Lietuva pozityviai žiūri į galimybę pratęsti „Brexito“ terminą

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuva būtų linkusi sutikti atidėti „Brexito“ terminą, jeigu to paprašytų Jungtinė Karalystė.

„Jeigu bus prašymas, mes, be abejo, žiūrėsime į tai teigiamai“, – žurnalistams Vilniuje trečiadienį sakė ministras Linas Linkevičius.

Bendroje spaudos konferencijoje dalyvavusi Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde (Ana Lindė) sakė, kad Europos Sąjunga jau kelis kartus parodė didelį lankstumą, sutikdama atidėti britų pasitraukimą.

„Jeigu bus matyti tikra valia iš Jungtinės Karalystės pasiekti susitarimą... Visi nori susitarimo“, – kalbėjo švedų diplomatijos vadovė.

Šiuo metu numatyta, kad Jungtinė Karalystė iš ES pasitrauks spalio 31 dieną.

Prieš kelis mėnesius pareigas pradėjęs eiti britų premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) šią dieną žada išvesti šalį iš bendrijos nepriklausomai nuo to, ar bus pasiektas susitarimas su ES dėl pasitraukimo sąlygų, ar jo nebus.

ES „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį pareiškė, kad pasiekti susitarimą iki kitos savaitės bendrijos šalių lyderių susitikimo yra labai sudėtinga, bet įmanoma.

L. Linkevičius teigė, kad ES neatsitrauks nuo vadinamosios „apsidraudžiamosios priemonės“ („backstop“), kuri reikalautų visos Britanijos ar bent Šiaurės Airijos laikinai likti ES muitų sąjungoje.

Šis klausimas derybose dėl „Brexit'o“ susitarimo kelia daugiausiai priešpriešų.

„Be abejo, mes rodome solidarumą su Airija. Mes suprantame, kad „backstop“ yra būtinas ir negali būti pakeičiamas“, – sakė L. Linkevičius.

„Klausimai nėra atsakyti, niekas nežino, kas nutiks, įskaitant, bijau, ir Jungtinės Karalystės vyriausybę. Todėl turime laukti, būti kantrūs, konstruktyvūs ir mes tikimės, kad baigtis bus kaip įmanoma pozityvi“, – teigė jis.

Švedijos ministrė sakė dar tikinti, kad susitarimą pasiekti pavyks.

„Pasitraukimo be susitarimo perspektyva yra labai, labai bloga“, – kalbėjo A. Linde.

ES šalių lyderiai dėl „Brexito“ susitiks spalio 17 – 18 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
monarchai tai tikrai tikrai tai tikrai nezais pagal kom norus tai tik muses zvimbimas i dramblio ausi......

oi

oi  portretas
kai euro sajunga,nenori prarast britu,zino kad tada sajunga prades byret,bet kam anglam euras tusciais ,kai jie turi tikra svara,kuris po 2-6 metu pasoks 50-100% euro atzvilgiu.

???

??? portretas
o linuk, tu" lieknas .." komsomolcas patylėk, niekas taves neklausia... atsirado žinovas...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių