Lietuva ir Ukraina bendradarbiaus kibernetinio saugumo srityje

Lietuvos ir Ukrainos gynybos ministrai trečiadienį Vilniuje pasirašė ketinimų deklaraciją, numatančią glaudžiau bendradarbiauti kibernetinio saugumo srityje, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Krašto apsaugos ministro Raimundo Karoblio ir Ukrainos gynybos ministro Andriy Zagorodniuko (Andrijaus Zagorodniuko) pasirašytame dokumente abi šalys sutaria vystyti ir palaikyti glaudų bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje, keistis informacija ir duomenimis apie kibernetinius incidentus bei atakas, rengti bendrų pratybų planus, siekti abipusiai naudingo bendradarbiavimo Kaune steigiamame Regioninio kibernetinio saugumo centre.

„Visose šalyse stebimas kibernetinių incidentų augimas su piktybine veikla, o kritinė valstybių infrastruktūra išlieka aktyviu piktavališkos kibernetinės veiklos objektu. Kibernetinė erdvė taip pat yra karo zona, kuri reikalauja ne mažesnių saugumo ir gynybos stiprinimo pastangų, nei jūroje, ore ar ant žemės“, – sakė ministras R. Karoblis.

Ministrai taip pat aptarė dvišalį bendradarbiavimą, saugumo situaciją. R. Karoblis dar kartą patvirtino Lietuvos poziciją remti Ukrainos siekį tapti visateise NATO ir Europos Sąjungos nare, padėti reformuoti ir stiprinti Ukrainos kariuomenę, plėtoti bendrą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigadą.

R. Karoblis patvirtino, jog Lietuva tęs ir sužeistų Ukrainos karių reabilitaciją. 

Su Ukrainos prezidento Volodimiro Zelenskio delegacija trečiadienį Vilniuje viešintis Ukrainos gynybos ministras taip pat apsilankė Nacionaliniame kibernetinio saugumo centre.

Rytų Ukrainoje nuo 2014 metų, po Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, vyksta konfliktas tarp Kijevo pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų, jo metu žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių.

Lietuvos žvalgyba kaip pagrindinę grėsmę kibernetinio saugumo srityje ataskaitose įvardija Rusijos veikimą, susijusį su agresyviomis kibernetinėmis operacijomis tiek iš pačios Rusijos, tiek iš Europos, o ši veikla vis dar lenkia Vakarų valstybių atsaką.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vijole

vijole portretas
Is kur tokia neaprepiama "meile " Ukrainai?? Cia pat turime savo brolius Latvija ir pusbrolius -Lenkija,,taciau su broliais latviais glebesciavimosi ,dideles meiles ---nematyt, taippogi ir su Lenkija...o cia staiga gime "vargsyte"Ukraina ,,,ir pinigeliu jiems pagelbeti .Netikiu [nors asmeniskai ---nieko pries juos ]]] ta dabar jau jokdariu valstybe[[ne ,ne tauta! valstybe kazkokia nenuspejama]]] ir bendrai jie visais laikais buvo rusijos broliai visapusishkai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių