Pereiti į pagrindinį turinį

V. Landsbergis: okupacijos tyrimai turi virsti ne tik mokslininkų knygomis lentynoje

2013-12-02 11:20
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos faktinis vadovas europarlamentaras konservatorius Vytautas Landsbergis sako, kad reikia koordinuoti pastangas tiriant okupacijų istoriją, kad šie darbai taptų žinomi ne tik akademinei bendruomenei.

Tai jis teigė pirmadienį Seime per naujos organizacijos - Sovietinės okupacijos tyrimo asociacijos (S.O.T.A.) - steigiamąjį susirinkimą.

"Asociacija reikalinga, kad būtų koordinuojamos pastangos, ir tos pastangos pavirstų ne vien mokslininkų knygomis lentynoje, o ir kuo nors daugiau, būtent viešoje ir tarptautinėje sąmonėje. Kitos panašaus likimo šalys, ar tai būtų Latvija, ar tai būtų Ukraina, yra padariusios įspūdingų ir plačiau pasaulyje žinomų darbų. Mes daug ko esame nepadarę, temų ir dokumentinės medžiagos, kuri gali virsti ir romanais, ir dramomis, ir tikra kultūrine terpe. Mes turime ir nepaprastą, išskirtinį folklorą partizanų dainų, ir tai nėra pristatyta pasaulyje", - kalbėjo V.Landsbergis.

Vienas asociacijos sumanytojų, parlamentaras konservatorius Arvydas Anušauskas sakė, kad nors Lietuvoje veikia tyrimo institucijos, Tarptautinė komisija sovietų ir nacių okupacijų padariniams įvertinti, tačiau reikalinga organizacija, kuri vienytų  pavienius šioje srityje dirbančius žmones.

"Šitoje veikloje yra daug žmonių, kurie veikia bendrų tikslų vedini, siekdami įamžinti sovietinės okupacijos nusikaltimus, atmintį, tačiau jiems, manome, reikia jungtis, padėti vienas kitam, kad apie jų darbus žinotų ir Lietuvos visuomenė ir, kas ne mažiau svarbu, tarptautinė akademinė bendruomenė", - sakė A.Anušauskas.

Anot jo, minimos asociacijos nariai turės galimybę per ją padėti savo vykdomiems projektams.

Steigiamajame susirinkime pranešimą skaitęs V.Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva dėl kai kurių savo istorinių klausimų turi priimti ir politinius sprendimus.

"Problemos prasideda nuo pavadinimo ir nuo vartojamo žodyno, nes jau čia atsispindi konceptualūs politinės istorijos klausimai ir su implikuojamu valstybės statusu. Ir tų laikotarpių ne vienas, ir okupacija yra ne viena. Su tuo susiduriame kaip su savo pačių sau neatsakytais klausimais įvairiais atvejais. Eina ir eina įvairių dalykų, iš užsienio šalių nusistebėjimų, kur yra gimę žmonės, gimę, pavyzdžiui, 1950 metais. Kur nors Vakaruose nustato - gimę Sovietų Sąjungoj. Vienas žmogus gali pasakyte, koks skirtumas, o kitas - ne, aš negimiau Sovietų Sąjungoj, anksčiau buvo užrašyta, kad Lietuvoje, o dabar man ištaisinėja kokia nors užsienio valstybė, kad aš esu gimęs Sovietų Sąjungoj, reiškia, buvęs Sovietų Sąjungos pilietis", - kalbėjo europarlamentaras.

Žiniasklaidoje yra skelbti atvejai, kai lietuviams užsienyje keičiantis asmens dokumentus gimimo vieta nurodoma ne Lietuva, o Sovietų Sąjunga.

"Vieniems tai nepriimtina ir moraliai, ir emocionaliai, kitiems suprantama, kad čia ir politinis dalykas. Nusistatykime, įveskime, jei reikia, įstatyminę formule, kad 1950 metais gimęs žmogus yra gimęs okupuotoj Lietuvoj. Ne Sovietų Sąjungoj, ne LTSR, o gimęs okupuotoj Lietuvoj. Jei mes įtvirtinome įstatymiškai pasipriešinimo statusą kaip vienintelės teisėtos valdžios Lietuvoje, tebesančios ir kovojančios prie okupantą, (...) tai neturime nusižengti tiems principams. O esame įklimpę kažkur pusiaukelėje su tokiais savo sudėtingumais arba su stoka nuoseklumo", - sakė V.Landsbergis.

Seime steigiama Sovietinės okupacijos tyrimo asociacija vienys sovietų okupacijos laikotarpį tiriančius ir įamžinimu besirūpinančius aktyvius studentus, doktorantus, mokytojus, istorikus ir kt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų