Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos idėja svarstyti sankcijas Ukrainos pareigūnams sulaukia daugiau paramos

2014-02-04 11:13
BNS inf.
Reuters nuotr.

Europos Sąjungoje (ES) didėja parama Lietuvos pasiūlymui svarstyti sankcijas už smurtą atsakingiems Ukrainos pareigūnams, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak jo, Lietuva siūlo svarstyti galimybę apriboti kai kurių asmenų įvažiavimą į Šengeno erdvę ir "atidžiau pažiūrėti į sąskaitų" kilmę, jei situacija Ukrainoje blogės.

"Tokia galimybė galėtų būti nagrinėjama, jeigu situacija ūmėtų ir toliau. Supratimas tokiam požiūriui didėja. Anksčiau buvo nedaug taip manančių šalių, dabar jų yra žymiai daugiau", - BNS antradienį sakė ministras.

"Daugėja šalių, kurios norėtų konkretesnės, aiškesnės pozicijos, įvertinant įvairius variantus, taip pat ir tam tikrų ribojimo priemonių įvedimą, jei to prireiks", - teigė ministras.

Briuselio naujienų portalas EUobserver antradienį rašo, kad pirmadienį ES diplomatams susirinkus į Politinio ir saugumo komiteto posėdį Lietuvos pasiūlymą parengti sankcijas prezidento Viktoro Janukovyčiaus vidiniam ratui parėmė trys valstybės narės, įskaitant vieną šalį, kurios bankuose laikomi režimo pinigai.

L.Linkevičius apie konkrečių šalių paramą BNS komentuoti atsisakė.

Ministras taip pat pareiškė, kad ES finansiškai paremtų Ukrainą tik jei joje būtų suformuota nauja vyriausybė.

"Šiame etape svarstomi įvairūs variantai, bet nefigūruoja jokie konkretūs skaičiai ir mechanizmai. Bet kokiai ekonominei paramai būtina sąlyga būtų reformos ir nauja vyriausybė, kuri būtų pasiruošusi daryti tas reformas", - sakė ministras.

ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton (Ketrin Ašton) interviu dienraščiui "The Wall Street Journal" neseniai sakė, kad ES ir JAV dirba kartu, planuodamos finansinės pagalbos paketą.

C.Ashton antradienį grįš į Ukrainą, tęsdama pastangas padėti užbaigti krizę, kurią išprovokavo prezidento Viktoro Janukovyčiaus sprendimas nepasirašyti asociacijos sutarties su ES per viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio mėnesį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų