Konservatorius prašo ministro spręsti tvorų valstybinėje žemėje klausimą

Seimo narys Kęstutis Masiulis kreipėsi į žemės ūkio ministrą Andrių Palionį, prašydamas supaprastinti ir pagreitinti tvorų pašalinimo iš valstybinės žemės procedūras.

„Labai dažnai privačių sklypų savininkai savo tvoras, želdinius ar kitus įrenginius ir statinius įrengia greta esančioje valstybinėje žemėje. Tai tampa didele problema, kai užgriozdinamos viešajam interesui naudojamos gatvės, skersgatviai, praėjimai, o pašalinimo procedūros yra ilgos ir biurokratizuotos. Norint pašalinti valstybinėje žemėje įrengtą tvorą, būtina kreiptis į savininką, jo prašyti tai padaryti, jeigu jis yra nepasiekiamas arba nenori geruoju pašalinti statinio, būtinas Nacionalinės žemės tarnybos įsikišimas ir neretai teismo sprendimai. Tai gali užsitęsti labai ilgai, kartais net daug metų. Nors situacija yra paprasta – statinys yra valstybinėje žemėje ir trukdo viešajam interesui“, – kalbėjo parlamentaras.

Tai tampa didele problema, kai užgriozdinamos viešajam interesui naudojamos gatvės, skersgatviai, praėjimai, o pašalinimo procedūros yra ilgos ir biurokratizuotos.

Žemės naudojimo kontrolę užtikrina Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, savivaldybės ir kitos institucijos.

„Savivaldybės skundžiasi, kad neįmanoma tvarkyti siaurų gatvių, kur labai trūksta vietos įrengti važiuojamąją dalį ir šaligatvį, nes labai daug statinių būna įrengta ant valstybinės žemės ir kiekvienu atveju būtina vykdyti ilgas ir sudėtingas procedūras. Taigi gyventojai, bendruomenė, kurią sudaro ir pažeidžiamiausios grupės – pagyvenę žmonės, neįgalieji, maži vaikai – yra paliekamos be šaligatvių, nes atskiri asmenys yra nelegaliai ir neteisėtai pastatę kokias nors tvoras ne savo žemėje“, – sako K. Masiulis.

Jo duomenimis, kasmet visoje Lietuvoje Nacionalinės žemės tarnybos specialistai atlieka daugiau nei po 14 tūkst. planinių ir neplaninių valstybinės žemės naudojimo patikrinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kac ia spersti? davei termina jai ne BULDOZERIS !!!!! durniski klausimai

Gyvena ir Klaipėdoje

Gyvena ir Klaipėdoje  portretas
toks Mecenatas , Filantropas ,norėjęs ir Meru tapti ,kuris daug metų bylinėjasi su Savivaldybe dėl savo tvoros VALSTYBINĖJE žemėje !

kauniete

kauniete portretas
MASIULI GAL TU JAU GERIAU KELTUM KLAUSIMA KAIP PAGERINTI ŽMONIU GYVENIMA KAS TIEK METU KONSERVAI NESIDOMĖJO KAIP NĖRA KA KELTI TAI TVOROM SUSIRUPINAI PER 30 METU NEGIRDĖJOM KLAUSIMO APIE TAUTOS SKURDA TAI GAL PATYLĖK
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių