I. Šimonytė Rygoje aptarė saugumo klausimus: svarbu išlikti vieningiems

  • Teksto dydis:

Rygoje Baltijos Ministrų Tarybos formate susitiko Lietuvos, Latvijos ir Estijos Vyriausybių vadovai. Susitikimo metu didžiausias dėmesys buvo skirtas regiono saugumo klausimams aptarti.

Baltijos Ministrų Taryboje, kuriai šiemet pirmininkauja Latvija, taip pat aptartas bendrų infrastruktūrinių projektų progresas, Žalioji darbotvarkė ir pandemijos valdymas.

„Praėjo du mėnesiai po paskutinio mūsų susitikimo ir situacija regione išlieka neraminanti. Tad svarbu ir toliau palaikyti Baltijos šalių dialogą dėl bendrų pozicijų. Tvyrant įtampai regione svarbu nepriimti Rusijos primesto naratyvo apie interesų zonas, siekio perbraižyti Europos saugumo architektūrą. Prašymas atmesti NATO atvirų durų politiką pamina valstybių teisę savarankiškai pasirinkti savo užsienio politiką ir yra nepriimtinas, todėl ypač svarbu išlikti vieningiems ir susitelkusiems. Neabejoju, kad tokie ir esame“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerai sutarė, kad Baltijos šalių ir visos Europos Sąjungos (ES) pagalba ir parama Ukrainai yra labai svarbi.

„Rusijos karių dislokavimas Baltarusijoje kelia mums tiesioginį susirūpinimą, todėl privalome būti pasiruošę reaguoti ES lygiu. Turime pasiųsti aiškią žinią Rusijai ir Baltarusijai, kad tolesnės agresijos kaina bus didelė“, – teigė Lietuvos premjerė.

I. Šimonytė pabrėžė, kad Baltijos šalys glaudžiai dirba NATO formate, o ryšys su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis išlieka kertiniu.

Ingrida Šimonytė. / L. Penek / LRVK nuotr.

Ministrai Pirmininkai vieningai sutarė, kad atsižvelgiant į dabartinę geopolitinę situaciją ypatingai svarbu užtikrinti, kad visi sinchronizacijai reikalingi projektai būtų įgyvendinami kaip įmanoma sparčiau ir nevėluotų.

„Kaip įmanoma greičiau turime pasiekti maksimalų mūsų elektros sistemų atsparumą ir pasirengti izoliuotam darbui“, – sakė Lietuvos Vyriausybės vadovė.

Baltijos šalių premjerai susitikimo metu pasirašė bendrą Baltijos šalių pareiškimą, skirtą siekti bendrų pozicijų ES lygiu derantis dėl Žaliosios darbotvarkės (FF55 paketo) įgyvendinimo. Tai bus įrankis Baltijos šalims kalbėti vienu balsu siekiant užtikrinti visų paketo elementų suderinamumą ir balansą bei atitinkamai atspindėti tuos pačius iššūkius, su kuriais susiduria Baltijos šalys.

Baltijos Ministrų Taryboje taip pat buvo aptarta pandemijos situacija ir tolesnis bendradarbiavimas siekiant suderinti COVID-19 ribojimus visose Baltijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To aaa

To aaa portretas
Paskaityk statistinius duomenis vietoj nesąmonių rašinėji. Lietuvos BVP Latvijos seniai pralenkė, pernai ir Estijos. Skurdini tai pats save tingėdamas iš lovytės išlipti.

Anonimas

Anonimas portretas
pati pripiso o dabar kasko nori ! bloga nebus ?

Anonimas

Anonimas portretas
Tegyvuoja Lietuvos ir Latvijos tautų draugystė!Velniop kremliaus okupantus!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių