Ne visos opozicinės frakcijos „valstiečiams“ žada paramą dėl A. Dulkio atstatydinimo

Atstatydinti sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį siekiančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad kitų opozicinių frakcijų atstovus įtikinti palaikyti interpeliaciją neturėtų būti sunku, kadangi epidemiologinė situacija, jo vertinimu, vis prastėja.

Tačiau ne visų Seimo opozicinių frakcijų seniūnai sako ketiną palaikyti ministro atstatydinimą, kadangi abejojama, ar tai duotų kokį nors rezultatą. Taip pat, net ir tos frakcijos, kurios palaiko interpeliaciją, turi skirtingą matymą, ar kitas ministras, jeigu pavyktų atstatydinti A. Dulkį, būtinai turėtų būti medikų bendruomenei priklausantis specialistas.

A. Sysas: labai abejoju, ar ministro keitimas ką nors pakeistų

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas sako nesąs tikras, ar ministro atstatydinimas realiai prisidėtų prie pokyčių sveikatos apsaugos srityje. Parlamentaro nuomone, jeigu iš tiesų būtų reikalinga pakeisti vieną ar kitą asmenį Vyriausybėje, tai turėtų padaryti pati premjerė Ingrida Šimonytė arba pats ministras.

„Atvirai sakant, didelio entuziazmo negirdėjau tarp kolegų (LSDP frakcijoje – ELTA). Aišku, reikėtų matyti interpeliacijos tekstą, kuo kaltinamas ministras. Jeigu žiūrėtume bendrą foną, tai ar jo keitimas ką nors pakeistų. Aš dabar labai abejoju. Nors visada laikiausi tos nuostatos, kad pati premjerė ir ministras patys turėtų trauktis, jeigu jo aplinka daro kliurkas, o ne interpeliacijos. Nes interpeliacijos Seime nelabai pavyksta. Čia yra daugiau politinio šou dalis“, – Eltai teigė A. Sysas.

Socialdemokratas nepritarė ir „valstiečio“ Aurelijaus Verygos minčiai, kad pandemiją valdantis ministras būtinai turėtų turėti medicininį išsilavinimą, būti šios srities specialistas. Pasak A. Syso, tai, kad ilgą laiką Lietuvos sveikatos apsaugos ministerijai vadovavo medikai, neturėjo pastebimų teigiamų rezultatų.

„Ilgą laiką sveikatos ministrais buvo medikai. Nesakyčiau, kad dėl to mūsų sveikatos priežiūros sistema, mirtingumas būtų mažesnis, negu Europos Sąjungoje. Visgi ministrai turėtų būti politikai, o ne medikai“, – tvirtino parlamentaras.

S. Skvernelis: interpeliacija neturi būti vien oro drebinimas

Panašios pozicijos dėl ministro interpeliacijos poreikio laikosi ir Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Saulius Skvernelis. Politikas pažymi, kad šio siūlymo iniciatoriai į jo frakciją dar nesikreipė, todėl šio klausimo „demokratai“ dar neapsvarstė. Tačiau jis akcentuoja, kad interpeliacija negali būti tikslas savaime – būtina žiūrėti, kokių rezultatų šiuo veiksmu pavyktų pasiekti.

„Interpeliacija neturi būti vien oro drebinimas, kad būtų padarytas veiksmas. Turi būti keliami pakankamai rimti klausimai. Priklausomai, nuo to, kaip atsakys ministras, tada bus ir visi kiti veiksmai. Vien dėl to, kad padaryti veiksmą, žinant, kad veiksmas neturės jokių rezultatų, reikia gerai pagalvoti. Manau, kad čia visa opozicija turi labai aiškiai susėsti ir priimti bendrą sprendimą“, – tvirtino ekspremjeras.

Interpeliacija neturi būti vien oro drebinimas, kad būtų padarytas veiksmas.

Tačiau frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas kartu priduria, kad A. Dulkio atstatydinime jis matytų prasmę, jeigu jį pakeisiantis ministras ateitų iš medikų bendruomenės.

„Žiūrint, kuo būtų pakeistas. Jeigu būtų pakeistas ir mediku, ir politiku, galbūt ir būtų kitokia situacija, nes kalbame ne tik apie kovidą. Apskritai apie visą sveikatos sistemą“, – mano S. Skvernelis.

V. Fiodorovas: manau, kad parašų interpeliacijai tikrai bus

Tuo metu Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas akcentuoja, kad „darbiečiai“ šiuo klausimu galutinio sprendimo taip pat dar nepriėmė, tačiau jo vertinimu, tikėtina, kad ministro interpeliaciją palaikytų nemaža dalis šios frakcijos narių.

„Diskusijos neturėjome. Trečiadienį tik renkamės į frakciją, bet iš tų nuotaikų, nuomonių, pasisakymų dėl pandemijos valdymo, perteklinio galimybių paso, kuriuo visuomenė nėra patenkinta ir jis akivaizdžiai nepadeda, manau, kad parašų interpeliacijai tikrai bus“, – tikino V. Fiodorovas.

Tačiau parlamentaras sako nematąs būtinybės, kad pavykus interpeliacijai, kitas ministras privalėtų būti medikas. Jo nuomone, daug svarbiau, kokių konkrečių veiksmų kandidatas į ministrus siūlytų imtis valdant COVID-19 viruso plitimą.

„Nėra tikrai būtinas (medicininio išsilavinimo – ELTA) reikalavimas. Manau, esminis dalykas turėtų būti, kad parodytų savo įžvalgas, kaip pandemija turi būti valdoma. Šiandien pagrindinis klausimas medicinos srityje yra būtent šitas“, – aiškino „darbietis“.

R. Tamašunienė: dėl A. Dulkio kompetencijos ir pandemijos valdymo kyla daug klausimų

Regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė taip pat neatmeta, kad daugelis parlamentarų iš jos atstovaujamos politinės jėgos irgi palaikytų A. Dulkio interpeliaciją.

„Ketvirtadienį frakcijoje svarstysime plačiau, bet iš to, kiek brendo tas klausimas, ir kiek mes bendravome su kolegomis iki šiol, tai tikėtina, kad mūsų frakcija palaikys interpeliaciją ministrui, nes dėl kompetencijos ir pandemijos valdymo kyla daug klausimų“, – tvirtino ji.

Parlamentarė įsitikinusi, kad su pandemija daug sėkmingiau susitvarkytų medicininių žinių turintis sveikatos apsaugos ministras.

„Kompetentingas valstybės kontrolierius, kuriam tikrai neblogai sekėsi vykdyti savo pareigas, nebūtinai yra geras sveikatos apsaugos ministras. Medicinos srities išmanymas, ypač valdant pandemiją, daug svarbesnis, negu tik vadybinės ir ekonominės žinios, bei kompetencijos“, – mano R. Tamašunienė.

ELTA primena, kad rugsėjo mėnesį LVŽS paragino Vyriausybę per tris savaites atsiriboti nuo mokestinę naštą gyventojams didinančios reformos, iš esmės pakeisti COVID-19 pandemijos valdymo bei vakcinacijos strategiją, viešai atsiskaityti visuomenei už migrantų krizės valdymo kaštus bei pateikti aiškius terminus, kada bus baigti peržiūrėti migrantų prieglobsčio prašymai.

Partijos taryba tuomet įpareigojo LVŽS šešėlinį Ministrų Kabinetą, kad Seime būtų surengta interpeliacija premjerei I. Šimonytei, jei Vyriausybė šių „valstiečių“ reikalavimų neįvykdytų.

Tačiau „valstiečiai“ nuo šio plano kol kas atsitraukė, kadangi, pasak partijos pirmininko R. Karbauskio, šį kartą Vyriausybės vadovė išgirdo didžiausiai opozicinei frakcijai priklausančių politikų raginimus.

Tačiau penktadienį į posėdį susirinkusi LVŽS šešėlinė Vyriausybė apsisprendė inicijuoti sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio atstatydinimo procesą. „Valstiečių“ šešėlinis premjeras R. Karbauskis įsitikinęs, kad ministras neturi nei plano, nei kompetencijų šioms pareigoms.

Kaip aiškina LVŽS lyderis, jo vadovaujamos partijos suformuota šešėlinė Vyriausybė ministrui pateikė klausimus, kurie būtų užduodami interpeliacijos proceso metu.

Tuo metu LVŽS šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga mano, kad kitas ministras, jeigu pavyktų A. Dulkio interpeliacija, turėtų būti žmogus iš sveikatos sistemos, turintis medicininių žinių. „Valstiečio“ nuomone, dabartinis ministras gal ir galėtų vadovauti sveikatos sistemai, jeigu jam nereikėtų valdyti pandemijos ir būtų galima tiesiog vykdyti tam tikras reformas.

„Šitokioje krizinėje situacijoje manau, kad tai turėtų būti žmogus, kuris ir sistemą gerai supranta, ir turi sistemos dalyvių pasitikėjimą. Jeigu tai būtų tiesiog įprasta rami situacija, nematyčiau problemos ir dėl Dulkio, jo personalijoje“, – tikino A. Veryga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Argi normalus žmogus gali pritarti Karbauskiui ?....

Argi normalus žmogus gali  pritarti  Karbauskiui ?.... portretas
.......

Tikra tiesa

Tikra tiesa portretas
Politinis šou ir nieko daugiau

Ko norėti iš socdemų , kurie

Ko norėti iš socdemų , kurie  portretas
tik vaidina " gelbėtojus " , nes visą buvusią kadenciją ir dabar " prasilenkę bučiuoja liberkonservatoms ranką " ir balsuoja kaip naudinga valdantiesiems .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių