Pereiti į pagrindinį turinį

L. Graužinienė kalba apie politinius žaidimus Seime

2016-05-11 05:47
BNS inf.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė Seime vykstančias kovas dėl komisijos slaptoms pažymoms tirti sako esant „daugiau politinių žaidimų niuansais“.

Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / T. Lukšio / BFL nuotr.

Komisijos sudarymas antradienį strigo, kai vienas jos iniciatorių „tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją (EPK) dėl konservatorių, kurie į komisiją nepasiūlė savo atstovų.

„Vakar netgi buvo išimta iš darbotvarkės natūraliai, kadangi buvo paduotas skundas Etikos ir procedūrų komisijai, o tokiu  atveju stabdomas (klausimas), laukiame trečiadienį komisijos išvados, tikiuosi, šiandien komisija apsvarstys, o toliau procedūriškai galėsime dirbti“, – trečiadienį Žinių radijui sakė L.Graužinienė.

„Mano nuomone, tikrai tokie ten daugiau politinių žaidimų niuansai“, – apie kovas dėl komisijos sudarymo sakė Seimo pirmininkė.

Seime antradienį dėl procedūrinių klausimų strigo sprendimo priėmimas, ar pradėti parlamentinį tyrimą dėl slaptų pažymų naudojimo. Planuota balsuoti dėl Seimo nutarimo, kuriuo būtų sudaryta laikinoji tyrimo komisija, priėmimo, tačiau klausimas išimtas iš darbotvarkės, nes parlamentinio tyrimo iniciatoriai „tvarkiečiai“ etikos sargams apskundė Seimo konservatorius.

Praėjusią savaitę svarstant Seimo nutarimo projekto dėl komisijos sudarymo atlikti parlamentinį tyrimą pranešta, jog opoziciniai liberalai ir konservatoriai atsisako į laikinąją tyrimo komisiją deleguoti savo atstovus. Tačiau opozicijos lyderis Andrius Kubilius tada pareiškė, kad Tėvynės sąjunga–Lietuvos krikščionys demokratai nespėjo apsvarstyti klausimo dėl narių delegavimo į komisiją, nes projektas netikėtai įtrauktas į neeilinio posėdžio darbotvarkę.

Sudaryti laikinąją tyrimo komisiją „dėl manipuliavimo viešojoje erdvėje žvalgybos ir kriminalinės žvalgybos bei ikiteisminio tyrimo duomenimis“ siūlo daugiau kaip pusė, daugiausia valdančiajai koalicijai priklausančių Seimo narių.

Pagal projektą, komisija turėtų tirti, iš kurių informacijos šaltinių ir kas paskleidė didelį rezonansą sukėlusias žinias – viceministrų „juodąjį sąrašą“ prieš Vyriausybei atiduodant įgaliojimus po prezidento rinkimų, kelią į švietimo ir mokslo ministro postą Seimo vicepirmininkui „darbiečiui“ Vydui Gedvilui užkirtusią pažymą, duomenis apie generalinio prokuroro skyrimo procesą, kai esą tam įtaką bandė daryti politikai. Taip pat siūloma ištirti, kas ir kuo remdamasis pareiškė, kad vienai Seimo atmestų kandidačių teisėjai Editai Dambrauskienei esą siūlytą „išsipirkti“ postą. Be to, komisija turėtų vertinti prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės bylą dėl paslapties atskleidimo, kuri baigėsi jos išteisinimu.

Prezidentūra iniciatyvą steigti tokią komisiją įvertino kaip „spaudimą teisėsaugai ir žiniasklaidai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų