Neeilinė Seimo sesija šaukiama rugpjūčio 10-ąją

Neeilinė Seimo sesija dėl migrantų krizės šaukiama antradienį, rugpjūčio 10 dieną.

Penktadienį dėl to formalų sprendimą priėmė Seimo valdyba.

Neeilinę sesiją inicijuoja 50 valdančiosioms frakcijoms priklausančių parlamentarų.

Kol kas planuojama, kad ji truks vieną dieną. Jos darbotvarkėje bus tik Vyriausybės teikiami su migracijos krize susiję teisės aktų projektai.

Parlamentarų bus prašoma ypatingos skubos tvarka priimti pataisas, suteikiant papildomų įgaliojimų kariams esant ekstremaliai situacijai.

Kol kas planuojama, kad ji truks vieną dieną. Jos darbotvarkėje bus tik Vyriausybės teikiami su migracijos krize susiję teisės aktų projektai.

Pagal siūlomas pataisas, ekstremaliųjų situacijų atvejais, kai įvykio mastas sparčiai didėja ir siekiama išvengti grėsmės visuomenės rimčiai, kariams būtų suteikta teisė duoti privalomus nurodymus fiziniams ir juridiniams asmenims, persekioti ir sulaikyti asmenis, nevykdančius jų nurodymų arba įtariamus padarius nusikaltimą, laikinai apriboti galimybę patekti į tam tikrą teritoriją ar patalpą, sustabdyti, tikrinti ir apžiūrėti transporto priemones, jose esančius krovinius, asmenis, bagažą, panaudoti specialiąsias priemones.

Tokius įgaliojimus kariams suteiktų krašto apsaugos ministras, gavęs Vyriausybės Ekstremalių situacijų komisijos pirmininko motyvuotą rašytinį prašymą ir suderinęs su prezidentu.

Specialiosios teisės kariams galėtų būti suteikiamos ne ilgiau kaip trims mėnesiams.

Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis sukritikavo šias pataisas, sakydamas, kad jos iš esmės leistų trims žmonėms „įvesti šalyje karo padėtį, dar esant taikos sąlygoms“.

Per neeilinę sesiją Seimui taip pat bus teikiamos įstatymų pataisos, susijusios su fizinio barjero statyba Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Šiemet sieną iš Baltarusijos į Lietuvą perėjo daugiau kaip 4 tūkst. neteisėtų migrantų. Šis skaičius yra daugiau kaip keliasdešimt kartų didesnis nei buvo per visus 2020 metus.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių