LLRA prašo Seimo rinkimų rezultatus pripažinti negaliojančiais

Valdančiajai koalicijai priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) prašydama negaliojančiais pripažinti Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje.

„Dėl šiurkščių įstatymo pažeidimų LLRA-KŠS padavė skundą VRK, kad rinkimai daugiamandatėje būtų pripažinti negaliojančiais“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį Seime pranešė partijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

LLRA-KŠS tvirtina, kad Seimo rinkimų įstatymas buvo šiurkščiai pažeistas dėl „Laisvės TV“ kampanijos prieš partijos lyderį ir partiją.

Partija teigia, kad visuomenininko, laidų vedėjo Andriaus Tapino pradėta kampanija siekta paveikti rinkėjus, todėl ji turėjo būti pažymėta kaip politinė reklama.

„Šiurkštūs pažeidimai yra reklamos nežymėjimas, finansinių šaltinių nenurodymas, ir taip pat yra dar momentai, kada buvo platinami reklaminiai klipai, nepažymėti kaip politinė reklama, tam buvo panaudojama žiniasklaidos priemonė, neužregistruota kaip reklamos skleidėjas“, – sakė V. Tomaševskis.

Partijos atstovas VRK Valdemaras Urbanas pažymėjo, kad „bet kokia informacija, kuria siekiama agituoti už tam tikrą politinės kampanijos subjektą arba prieš politinės kampanijos subjektą, kvalifikuojama kaip politinė reklama“.

„Politinė reklama, kuri nepažymėta, laikoma paslėpta politine reklama. Dėl politinės kampanijos finansavimo įstatymai sako aiškiai, kad kiekviena politinės kampanijos reklama turi būti aiškiai parodyta ir skaidriai įforminta pagal įstatymą, kad matytųsi tos kampanijos finansavimas“, – teigė V. Urbanas.

A. Tapinas socialiniame tinkle „Facebook“ prieš Seimo rinkimus paskelbė akciją „Viso gero, Voldemortai“, ragindamas aktyviai dalyvauti rinkimuose, kad mažėtų procentinė LLRA-KŠS balsų dalis, nurodė sąskaitą, į kurią pervedant pinigus buvo galima paremti kampaniją.

Feisbuke buvo paskelbta, kad iš viso surinkta 15 tūkst. eurų, 300 tūkst. vienetų leidinio „Viso gero, Valdemarai?“ spaudos darbai kainavo 5 tūkst. eurų, rinkimų stebėtojų kuro ir transporto išlaidos – 1,2 tūkst. eurų.

„Nereikia demonstruoti savo neišmanymo“

A. Tapinas BNS teigė nemanantis, kad leidinys gali būti laikomas politine reklama.

„Mes manome, kad mūsų leidinys nėra politinė reklama. Jei kalbame konkrečiai apie leidinį, Lenkų rinkimų akcijai oficialiai buvo pasiūlyta pusę leidinio išdėstyti savo poziciją – gal V.  Tomaševskis net nežino šitų dalykų. Tai buvo viešai parašyta jiems, kreiptasi, jie nieko neatsakė“, – sakė A. Tapinas.

Andrius Tapinas

Jis tvirtina pateikęs visus paaiškinimus VRK.

„Gavome VRK klausimus, į juos atsakysime, aš atsakysiu į tai, ką aš rašiau ir viešinau savo socialiniame tinkle ir VRK, matyt, priims sprendimą vienokį ar kitokį. O kas yra jo kliedesiai apie FNTT, VMI, tai aš tikrai vadinu kliedesiais (...). Esame pateikę finansavimo šaltinius, iš kur mes finansuojame, kiek mums tai kainavo, turime sąskaitas-faktūras. Jei žmogus nežino, kiek kainuoja spausdinti leidinį, tiesiog, gal nereikia demonstruoti savo neišmanymo“, – kalbėjo A. Tapinas.

O kas yra jo kliedesiai apie FNTT, VMI, tai aš tikrai vadinu kliedesiais.

Akciją „Viso gero, Voldemortai“ jis sako paskelbęs dėl įsitikinimo, jog LLRA neatstovauja Lietuvos lenkų interesų ir „gyvena iš to, kad kiršina lietuvius su lenkais“.

„Jie atstovauja tikrai ne Lietuvos interesus, o apie pasisakymus apie Baltarusijos režimą, pagal koloradines vėliavėles, jie, mano nuomone, atstovauja kitos valstybės interesus ir aš labai džiaugiuosi, kad jie nepateko į Lietuvos Respublikos parlamentą“, – tvirtino jis. 

VRK gali pripažinti rinkimų rezultatus negaliojančiais, jei nustato, kad šiurkštūs rinkimų įstatymų pažeidimai turėjo esminės įtakos rinkimų rezultatams.

LLRA-KŠS per Seimo rinkimus surinko 4,82 proc. rinkėjų balsų ir neperkopusi 5 proc. kartelės daugiamandatėje apygardoje į Seimą nepateko. Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti du LLRA-KŠS kandidatai. Į antrąjį turą pateko dar du šios partijos kandidatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To tomasevskiui

To tomasevskiui portretas
Rašyki lietuviškai. Vilnius visada ir amžia.s Lietuvos! jokių ne lenkų.

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
drg. Fakte, šaudydamas jis neskirstė į Tautybes.

FAKTAS

FAKTAS portretas
Lietuvos šmeižiko Tomaševskio rinkėjas Zavistonovič sušaudė Draučių kaimo lietuvius.
VISI KOMENTARAI 117

Galerijos

Daugiau straipsnių