A. Juozaičio ir N. Puteikio partijos Seimo rinkimuose nekonkuruos?

Arvydo Juozaičio vadovaujama „Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai“ partija bei Naglio Puteikio Centro partija „Gerovės Lietuva“ artėjančiuose Seimo rinkimuose vienmandatėse apygardose nekonkuruos. Pasak A. Juozaičio, abi partijos nusprendė bendradarbiauti.

„Mes susitarsime taip, kad tas septyniasdešimt apygardų, kur vienmandatininkai žmonės, mes išrikiuosime po 35 kandidatus (...) ir vieni kitus remsime. Bendro sąrašo nebus, bus susitarimas ir draugiškai susitarsime“, – sakė A. Juozaitis.

„Visiškai yra aišku, kad vienmandatėse nekonkuruosime“, – patvirtino N. Puteikis.

Pasak jų, partijų pozicijos daugeliu atvejų sutampa.

„Tautiniai, patriotiniai, antikorupcinis, antioligarchiniai vertybiniai elementai sutampa“, – sakė N. Puteikis. 

Pasak A. Juozaičio, teigiami pokyčiai Lietuvoje įmanomi, prieš prasidedant rinkimų kampanijai, tik politinėms jėgoms susitarus dėl prioritetinių tikslų.

Bendradarbiauti, pasak N. Puteikio, paskatino patys rinkėjai.

„Mes nuolat gauname iš rinkėjų skambučius, elektroninius laiškus ar susitikę mus gatvėje jie klausia, kodėl mes ne kartu? (...) Todėl mes pradėjome derinti programą ir pozicijas“, – sakė N. Puteikis.

Siūlo parlamentarus rinkti ne daugiau kaip dviem kadencijoms

A. Juozaitis teigia, kad abi partijos remia idėją Seimo nariams įvesti kadencijų skaičius. Pasak jo, Seimo nariai, kaip ir prezidentas, turėtų būti renkami ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

„Seimo nariai galėtų būti tik du kartus iš eilės, tai yra dvi kadencijas. Paskui eitų į atostogas ar į Vyriausybę, savivaldybę, partijas dirbti. Ir tik po to galėtų vėl kandidatuoti dviem kadencijoms. Jei prezidentas renkamas tik dviem kadencijoms, kodėl Seimo nariai turi sėdėti amžinai? (...) Mes taip pat pasakome, kad norime ateiti dviem kadencijoms ir per jas padaryti tvarką“, – sakė jis.

Jei prezidentas renkamas tik dviem kadencijoms, kodėl Seimo nariai turi sėdėti amžinai?

Tuo metu N. Puteikis pažymėjo, kad reikėtų sukurti Seimo nario atšaukimo mechanizmą – kad išrinktą parlamentarą būtų galima atšaukti, jei gyventojai surenka tokį pat parašų skaičių, kiek balsų jis gavo per rinkimus, plius vieną.

„Mąstome papildomą instrumentą, kurio iki šiol eiliniai rinkėjai neturėjo, – tai atstatydinti Seimo narį“, – sakė N. Puteikis.

Be to, A. Juozaitis teigė, kad partijos remia Tautos rūmų – Senato sukūrimą Lietuvoje.

„Mes sutariame, kad turi būti vidinė korupcijos prevencijos struktūra Seimo viduje. Tai stabdytų įstatymų paperkamumą bei jų užsakymą. Senatas – nedidelė struktūra, bet, sumažinus dabartinį Seimo narių skaičių iki šimto, apie keturiasdešimt galėtume turėti Senate“, – sakė A. Juozaitis.

N. Puteikis pažymėjo, kad buvusios valdančiosios koalicijos buvo palankios oligarchinėms struktūroms.

„Mus vienija pakeisti ydingus sprendimus, kuriems daro įtaką dabartinės didžiausios partijos. Pirmiausia daro įtaką patys turtingiausi Lietuvos žmonės, jie daro įtaką visam Lietuvos gyvenimui. O politika krypo jiems palankia linkme. Jie siekė viršpelnių, daug kartų didesnių nei užsienyje, ir tai daro eilinių Lietuvos piliečių sąskaita. Tiek A. Juozaičio, tiek mūsų partijos tikslas – šitą ydingą praktiką pakeisti. Reikia padaryti Lietuvą (...) europietiškesnę, o ne tokią, kokia yra dabar, kuomet daromi korupciniai, ydingi, oligarchiniai sprendimai, kuriuos iki šiol ir darydavo valdančiosios koalicijos“, – sakė N. Puteikis.

ELTA primena, kad A. Juozaičio vedamas judėjimas „Lietuva yra čia“ , praėjusį mėnesį susijungęs su Kartų solidarumo sąjunga, pasivadino „Kartų solidarumo sąjunga-Santalka Lietuvai“. Pats A. Juozaitis tapo ir partijos pirmininku. A. Juozaičio naujai susikūrusioje partijoje yra apie 4 tūkstančius narių. A. Juozaitis anksčiau teigė, kad jo vadovaujama partija 2020 m. Seimo rinkimuose laimės apie 20-30 mandatų.

Tuo metu prie Naglio Puteikio vadovaujamos Centro partijos „Gerovės Lietuva“ sausį prisijungė žurnalistė Rūta Janutienė. Partijos kandidatų sąrašą į šių metų rudenį vyksiančius Seimo rinkimus ketina vesti R. Janutienė, Kristupas Krivickas, N. Puteikis ir prof. Povilas Gylys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
čia senas straipsnis bet tikrai reikia kad jusu Juozaiti partija junktusi prie valstiečiu juk matote kiek daug žmoniu balsuoja už Karbauski Skverneli tai puikiai dirbes seimas ir tik kartu jus išgelbėsit lietuva nuo tu vagiu liberastu konservu vaivorikštiniu afertos keliu sulindusiu i seimaBaisi tragedija seime vėl aferistai vagys prie lovio

JONAS

JONAS portretas
Pagarba jums Juozaiti butinai stenkitės patekti i seima ten jusu reikia

kauniete

kauniete portretas
JUOZAITIS LABAI REIKALINGAS SEIME BET JAM REIKIA JUNGTIS PRIE VALSTIECIU TAI TIKRAI PROTINGAS DORAS LIETUVIS PAGARBA JAM
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių