L. Linkevičius: didžiausia kliūtis taikai Ukrainoje pasiekti – Rusija

Rusija sudaro daugiausia kliūčių taikai Ukrainoje pasiekti, kadangi ji klaidinančiai vadina save neutralia šalimi, nors iš tiesų tokia nėra, teigia užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Tikriausiai didžiausia kliūtis šiame Ukrainos taikos procese yra tai, kad Rusija pozicionuoja save kaip neutralią šalį, nors iš tiesų ji yra aktyvi konflikto dalyvė. Oficialiai jie tokiais nėra laikomi“, – interviu televizijai „Current Time“ sakė L. Linkevičius, rašo Laisvasis Europos radijas / Laisvės radijas (RFE/RL).

Pasak ministro, Maskva sako separatistams „jūs turite pasiekti susitarimą, mes padėsime“. Politiko teigimu, iš tikrųjų situacija yra visiškai kitokia.

Ukraina su Rusijos palaikomais separatistais šalies rytuose kovoja nuo 2014 m. balandžio. Karas Donbase pasiglemžė jau daugiau nei 13 tūkst. žmonių gyvybes. Maskva neigia remianti separatistus, tačiau nepriklausomi stebėtojai ne kartą įrodė priešingai.

Tikriausiai didžiausia kliūtis šiame Ukrainos taikos procese yra tai, kad Rusija pozicionuoja save kaip neutralią šalį, nors iš tiesų ji yra aktyvi konflikto dalyvė.

Vadinamojo Normandijos formato derybose, kuriose dalyvauja Ukrainos, Rusijos, Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai, siekiama rasti politinį karo Ukrainoje sprendimą.

„Dažnai minimos šios Normandijos derybos ir kompromiso paieška. Suprantu, kad visa tai padaryti labai sudėtingas, bet aš pajutau dabartinio prezidento (Volodymyro Zelenskio. – ELTA) nuoširdų norą išspręsti šį klausimą. Visgi sunku pasakyti, ar jam tai pavyks“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Vadimas Pristaiko praeitą savaitę tikino, kad Normandijos formato viršūnių susitikimo data priklauso nuo Rusijos.

Vizos baltarusiams

Kalbėdamas apie Baltarusiją, L. Linkevičius tvirtino, kad Lietuva yra „pasirengusi bendradarbiauti“ ir sumažinti vizos mokesčius Baltarusijos piliečiams, tačiau tam esą reikalingos reformos pačioje Baltarusijoje.

„Trys Rytų Partnerystės šalys – Moldova, Ukraina ir Sakartvelas – jau turi bevizį režimą su ES, nes jos įgyvendino reikalingas reformas ir tai užsitarnavo“, – sakė ministras. – Deja, bet Baltarusija nejuda (reformų klausimu. – ELTA).“

Pasak jo, Lietuva baltarusiams yra langas į pasaulį.

„Mūsų interesas yra leisti baltarusiams pamatyti pasaulį, o Lietuva, žinoma, yra langas ar duris jiems, nes Minskas yra vos už 200 km nuo Vilniaus“, – pabrėžė L. Linkevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

partija

partija portretas
didziausia kliutis lietuvoj pasiekti auksta ekonomini lygi-musu smaugikai

Anonimas

Anonimas portretas
Donbasas ir Luganskas ir pats žino , ko nori, be Linkevičiaus patarimų.

whufaikeenees

whufaikeenees portretas
na nenori donbasieciai tokios sitemos kaip musu,na nenori viso sito su visom pakraipom,kam jiems to ,palikit juos ramybej
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių