol parlamentarai dekriminalizavimo klausimus stumdo kaip karštą bulvę, gyventojai šiuo klausimu vieningesni. Pernai atliktos apklausos rodo, kad trys iš keturių lietuvių mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui nepritaria.

„Manau, pritaria tie, kurie patys rūko, ir viskas. Aš nepritariu, nes narkotikas yra narkotikas. Nėra čia ką analizuoti daug“, – savo nuomonės neslėpė kalbintas vyras.

„Nepritariu, nes žmonės ir taip masiškai serga nuo tos chemijos. Man atrodo, kad tas dekriminalizavimas būtų per daug – jaunimas labai žalojamas“, – porino kita pašnekovė.

„Dėl kanapių? Nepritarčiau, nes, manau, tai vis tiek yra narkotikas, kuris pažeidžia žmonių smegenis“, – teigė moteris.

„Čia yra bėda, siaubas. Patariu visiems nerūkyti, nevartoti“, – sakė garbaus amžiaus moteris.

Siūlymas išbraukti baudžiamąją atsakomybę dėl kanapių turės iš naujo pereiti pirmines stadijas. Jis bus svarstomas pavasario sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

čia rašo

čia rašo  portretas
tikri padugnės, kuriems vakarietiškumas suprantamas kaip laisvė narkašintis. Ištrenksim tą valdžią iš sosto, kuri stumia tautą į susinaikinimą.

Faktai yra faktai

Faktai yra faktai portretas
Geriausia nevartoti nieko, bet alkoholis daug pavojingenis narkotikas, niekas neturėtų būt baudžiamas už saugesnį pasirinkimą.

.

. portretas
Turim kaiminysteje alkoholiku zoles rukaliu muzikantu kaiminyste. Niekam nelinketume. Tai zmones kurie tik patys sau idomus. Aplinkui vien durniai, miescionys ir tt. Policija taip pat panasu nezinia kaip kartais i tokius ziuri. Tai kazka randa tai poto jau neranda. Priklauso kas kieno tevai gimines o gal ir aprupintojai?
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių