Graikijoje viešinti I. Šimonytė: Lietuva nėra migrantų koridorius į ES

Siekdama pasisemti nelegalios migracijos valdymo patirties, Graikijoje apsilankiusi premjerė Ingrida Šimonytė kalbėjo, kad Aliaksandro Lukašenkos režimas tendencingai siekia ir toliau padidinti nelegalių migrantų, patenkančių į Lietuvą skaičius.

„Baltarusijoje yra ne tik kriminalinė infrastruktūra, bet ir valstybės institucijos, kurios dalyvauja didinant migrantų antplūdį į mūsų šalį. Turime maždaug 20 kartų, lyginant su praėjusiais metais, išaugusį žmonių skaičių, kertančių sieną nelegaliai. Nerimą kelia ne pats skaičius, bet tendencijos, nes pagrindinis augimas įvyko per labai trumpą laikotarpį. Matome, kad vykdomos tam tikros procedūros, kad ši tendencija dar labiau būtų sustiprinta“, – vizito Graikijoje metu surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo I. Šimonytė.

Ministrės pirmininkė pažymėjo, kad Lietuvą ir Graikiją vienija supratimas, kaip dera elgtis kaimynystėje esant pakenkti norinčiai valstybei. Ji taip pat akcentavo abiejų šalių sklandų bendradarbiavimą iš Atėnų į Vilnių skridusio „Ryanair“ lėktuvo priverstinio nutupdymo Minske atveju, siekiant duoti atsaką Baltarusijai.

Visgi po šio įvykio, pasak I. Šimonytės, A. Lukašenkos režimo politika tapo kelianti dar daugiau problemų, todėl Lietuvai, premjerės teigimu, kyla iššūkis suteikti minimalius humanitarinius pamatus į šalį patekusiems asmenims, bei kartu ji pridūrė, kad išaugusio prieglobsčio prašymų skaičiaus įvertinimui taip pat reikės papildomų resursų.

Noriu pabrėžti, kad Lietuva nėra migrantų koridorius į Europos Sąjungą, Švediją, Vokietiją ir kitas šalis.

„Mums reikia išplėsti mūsų pajėgumus, kad mūsų suteikiamomis apgyvendinimo sąlygomis bent jau būtų gerbiamas pamatinis žmogaus orumas. Žinoma, kad prieglobsčio prašymų nagrinėjimas dabar reikalauja mūsų institucijų laiko ir pastangų, prideda mums papildomos nenumatytos naštos“, – teigė premjerė.

Kartu ministrė pirmininkė akcentavo, kad Lietuva nėra nelegalių kelionių į Europą koridorius, o prieglobsčio prašymus, jos manymu, Baltarusijos opozicionieriai gali pateikti ir legaliais būdais.

„Noriu pabrėžti, kad Lietuva nėra migrantų koridorius į Europos Sąjungą, Švediją, Vokietiją ir kitas šalis. Patekimui į šalį ir prieglobsčio prašymams galioja teisiniai instrumentai, jeigu tam yra poreikis. Baltarusija nėra valstybė, kuri būtų nesaugi žmonėms, išskyrus baltarusių žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės atstovus, turinčius kitokią nei Lukašenkos nuomonę. Žinoma, kad bus nemažai prieglobsčio prašymų, kurie bus įvertinti kaip neturintys pagrindo“, – sakė I. Šimonytė.

ELTA primena, kad ministrės pirmininkė I. Šimonytė trečiadienį išvyko į Graikiją. Vizito Atėnuose metu liepos 14–15 dienomis buvo numatyti susitikimai su Graikijos premjeru Kyriaku Mitsotakiu, parlamento pirmininku Constantinu An. Tassoulu, bei apsilankymas Graikijos pakrančių apsaugos operacijų centre. Susitikimuose taip pat aptarti dvišaliai santykiai ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimo galimybės.

Kartu su Vyriausybės vadove į Graikiją vyko ir vidaus reikalų ir teisingumo viceministrai, ekspertų delegacija, dalyvausiantys konsultacijose su Graikijos institucijų atstovais, atsakingais už migracijos politiką.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kunigas

Kunigas  portretas
Šita valdžia sudo verta

gandragalviams

gandragalviams portretas
debilai,viskas jums blogai ką daro vyriausybė.Džiaukitės savo ilgu ir gražiu,kuris rūpinasi tik savo reputacija ir patvoriniais

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Kai reikia dirbti, jie visi pradeda lakstyti po plačiąją Europos sąjungą, o nelegalai plūsta būriais!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių