Bus renkami parašai surengti referendumą dėl tiesioginių merų rinkimų

Tam, kad referendumas būtų paskelbtas, per tris mėnesius būtina surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Neparlamentinės Liberalų ir centro sąjungos atstovams (LiCS) leista rinkti parašus dėl patariamojo referendumo, kuriuo būtų įteisinti tiesioginiai merų rinkimai, surengimo.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį įregistravo iniciatyvinę grupę konsultaciniam (patariamajam) referendumui paskelbti.

Iniciatoriai nori konsultacinį referendumą rengti dėl formuluotės, kad „savivaldybių merai renkami tik tiesioginiuose rinkimuose, be tarpininkų“.

Tam, kad referendumas būtų paskelbtas, per tris mėnesius būtina surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Valdantieji yra sutarę iki kitų savivaldos rinkimų 2015 metais įteisinti tiesioginius merų rinkimus.

Socialdemokratai teisingumo ministras Juozas Bernatonis bei parlamentarai Milda Petrauskienė ir Albinas Mitrulevičius yra įregistravę pataisas, kuriomis siūlo įteisinti tiesioginius merų rinkimus nekeičiant šalies Konstitucijos.

Socialdemokratai siūlo pakeitus Vietos savivaldos ir Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymus merus rinkti tiesiogiai vienmandatėje rinkimų apygardoje.

Šiuo metu savivaldybių tarybos renkamos pagal proporcinę sistemą, o merą renka savivaldybės tarybos nariai.

Iki šiol tiesioginius merų rinkimus Seime mėginta įteisinti keičiant Konstitucijos 119 straipsnį, tačiau niekada nepavykdavo surinkti tam reikiamo balsų skaičiaus.

Vienas iš referendumo iniciatorių Algis Čaplikas ketvirtadienį sakė, kad jų siūlomas referendumas turėtų pastūmėti parlamentarus įvykdyti rinkėjams duotus įsipareigojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Juozas67

Juozas67 portretas
Valdančiųjų įžulumui nėra ribų - "321 000 tūkst. piliečių parašų, tai dar ne Tauta" ? Ir jau tik nereikia skalambyti, kodėl Referendumas Lietuvai kainuos 14 milijonų litų... Ponai cirkininkai - visos partijos iki vienos stumė šūdą atsiprašant, kad tik Referendumas neįvyktų gegužės 25 dieną, kai būtų kainavęs tik papildomus 2 milijonus. Ir tik tam, kad išsaugotu savo jau išsimatuotas Europarlamentarų kėdes. Mes jiems rūpim tik kol mokam mokeščius ir nekeliam jiems klausimų.

baikime

baikime portretas
su tais referendumais. Jie tikrai labai daug kainuoja, geriau tų pinigų skirti dalies pensijų atstatymui. O apklausas galima surengti ir internetu. Kas vis inicijuoja tuos referendumus? manau, kad čia slypi blogi kėslai, mes ne Šveicarija, kuri gali kas savaitę rengti brangiai kainuojančius referendumus ir nenuskursti.

Felicijonas

Felicijonas portretas
Kaip puiku,dar vienas referendumas. Jei liūdno vaizdo žemės referendumininkams pasisektų pasiekti , kad referendumui užtektų 100 000 parašų, kas savaitę turėtumėm po referedumą, valstybė bankrutuotų, o mus išvaduotų Putinas.Ura.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių