M. Navickienė: reikėtų ketvirto viceministro neįgaliųjų klausimams

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad ketinimai skirti ketvirtą viceministrą neįgaliųjų klausimams kuruoti yra pagrįsti plačiu ministerijos veikimo lauku bei dažnai per mažai dėmesio sulaukiančiomis neįgaliųjų problemomis.

Ji taip pat pažymi, kad ketinama peržiūrėti Užimtumo tarnybos veiklą siekiant užtikrinti, kad institucija nevirstų tik dar viena socialinės paramos sistema.

„Užimtumo tarnyba yra viena iš kertinių institucijų, kurios turi misiją padėti žmonėms susirasti darbą. (...) Tai neturėtų būti dar viena socialinės paramos sistema. (...) Taip pat keliu klausimą, ar tikrai privalomas socialinio draudimo mokestis turėtų būti susietas su užsiregistravimo Užimtumo tarnyboje faktu“, – susitikime su Socialdemokratų frakcijos nariais ketvirtadienį teigė ministrė.

Ji taip pat pažymėjo, kad bus peržiūrimos ir taikomos įtraukimo į darbo rinką priemonės.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iki šiol buvo mažumoje ministerijų, kurios turi tik tris viceministrus. Ir suprantant šitos ministerijos aprėptis ir lauką, reikėtų ketvirto.

„Turime labai nemažai aktyvių darbo rinkos priemonių, kurias taiko Užimtumo tarnyba, ir šiandien man labai norisi inventorizuoti, kokia yra tų mūsų taikomų priemonių sėkmė. Ar tikrai tuo būdu, kuriuo mes skatiname žmones grįžti į darbo rinką, jie turi geresnių galimybių ir paskatų.

Bandome peržiūrėti Užimtumo tarnybos vykdomus projektus, aktyvios darbo rinkos priemones ir apskritai paslaugas, kurias teikia Užimtumo tarnyba. Šalia keliu klausimą, ar visos veiklos, kurias ji vykdo, turėtų priklausyti Užimtumo tarnybai“, – kalbėjo ministrė.

Paklausta apie poreikį skirtį ketvirtą viceministrą, atsakingą už neįgaliųjų klausimų kuravimą, M. Navickienė teigė, kad jos vadovaujamos ministerijos veikimo laukas itin platus, todėl poreikis skirti ketvirtą ministrą yra pagrįstas.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iki šiol buvo mažumoje ministerijų, kurios turi tik tris viceministrus. Ir suprantant šitos ministerijos aprėptis ir lauką, reikėtų ketvirto. Juolab kad neįgaliųjų klausimai visada buvo likę lyg tokia vargšė pusseserė, už kurią lyg ir visi atsakingi, bet iš kitos pusės atsakingo nėra“, – sakė M. Navickienė.

Ministrė pabrėžė, kad tai svarbus žingsnis siekiant efektyviau spręsti neįgaliųjų problemas.

„Man atrodo, kad to klausimo kėlimas yra gal viešojoje erdvėje ir populiarus, bet žinant sistemą, ir žinant tai, kad ministerijos su daug siauresnėmis sritimis turi keturis viceministrus, gal, sakyčiau, tai yra (ketinimas – ELTA), vedantis į geresnius problemos sprendimus. Ir man atrodo, kad jei norime pasakyti sau, kad ši Vyriausybė neįgaliųjų klausimus mato kaip prioritetinį klausimą, tai yra tikrai svarbus aspektas“, – tikino ji.

M. Navickienė taip pat teigė, kad tarp ministerijos prioritetų – smurto artimoje aplinkoje prevencija.

„Šį klausimą prioritetizuojame, diskutuodami tiek su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), tiek su savivaldybėmis. Todėl, kad paslaugų prieinamumo, pagalbos, kai ištinka krizinės situacijos, kai prireikia emocinės pagalbos moterims, ar kai kyla smurto artimoje aplinkoje atvejai, mes matome, kad tikrai trūksta“, – tikino ji.

Ministrė pažymėjo, kad sprendžiant šį klausimą tikimasi pagalbos iš SAM.

„Inicijavome ir psichologų bei socialinių darbuotojų atlyginimo kėlimą. Bet kokiu atveju, tokių paslaugų reikia daugiau. Visgi čia jau mums reikia pagalbos iš SAM, kad padėtų mums šioje vietoje, skirtų žmonių, kurie gali konsultuoti“, – teigė jis.

Anot M. Navickienės, Seimo pavasario sesijos metu taip pat bus siūlomas patobulintas smurto artimoje aplinkoje įstatymo projektas.

„Esame parengę smurto artimoje aplinkoje įstatymo projektą, vadinamąjį įsigaliojantį orderį, kad smurtautojas būtų nedelsiant atskirtas nuo aukos. Šis įstatymo projektas bus (Seimo – ELTA) pavasario sesijoje pateiktas“, – sakė ji.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Vilma Augienė pridūrė, kad siekiant užkardyti smurtą artimoje aplinkoje bus siūloma skirti pagalbą ir patiems smurtautojams.

„Tikiuosi įstatymų projektą Seimas priims, kartu ir daugybę priemonių dėl pagalbos patiems smurtautojams. Nes akivaizdu, kad niekur nedings smurto dalykai, jei nepadėsime ir tiems žmonėms, kurie smurtauja“, – tikino ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ragas

Ragas portretas
apart pavadinimo daugiau nieko nėra, tai dar ir padėjėjų prireiks. Ot tai vištynas, gaidynas.

G

G portretas
Tai monistriai trulsta proto tao ir reikia keturių patarėju

Reikia, tai reikia

Reikia, tai reikia portretas
Lietuvoje virš 110000 darbingo amžiaus neįgalių asmenų, kurie nedirba ir kurie mielai atidirbtų savo išmokas, kad tik nereikėtų sėdėti namuose. Užimtumo tarnyba net nesiruošia apsimesti, kad stengiasi juos įdarbinti. Tai kuom padės tas ketvirtas viceministras? iš karto visus neįgaliuosius įdarbins, ar tik bus dar vienas eilinis aukšto rango biurokratinis laiptelis, kurį neįgaliesiems reikės peršokti?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių