Pasirašyta trišalė sutartis dėl bandomojo priešgaisrinės saugos modelio Radviliškyje

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) ketvirtadienį pasirašyta trišalė sutartis dėl bandomojo priešgaisrinės saugos modelio Radviliškyje.

Dokumentą pasirašė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Radviliškio rajono meras Vytautas Simelis ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius.

Anot ministerijos, šios sutarties tikslas – konsoliduoti valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos pajėgas, siekiant užtikrinti kokybišką priešgaisrinės saugos funkcijos vykdymą ir jos tęstinumą.

Žada geresnę parengtį, aprūpinimą

Pasak A. Bilotaitės, bandomasis modelis Radviliškyje padės pagerinti savivaldybės ugniagesių gelbėtojų parengtį, aprūpinimą, kelti jų profesinę kvalifikaciją bei užtikrinti operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes.

Po sutarties pasirašymo ji pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje egzistuojanti dviejų lygių sistema nėra efektyvi, ji sudėtingai administruojama ir brangi valstybei.

„Kad turime imtis pokyčių, pirmiausia sąlygoja tai, kad šios sistemos, kuri nėra efektyvi, kainą tenka sumokėti mūsų saugumu, tą kainą matuojame mūsų žmonių gyvybėmis“, – sakė ministrė.

Šios sistemos, kuri nėra efektyvi, kainą tenka sumokėti mūsų saugumu, tą kainą matuojame mūsų žmonių gyvybėmis.

Anot jos, kaimo vietovėse žūstančiųjų gaisruose yra net penkis kartus didesnis, nei kitur, todėl šis bandomasis projektas inicijuotas siekiant sukurti vieningą sistemą.

„Kvietimas dalyvauti šiame pilotiniame projekte išsiųstas visiems, išsiųstas visoms savivaldybėms, tai buvo savanoriškas dalyvavimas. Pirmieji atsiliepė Radviliškio savivaldybė, tuo labai džiaugiamės (...). Tai leis mums parodyti, kad sujungus dvi sistemas, galime pasiekti geresnį rezultatą, geriau užtikrinti saugumą“, – kalbėjo ministerijos vadovė.

A. Bilotaitė pabrėžė, kad Radviliškio savivaldybės ugniagesiai nuo šiol bus geriau aprūpinti, augs jų kvalifikacija, kils ir jų atlyginimai.

Ministrė tikisi, kad pasiteisinus modeliui, tai leis „su konkrečiais argumentais, duomenimis, daryti tolimesnius žingsnius einant prie vieningos sistemos nacionaliniu lygmeniu“.

Anot jos, galimybe susidomėjo dar kelios savivaldybės, tačiau pradžioje bus bandoma būtent Radviliškio pavyzdžiu praktiškai parodyti susijungimo naudą.

Algos didės 100 eurų

Pasirašiusieji sutartį pabrėžė, kad gyventojams nėra svarbu, ar į įvykį atvyksta PAGD, ar savivaldybių ugniagesiai, – svarbus yra operatyvumas ir gebėjimas tinkamai atlikti darbą.

Šalies ugniagesių gelbėtojų vadovas S. Greičius sako, kad departamentas nemato konkrečių savivaldybių tarnybų darbuotojų atlyginimų, tačiau preliminariai, Radviliškio pareigūnams po pertvarkos jie turėtų augti bent 100 eurų.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Imant vidurkius ir kiek pabendravome, matome, kad žmonėms 100-200 eurų, vidutiniškai, mūsų paskaičiavimais, bent apie šimtą eurų turėtų didėti atlyginimai, lyginant su mūsų analogiškais padaliniais“, – tvirtino pareigūnas.

Anot S. Greičiaus, dirbantieji pagal darbo sutartis pareigūnai, tapę PAGD darbuotojais, išlaikys tas pačias darbo sąlygas, atlyginimų koeficientus, turės netgi daugiau garantijų, numatytų departamento kolektyvinėse sutartyse.

Rajono meras V. Simelis pabrėžia, kad šiuo metu pati savivaldybė iš valstybės skiriamo finansavimo negali užtikrinti, kad kiekvienoje tarnyboje vienoje pamainoje dirbtų bent du pareigūnai.

„Yra tokių situacijų, kad jie dirba po vieną, kas yra labai blogai. Turėjome ir tragišką įvykį, kada ugniagesys turėjo išvažiuoti į gaisrą, bet atsitiko taip, kad jis staiga mirė prie vairo. Jei būtų buvę du, aišku, to nebūtų atsitikę. Bet ir gaisro metu yra būtini du. Todėl su departamentu sukalbėta, ir tas užfiksuota, kad departamentas užtikrins, jog kiekvieno budėjimo metu būtų du ugniagesiai“, – pabrėžė meras.

Yra tokių situacijų, kad jie dirba po vieną, kas yra labai blogai. Turėjome ir tragišką įvykį, kada ugniagesys turėjo išvažiuoti į gaisrą, bet atsitiko taip, kad jis staiga mirė prie vairo.

Meras: pereiti sutiko beveik visi

Bandomojo modelio įgyvendinimo metu Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandų valdymą ir funkcijas nuo sausio perims Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Tokiu būdu siekiama, kad savivaldybėse gerėtų priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengtis – pajėgos į įvykio vietą galėtų atvykti per trumpesnį laiką, jos būtų visiškai aprūpintos darbo bei apsisaugojimo priemonėmis ir gebėtų atlikti platesnį gelbėjimo darbų spektrą.

Šiuo metu Radviliškio rajone dirba šešios ugniagesių komandos, jose – 53 darbuotojai.

V. Simelis sakė, kad pereiti į naują valdymą nesutiko tik vienas ugniagesys, motyvuodamas sveikatos problemomis.

„Praktiškai visi ugniagesiai pareiškė norą pereiti į šį naują darinį (...). Manau, ta baimė, kuri sklando – gal mes neduokime diržo, kol nenusikaltome“, – tikino jis.

Meras tvirtino, kad savivaldybės, priešingai vyraujančiai nuomonei, iš tiesų rūpinasi savo priešgaisrinėmis tarnybomis, tačiau nauja tvarka, jo nuomone, leis jai dirbti efektyviau.

„Susijungimas nėra tai, kaip nuskambėjo mintis, kad bus prijungta labai apgailėtinoje būsenoje esanti priešgaisrinė tarnyba prie valstybinės struktūros. Taip nėra. Šis šiandien žengtas žingsnis, man atrodo, kaip tik sustiprins, padarys operatyvesnį, kokybiškesnį gaisro gesinimą“, – sakė V. Simelis.

Garantijos pareigūnams – penkeriems metams

Pasak jo, sutartyje įtvirtinta, kad penkerius metus nebus mažinamas priešgaisrinių tarnybų skaičius rajone, visi ugniagesiai galės pereiti į jungtinį darinį, bus stiprinama materialinė bazė, įskaitant įrangą, automobilius, aprangą.

Tuo metu PAGD vadovas BNS patvirtino, kad bus ieškoma galimybių stiprinti tarnybas netgi priimant papildomų pareigūnų, kad būtų išlaikytas sutartyje įtvirtintas reikalavimas turėti bent du ugniagesius pamainoje.

Šiuo metu šalyje veikia dviejų lygių priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo sistema, kurią sudaro Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir savivaldybių priešgaisrinės tarnybos (SPT),

Tačiau VRM teigia, kad toks modelis yra nepakankamai efektyvus ir veiksmingas, ir siūlo jį keisti šia nauja iniciatyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šitą kvaiša boba reikia šalinti is Seimo ir vyriausybės.Lietuvos vyriausybėje vieni įdotai,kitoje šalyje tokie seniai būtų paprašyti palikti postus o Lietuvoje durnių prieglobsčiu tapo
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių