Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai neužmiršta vienos pagrindinių tremties vietų – Tomsko srities

Lietuvių tremčių vietose – kaimai ir kapavietės, apaugusios krūmynais, dėl neišvažiuojamų kelių sunkiai randamos. Lietuvos valstybė stengiasi tremtinių kapus ne tik tvarkyti, bet ir pastatyti atminimo ženklus apie Sibiro taigoje kentėjusius tremtinius lietuvius.

LRT stop kadras

Sibire yra mažiausiai 500 lietuvių laidojimo vietų. Padedant vietos lietuvių bendruomenėms, buvę tremtiniai ir jų palikuonys vyksta tvarkyti kapų, taip pat ir aplankyti likusių gyvųjų. Tomsko srityje apsilankė ir Lietuvos ambasados Rusijoje darbuotojai.             

„Manau, kad nepaprastai svarbu, jog mes įamžintume, kur beilsėtųsi lietuvių palaikai, jų atminimą. Ir tas darbas nėra užmirštas. Nes dar daug Rusijos platybėse yra tų vietų, kur ilsisi palaikai, bet jie yra pamiršti“, – sako Lietuvos Respublikos ambasadorius Rusijos Federacijoje Remigijus Motuzas.

Tomsko sritis – viena pagrindinių lietuvių tremties vietų. Vien per 1951 metus čia buvo ištremta daugiau nei 4 tūkst. gyventojų.

„Lietuva mus sujungė: mes gyvenome Tomske atskirai, kai pradėjome važinėti į Lietuvą, kai pradėjome rengti bendrus tremties prisiminimų vakarus, tai suvienijo“, – džiaugiasi tremtinė Svetlana Jarumbavičiūtė.

Sibiro platybėse dauguma gyvenviečių neturėjo pavadinimų – tik numerius. Pavyzdžiui, 86 kvartalas. Gyveno per 200 lietuvių. Namai apleisti, nėra  parduotuvės, medicinos punkto.

„Labai geri žmonės. Turiu daug pažįstamų lietuvių. Dabar gyvena užsienyje, bet pasveikina, paskambina. Daug lietuvių palaidota mūsų kapinaitėse. Geri žmonės buvo“, – sako 86-ojo kvartalo gyventoja Nastia Kirsanova.

Pasak ambasadoriaus Remigijaus Motuzo, naujai pastatyti mediniai kryžiai turėtų išsilaikyti apie 20 metų. Ateityje planuojama lietuvių kapuose pastatyti po vieną bendrą metalinį kryžių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų