Lenkų premjeras remia Lietuvos sprendimą leisti veikti Taivaniečių atstovybei

Vilniuje sekmadienį viešintis Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė paramą Lietuvos sprendimui leisti šalyje veikti Taivaniečių atstovybei.

„Lietuva – mūsų vienas artimiausių partnerių ir mes esame draugai, todėl tikimės, kad tai, ką Lietuva daro, yra Lietuvos valstybės interesas. Mes labai remiame visus Lietuvos veiksmus, taip pat ir šiuo klausimu“, – spaudos konferencijoje su premjere Ingrida Šimonyte sakė M. Morawieckis.

„Visada suprasime ir kursime partnerystę su vienu mūsų artimiausių draugų“, – pridūrė jis.

Taivaniečių atstovybė Vilniuje pradėjo veikti šią savaitę, tačiau dėl įstaigos pavadinimo įtūžusi Kinija nusprendė apriboti diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva.

Mes labai remiame visus Lietuvos veiksmus, taip pat ir šiuo klausimu.

Kiniją pykdo pavadinime naudojamas Taivano vardas, nes Pekinas tame įžvelgia Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taibėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano traktuoti kaip atskiros valstybės.

Pekinas sekmadienį paskelbė mažinantis diplomatinį atstovavimą su Lietuva iki reikalų patikėtinių lygio.

Premjerė Ingrida Šimonytė spaudos konferencijoje parėžė, kad Taivaniečių atstovybė nėra diplomatinė ir bus skirta plėtoti ekonominiams, kultūriniams Lietuvos ir Taivano ryšiams.

„Tai, kad Lietuva nori intensyvinti ekonominius, kultūrinius, mokslinius ryšius su Taivanu, buvo paskelbta Vyriausybės programoje, ir tas žingsnis neturėjo kažko labai nustebinti“, – sakė ministrė pirmininkė.

Pasak jos, leisdama veikti Taivaniečių atstovybei Lietuva nepažeidė „vienos Kinijos“ politikos.

Pastaraisiais metais Lietuvos ir Kinijos santykiai nuosekliai blogėjo. Lietuva dar pavasarį išstojo iš Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato su Kinija 17+1.

Lietuvos verslininkai sako, kad dėl Vilniaus ir Pekino nesutarimų prekyba su šia Azijos šalimi gerokai apsunko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai aisku

tai aisku portretas
del amuko kvailioniu lenkam nuostolio nebus...

Zarijos zarstymas kitu rankomis ?

Zarijos zarstymas kitu rankomis ? portretas
Patys tur but su Kinija flirtuoja ?

Kęstas

Kęstas portretas
Kinija visam laikui atšaukė ambasadorių naudojimą santykiuose su Lietuva. Dabar protestus dėl kvailų Lietuvos liberalų ir konservatorių veiksmų nešios iš Kinijos ambasados tik sekretorės. Lietuvos prekyba su pasaulio fabriku - Kinija- nunyks. Landsbergiukas tyčia taip padarė, kad Nausėda bendrautų tik su Kinijos sekretorėmis ir nežinotų, kas realiai darosi Azijoje. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių