Lenkijos prezidentas A. Duda lankysis Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą darbo vizito ketvirtadienį atvyks Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

Čia jis su pirmąja ponia Agata Kornhauser-Duda viešės dvi dienas, pirmadienį pranešė Prezidentūra.

Ketvirtadienį A. Duda kartu su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda dvišaliame susitikime aptars politinius ir ekonominius santykius, regioninio ir energetinio saugumo klausimus, bendradarbiavimą NATO, Europos Sąjungos ir Rytų partnerystės darbotvarkes, rašoma pranešime.

Penktadienį A. Duda su žmona dalyvaus iškilmingoje 1863-1864 metų sukilimo vadų ir dalyvių laidotuvių ceremonijoje, taip pat joje dalyvaus ir Baltarusijos bei Ukrainos valstybių atstovai.

Pasak G. Nausėdos, Gedimino kalne atrasta sukilimo vadų ir dalyvių kapavietė mena skaudžią Lietuvos patirtį, ilgametę kovą su priespauda ir pavergimu.

„Laidotuvių ceremonija, kuriai ruošiasi visa Lietuva, liudija apie mūsų pagarbą praeities didvyriams ir patriotizmo vertybėms. Tie, kurie jau seniai užbaigė žemiškąją kelionę, įkvepia mus meile savo šaliai“, – pranešime spaudai teigė G. Nausėda.

Pranešime taip pat teigiama, kad vykstant laidotuvių procesijai į Rasų kapines, skambės Vilniuje ir Varšuvoje esančių bažnyčių varpai.

Lietuvos ir Lenkijos sukilimas prieš Rusijos imperiją vyko 1863-1864 metais. Sukilimo vadams 1864 metais buvo įvykdyta mirties bausmė. Palaidojimai rasti 2017 metais tvarkant Gedimino kalno šlaitus.

Archeologams Gedimino kalne pavyko atrasti 20 sukilėlių palaikų iš 21. Sukilėlių ir jų vadų Zigmanto Sierakausko bei Konstantino Kalinausko palaikus palaidoti Rasų kapinėse nuspręsta prieš metus. Sukilėlių vardai bus užrašyti lietuvių, lenkų ir baltarusių kalbomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
jau euroturistynis nostalgiskas virusas kuri deretu prislopinti nes isbujojo MM saskaita..........

...

... portretas
Ir vėl Vilniaus pareikalus?.. :/

Alis...

Alis... portretas
Galėtų ir Lukašenką pakviesti...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių