Lietuvos ir Čekijos kariuomenės glaudžiau dirbs karinės medicinos, kibernetikos srityse

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Čekijos kariuomenių vadai Prahoje sutarė bendradarbiauti elektroninės kovos, komunikacijos, karinės medicinos, pajėgų apsaugos ir kitose srityse, trečiadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Prahoje besilankantis Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys susitiko su Čekijos kariuomenės vadu generolu Aleš Opata. Susitikime aptartas dvišalis karinis bendradarbiavimas, Lietuvos ir Čekijos karių dalyvavimas tarptautinėse pratybose, karinio rengimo klausimai.

„Sutarėme bendradarbiauti elektroninės kovos, komunikacijos, apsaugos nuo masinio naikinimo ginklų, karinės medicinos pajėgumų vystymo srityse. Žinoma, kalbėjomės apie prieš Ukrainą vykdomą karą, regioninio saugumo situaciją ir paramą Ukrainai“, – pranešime sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

V. Rupšys padėkojo Čekijos kariuomenės vadui už skiriamus karinius pajėgumus Lietuvos saugumui stiprinti. Beveik tūkstantis šios šalies karių dalyvavo misijose Lietuvoje.

Kaip skelbia ministerija, viena pagrindinių pokalbio temų Prahoje – dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą susiklosčiusi situacija, NATO sprendimai regiono ir viso rytinio Aljanso flango saugumui užtikrinti, paramos Ukrainai klausimai.

Kaip ir Lietuva, Čekija teikia karinę paramą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms – įvairia ginkluote, amunicija, medicinine įranga ir sunkiąja karine technika (tankais bei pėstininkų kovos mašinomis). Čekija Ukrainai iš viso yra skyrusi daugiau nei 40 mln. eurų.

Pasak generolo leitenanto V. Rupšio, Lietuva ir Čekija yra labai panašios savo ginkluotojų pajėgų dalimi, todėl matoma didžiulė perspektyva produktyviam kariniam bendradarbiavimui tarp abiejų valstybių.

Lietuvą ir Čekiją sieja intensyvūs dvišaliai kariniai ryšiai.

Nuo 2018 metų šios valstybės kariai nuolatos rotuojasi į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų batalioną, o Čekijos karinių oro pajėgų naikintuvai JAS 39C Gripen jau ketvirtą kartą vykdo Baltijos šalių oro policijos misiją iš karinių oro pajėgų aviacijos bazės Šiauliuose.

Šiuo metu Čekija taip pat yra dislokavusi priešlėktuvinės gynybos vienetą Lietuvoje. Čekijoje esančioje Viškovo karo akademijoje vyksta pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“ įgulų rengimas. Pernai parengta 16 įgulų.


Šiame straipsnyje: kariuomenėkarinės medicinakibernetikakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių