Pereiti į pagrindinį turinį

I. Šimonytė: Lietuva sėkmingai susitvarkė su NATO viršūnių susitikimo iššūkiais

2023-07-12 20:44

Lietuva sėkmingai susitvarkė su Vilniuje dvi dienas vykusio NATO viršūnių susitikimo iššūkiais, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / I. Gelūno / BNS nuotr.

Feisbuke trečiadienio vakarą premjerė sakė nenorinti kalbėti apie susitikimo „istoriškumą turinio prasme“ nes jį „galiausiai įvertins pati istorija, o ne pareiškimai“.

„Prieš akis laukia daug politinio ir kitokio darbo, kad žodžiai taptų kūnu. Bet įvykio prasme tai išties istorinis Lietuvai dalykas, ne tik todėl, kad vyko čia pirmą kartą, bet ir todėl, kad tai buvo didžiulis iššūkis mūsų institucijoms ir infrastruktūrai. Kažkiek ir visuomenei, ir miestelėnams. Ir drįstu teigti, kad mes, laisvi laisvo Pasaulio piliečiai, su tuo susitvarkėme išties gerai“, – tvirtino Vyriausybės vadovė.

Prieš akis laukia daug politinio ir kitokio darbo, kad žodžiai taptų kūnu.

Anot jos, premjerui tokio pobūdžio procesuose tenka „daugiausia ūkvedžio vaidmuo “, nes politinį turinį formuoja Lietuvai atstovaujantis prezidentas.

Premjerė pažymi, jog tai nereiškia, kad kitos institucijos nedalyvavo derinant ir diskutuojant dėl pozicijų susitikime priimamais klausimais, tačiau jai pačiai didžioji dalis atsakomybės teko kartu su Vyriausybei pavaldžiomis institucijomis ir pagalbininkais užtikrinti, kad viskas vyktų „kiek įmanoma sklandžiai“.

„Tad nenuostabu, kad ir dvišaliuose susitikimuose ir kituose pokalbiuose su kolegomis premjerais būtinai domėjausi tuo, kaip viskas atrodo jiems - mūsų svečiams. Visų žinutė buvo ta pati - geras organizavimas ir sklandus darbas“, – tvirtino ji.

Premjerė taip pat dėkojo už darbą Vyriausybės kanceliarijai, Užsienio reikalų ministerijai, „Litexpo“ parodų rūmams, bei visoms institucijoms ir pareigūnams, iki susitikimo ir jo metu užtikrinusiems saugumą, tvarką, „spindėjusiems atidumu, draugiškumu ir greita reakcija“ bei šauliams, teikusiems pagalbą.

Padėkas „už konstruktyvumą, operatyvumą, gebėjimą spręsti čia ir dabar“ jį skyrė ir Vilniaus savivaldybei, taip pat – vilniečiams ir miesto svečiams už tai, jog šie leido susitikimui vykti sklandžiai ir mobilizavosi Ukrainos palaikymo akcijose.

„Noriu padėkoti (...) visiems tiems Lietuvoje ir svetur, kurie pasididžiavimą Lietuva skelbė garsiai - įrašais, vėliavomis, tiesiog pripažinimu, kad mokam, galim. Kaip sakė Prezidentas J. Biden šiandien - Pasaulis keičiasi. Ir mes keičiamės kartu“, – savo įraše tvirtino premjerė.

„Ar viskas buvo tobula? Taip nebūna. Svarbu išmokt, ką reikia išmokt, nes tokių progų ateityje tikrai dar bus - Lietuva yra matoma ir ryški laisvojo Pasaulio dalis. Tada galėsime dar geriau. O dabar svarbiausia įvertinti, ką mokame gana ribotais ištekliais ir per pakankamai ribotą laiką padaryt. Mokame. Todėl dar kartą visiems šio proceso bendrakūrėjams AČIŪ“, – rašė ji.

Vilniaus NATO viršūnių susitikimas vyko birželio 11-12 dienomis.

Aljanso lyderiai patvirtino naujus regioninius gynybos planus, sutarė dėl 2 proc. bendrojo vidaus produkto „grindų“ (BVP) gynybai, taip pat – dėl Aljanso ir Ukrainos tarybos bei patvirtino ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planą.

NATO lyderiai sutarė, kad kvietimas įstoti į Aljansą Ukrainai bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir Kyjivas įvykdys keliamas sąlygas, nusprendė atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo,

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų