I. Šimonytė žada susitikti su Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovu

Premjerė Ingrida Šimonytė žada susitikti su Lietuvos stačiatikių bažnyčios vadovu, šiam paprašius tokio pokalbio.

Ji metropolito Inokentijaus kvietimą sako gavusi tik trečiadienį.

„Neprivalau tuoj pat turėti atsakymą – darbotvarkė mano įtempta pastarosiomis savaitėmis, nes nusimato viena kita išvyka. Tai bandysime ieškoti laiko ir kažkaip bandysiu susitikti su metropolitu Inokentijumi“, – žurnalistams Seime teigė Ingrida Šimonytė.

Premjerė teigė į Ortodoksų bažnyčios vadovo laišką taip pat atsakiusi laišku.

„Bet jeigu norėtų susitikti, manau, kad mes kažkur laiko rasime“, – pabrėžė ji.

Pastaruoju metu daliai Lietuvos stačiatikių dvasininkų reiškiant norą keisti savo pavaldumą, antradienį išplatintame Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos pranešime metropolitas Inokentijus pabrėžė, kad dauguma šalies ortodoksų „lieka ištikimi stačiatikių bažnyčiai, kanoniškai priklausančiai Maskvos patriarchato jurisdikcijai“.

I. Šimonytė per diplomatus praėjusią savaitę perdavė laišką Konstantinopolio patriarchui Baltramiejui I, išreikšdama Lietuvos Vyriausybės paramą dalies stačiatikių siekiui atsiskirti nuo Maskvos.

Premjerė šią savaitę žurnalistams tvirtino, kad daliai tikinčiųjų, smerkiančių Rusijos veiksmus Ukrainoje, šiuo metu „gali būti sudėtinga išpažinti savo tikėjimą be tam tikro kompromiso su savo įsitikinimais“. Kartu ji pabrėžė, kad visus sprendimus turi priimti būtent religinės bendruomenės, nesikišant Vyriausybei.

Inokentijus anksčiau iš pareigų atleido kelis stačiatikių kunigus, kai šie inicijavo atsiskyrimą nuo Maskvos patriarchato ir nusprendė kreiptis į Konstantinopolio patriarchą, kad galėtų tapti šios metropolijos dalimi.

Minėti kunigai anksčiau kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams. Jie tvirtina, jog su jais susidorojama dėl kitokios nuomonės. Lietuvos stačiatikių vadovai tai neigia ir sako, kad pati Lietuvos ortodoksų bažnyčia pasmerkė Rusijos veiksmus, o kunigai skaldo bendruomenę, sulaužė priesaiką ir pažeidė kitus kanonus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ar

ar portretas
Čia jau rinkiminė kampanija? Kažkiek milijonų atseikės, kad rusai už benkunską balsuotų?

LAPE SIAURINE

LAPE SIAURINE portretas
nuotraukoj kokia broske ta pusdurne isisegusi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių