Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos ir Lenkijos parlamentarai išsakė paramą Ukrainos narystei ES

2022-03-11 10:35
BNS inf.

Tęsiantis Rusijos karinei invazijai į Ukrainą, Lietuvos ir Lenkijos parlamentų atstovai priėmė bendrą pareiškimą, kuriuo išsakė paramą Ukrainos tolesnei integracijai ir narystei Europos Sąjungoje (ES).

Scanpix nuotr.

Penktadienį Vilniuje susitikę Lietuvos Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Lenkijos Seimu ir Senatu grupės narių ir Lenkijos Seimo parlamentinės grupės su Lietuva nariai priimtu dokumentu pripažino Ukrainos suverenitetą, nepriklausomybę, teritorijos vientisumą ir tarptautiniu mastu pripažintų jos sienų neliečiamybę bei teritorinį vientisumą.

„Tvirtai remiame ES šalies kandidatės statuso suteikimą Ukrainai ir jos būsimą visateisę narystę ES, taip pat kviečiame tai padaryti visas ES valstybes nares“, – teigiama Lietuvos Seimo išplatintame pareiškime.

Parlamentarai žada „panaudoti visus parlamentinės diplomatijos įrankius ir teikti Ukrainai visokeriopą pagalbą siekiant narystės ES“.

Pasak jų, šalies kandidatės statuso suteikimas Ukrainai būtų svarbus moralinės paramos ženklas jos žmonėms, kurie negailėdami gyvybių gina savo Tėvynę ir teisę patiems spręsti šalies ateitį.

Kartu jie griežtai pasmerkė Rusijos ir Baltarusijos karinę agresiją prieš Ukrainą ir siekį nuversti teisėtai išrinktą Ukrainos valdžią, „žvėrišką“ nekaltų žmonių žudymą, civilinių objektų sprogdinimą, prievartavimus ir plėšimus.

Parlamentarai išreiškė palaikymą Lenkijos ir Lietuvos vyriausybių ir pilietinės visuomenės veiksmams teikiant visą įmanomą ir Ukrainai reikalingą humanitarinę, karinę, politinę, ekonominę ir socialinę pagalbą, taip pat teikiant būtiną pagalbą Ukrainos karo pabėgėliams.

Politikai taip pat žada dėti visas pastangas, kad tarptautinės organizacijos ir visa tarptautinė bendruomenė padarytų dar daugiau ir kad nekaltų žmonių žudymas būtų kuo greičiau sustabdytas, o agresorius atsakytų už savo veiksmus.

Abiejų valstybių parlamentarai pabrėžė, kad dabartinė geopolitinė situacija reikalauja kaip įmanoma glaudesnių dvišalių Lietuvos ir Lenkijos santykių, ypač saugumo ir gynybos srityse ir įsipareigojo išlaikyti konstruktyvų ir abiem pusėms naudingą parlamentinio bendradarbiavimo intensyvumą.

Daugiau naujienų