Pereiti į pagrindinį turinį

L. Linkevičius: šnipinėjimo skandalas neturi paveikti ES ir JAV prekybos siekių

2013-10-29 09:19
BNS inf.
V. Skaraičio/BFL nuotr.

Pranešimai apie amerikiečių vykdytą šnipinėjimą Europoje neturi paveikti Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų derybų dėl laisvos prekybos sutarties, antradienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Linas Linkevičius po susitikimo su Vilniuje viešinčiu Ispanijos užsienio reikalų ministru sakė, jog derybos su JAV yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES prioritetų, o sprendimų negalima priimti vadovaujantis emocijomis.

"Mes privalome taip veikti, kad nepakenktų ši istorija svarbiems transatlantiniams ryšiams. Ir vienas iš tokių pavyzdžių yra darbotvarkėje, ir mūsų vienas iš pirmininkavimo prioritetų - tai laisvos prekybos sutartis tarp ES ir JAV", - žurnalistams sakė L.Linkevičius.

"Tikiuosi, kad veiksime ne emocionaliai, o konstruktyviai, išsiaiškinsime situaciją ir toliau tęsime glaudų bendradarbiavimą, kuris yra naudingas abiem pusėms", - teigė ministras.

L.Linkevičius kartu teigė, kad "labai svarbu gauti atsakymus į visus iškeltus klausimus", ir priminė, kad liepos mėnesį duomenų apsaugos klausimams spręsti ES sudaryta darbo grupė, kuriai pirmininkauja Lietuva.

Ispanijos ministras Jose Manuelis Garcia- Margallo (Chosė Manuelis Garsija- Margaljas) teigė, kad ES ir JAV santykiai jo šaliai yra ypač svarbūs, nepaisant to, kad Madridas pirmadienį pareikalavo JAV ambasadoriaus pasiaiškinti dėl galimo masinio pokalbių telefonu šnipinėjimą.

"Tiek ekonominiu, tiek saugumo, tiek politinu požiūriu Ispanijos konkrečiai ir ES bendrai santykiais su Jungtinėmis Valstijomis yra vienas iš svarbiausių klausimų", - žurnalistams sakė J.M.Garcia-Margallo.

Ispanijos ministras sakė remiantis šiemet prasidėjusias ES ir JAV derybas, tačiau tuo pačiu pabrėžė, kad jo šaliai ypač svarbu būtų ir laisvos prekybos susitarimas su Pietų Amerikos šalimis.

Ispanijos dienraštis "El Mundo" pirmadienį paskelbė, kad JAV saugumo tarnybos neseniai per vieno mėnesio laikotarpį surinko duomenis apie daugiau nei 60 mln. pokalbių telefonu Ispanijoje.

Dienraštis citavo dokumentus, kurie, kaip nurodoma, yra dalis medžiagos, gautos iš buvusio JAV Nacionalinio saugumo agentūros kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno).

Po šio pranešimo į Ispanijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas JAV ambasadorius.

Didelio atgarsio Europoje neseniai sulaukė pranešimai, esą JAV klausėsi Vokietijos kanclerės Angelos Merkel pokalbių telefonu ir masiškai šnipinėjo prancūzų telefono pokalbius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų