Lietuva mato daug galimybių stiprinti bendradarbiavimą su Italija gynybos srityje

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė nuotoliniu būdu kalbėjosi su Italijos ambasadoriumi Lietuvoje Diego’u Ungaro’u ir aptarė kovos su pandemija patirtis, dvišalių santykių vystymąsi įvairiose srityse.

„Šuo metu kova su pandemija – pagrindinis Vyriausybės darbotvarkės klausimas. Skiriame daug dėmesio vakcinos įsigijimams, paties vakcinavimo procesui“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Pokalbio metu premjerė pabrėžė, kad Vyriausybės programoje numatyta skatinti aktyvesnį bendradarbiavimą su Pietų Europos šalimis. Tai ypač aktualu žvelgiant į ekonominių santykių plėtrą. Italija yra svarbi prekybos partnerė ir užima 8 vietą sąraše, 13-ta tarp investuotojų.

Pasak I. Šimonytės, regimas didelis potencialas stiprinti ekonominį bendradarbiavimą, o perspektyviausios sritys – gyvybės mokslai, inžinerinė pramonė, gynybos pramonė, energetika, finansinės technologijos.

Aptariant gynybos ir saugumo klausimus, premjerė akcentavo, kad šios Vyriausybės prioritetas – iki 2025 metų pasiekti 2,5 proc. BVP gynybai, jei tik leis galimybės.

Vyriausybės vadovė padėkojo Italijai už indėlį stiprinant Lietuvos ir viso regiono saugumą. Italijos karinės oro pajėgos jau tris kartus dalyvavo NATO oro policijos misijoje. 2020 m. rugsėjį iki 2021 m. balandžio mėnesio Italija vėl perėmė vadovavimą oro policijos misijai iš Šiaulių. Italija taip pat turi atstovus NATO FIU ir NATO ENSEC COE.

Lietuva yra vienintelė mūsų regiono šalis, kuri savanoriškai perkelia migrantus iš Italijos. Vyriausybė tęs šią solidarumo politiką.

Lietuva mato daug galimybių stiprinti bendradarbiavimą gynybos srityje. Viena iš tokių sričių galėtų būti kibernetinis saugumas. Premjerė dar kartą pakvietė Italiją jungtis prie Lietuvos vadovaujamo PESCO projekto kibernetinio saugumo srityje.

Premjerė taip pat iškėlė Astravo AE klausimą ir pabrėžė, kad tai yra rimta grėsmė visai Europai. Būtina įgyvendinti visas tarptautinės branduolinės saugos rekomendacijas, nes Astravo AE yra bendra visos Europos atsakomybė. Negalima leisti, kad nesaugioje AE pagaminta elektros energija patektų į Europos rinką.

Pokalbyje aptarta Rytų partnerystės iniciatyva ir pabrėžta, kad ji ir toliau turi būti ES darbotvarkės prioritetas. 

„Lietuva supranta ir Pietų kaimynystės iššūkius. Siunčiame savo karius į tarptautines operacijas Viduržemio jūroje, mūsų kariai dalyvauja misijoje Malyje, turime karininką NATO centre Neapolyje. Lietuva yra vienintelė mūsų regiono šalis, kuri savanoriškai perkelia migrantus iš Italijos. Vyriausybė tęs šią solidarumo politiką. Taip pat būtina paremti Baltarusijos tautą jos kovoje už laisvę ir demokratiją. Režimas tik bando laimėti daugiau laiko. Tad turime tęsti spaudimą, vykdydami sankcijų politiką. Čia labai svarbi ES parama Baltarusijos pilietinei visuomenei“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

o ka

o ka portretas
karuminei ir makaronu reikia....

Čiubaka

Čiubaka portretas
Pamirškit pensininkai 13 pensijas, -aičių/-yčių ir -ieliaus vyriausybė ruošiasi karui

buka sita SimoOnyte ... gynybos srityje

buka  sita  SimoOnyte   ... gynybos  srityje   portretas
bendradarbiaut lietuvai geriausiai sekasi su tomis valstybemis kuriose yra sukaupta didziausio kruvos surudyjusio metalo lauzo . pav, amerika , vokietija ,anglija , is bedos su prancuzija [ nors sie daugiausiaai metalo lauza isparduoda savo kolonijoms] --tik pas amerikona galima uz milijardus prisipirkt gana gerai atrodancio surudyjusio slamto ...ir vokietis dar nuo antro pasaulinio karo turi slamsto y valias...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių