JAV valstybės sekretorius patvirtino palaikantis Lietuvą dėl Kinijos ir Baltarusijos

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) per pokalbį telefonu su Lietuvos užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu patvirtino, kad Vašingtonas palaiko Vilnių dėl jo politikos dėl Baltarusijos ir dėl Kinijos daromo spaudimo, pranešė JAV valstybės departamentas.

„Valstybės sekretorius A. Blinkenas išreiškė tvirtą JAV solidarumą su mūsų NATO sąjungininke ir Europos Sąjungos (ES) partnere Lietuva, susidūrusia su Kinijos Liaudies Respublikos spaudimu. Valstybės sekretorius A. Blinkenas ir (Lietuvos) užsienio reikalų ministras taip pat aptarė negailestingas (Aliaksandro) Lukašenkos režimo represijas prieš Baltarusijos pilietinę visuomenę“, – nurodoma departamento paskelbtame pranešime.

Pranešime rašoma, kad šalys patvirtino „tvirtą paramą prodemokratiškam Baltarusijos judėjimui ir paragino A. Lukašenkos režimą nedelsiant nutraukti represijas prieš baltarusius bei savo kampaniją organizuojant neteisėtų migrantų srautų judėjimą per savo sienas“.

„Vertiname tvirtą JAV paramą ir išskirtinį politinį bei diplomatinį solidarumą su Lietuva, kartu atremiant autoritarinių režimų spaudimą ir ginant demokratines vertybes”, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Tuo tarpu JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Robertas Menendezas (Robertas Menendesas) komentare BNS  pažymėjo, kad „Lietuva yra ištikima demokratijos ir laisvės šalininkė ir aš didžiuojuosi galimybe dirbti su mūsų partneriais Vilniuje siekiant stiprinti mūsų santykius tuo metu, kai susiduriame su bendrais iššūkiais ir Europoje, ir visame pasaulyje“.

Anot jo, „Lietuvos parama tokioms demokratijoms, kaip Taivanas, yra ypač įkvepianti“.

„Lietuvai susidūrus su Kinijos diplomatiniu ir ekonominiu spaudimu, esu tikras, kad Lietuvos vyriausybė ir Lietuvos žmonės gins mūsų bendras vertybes ir bendrus interesus ir padarys tai, kas yra teisinga, kaip jie jau yra daug kartų darę praeityje. O Jungtinės Valstijos privalo ir toliau remti Lietuvą, kaip jos remia demokratiją“, – pridūrė R. Menendezas.

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu anksčiau šį mėnesį konsultacijoms atšaukė ambasadorių Vilniuje, ji taip pat ragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine.

Kinijos užsienio reikalų ministerija tuomet teigė, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę. Ministerija savo pranešime nurodė, kad šis „sprendimas įžūliai pažeidžia Lietuvos ir Kinijos komunikatą dėl diplomatinių santykių užmezgimo ir kenkia Kinijos suverenitetui bei teritoriniam vientisumui“.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Mūsiškei Kremliaus šunaujai isterija - Lietuva kilusioje priešpriešoje palaiko JAV, o ne fašistinės Putino klikos draugę Kiniją. Jiems Maskvos propagandos įkalta, kad amerikonai - blogis, o azijatai kinai - mūsų šviesi ateitis.

Koziol \\\\\.../////

Koziol  \\\\\...///// portretas
Tegul tas jankis geriau palaiko savo by...,kad batų neapmyžtų.

Palaiko Lietuvą…

Palaiko Lietuvą… portretas
O mūsų valdžia, tai išgirdusi - asipylė iš laimės poliucijomis….
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių