NVSPL direktorius pratęsė tyrimą dėl pavaduotojos: ji lieka nušalinta dar savaitei

Vidinis tyrimas dėl Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) direktoriaus pavaduotojos Rositos Marijos Balčienės darbo drausmės pratęstas savaitei, ji lieka nušalinta nuo pareigų.

Laboratorijos vadovas Danas Bakša BNS sakė, kad daugiau laiko tyrimui prireikė dėl didelės jo apimties – pasak D. Bakšos, situacija aiškinamasi po darbuotojos skundo, pati R. M. Balčienė tai vadina mobingu ir susidorojimu.

„Tyrimas prasitęsė dar savaitei laiko. Tiesiog, imtis yra pakankamai didelė, matyt, ir nespėjo tyrimo užbaigti (...), pratęsėme ir nušalinimą tam laikotarpiui, nes buvo pateikti argumentai, kodėl reikia pratęsti, tai viskas gerai. Iki kitos savaitės pabaigos“,  – tvirtino D. Bakša.

Tyrimą atlieka  advokatų kontora „Hitus Legal“. Savo atskirą tyrimą atliekanti įstaigos Darbo taryba, anot D. Bakšos, jį taip pat ketina baigti kitą savaitę.

Pratęsėme ir nušalinimą tam laikotarpiui, nes buvo pateikti argumentai, kodėl reikia pratęsti, tai viskas gerai. Iki kitos savaitės pabaigos.

Pernai spalį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atleido patį D. Bakšą, konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą. D. Bakša sprendimą apskundė teismui, o šis įpareigojo jį grąžinti į NVSPL vadovo pareigas.

Teismas konstatavo, kad vidinis tyrimas D. Bakšos atžvilgiu buvo atliekamas tendencingai, šališkai, neišklausius jo paties. Tyrimą atlikusi komisija savo darbą pradėjo SAM vadovybei reaguojant į gautą anoniminį skundą.

Remdamasis vieno iš teismo nagrinėtoje byloje apklausto liudytojo parodymais, teismas konstatavo, kad jo paaiškinimai „duoda tvirtą pagrindą išvadai“, jog, tikėtina, anoniminį skundą suformavo iki D. Bakšos sugrįžimo NVSPL vadovavusi R. M. Balčienė, remdamasi „neįvardintų laboratorijos darbuotojų vardu“. Pati R. M. Balčienė neigia formavusi skundą.

Ji BNS praėjusią savaitę nušalinimą ir pradėtą tyrimą pavadino „kerštu, susidorojimu ir mobingu“.

D. Bakša BNS patvirtino, kad Sveikatos apsaugos ministerija ėmė aiškintis pavaduotojos nušalinimo aplinkybes.

„Jie ten prirašė tų klausimų, dabar toks periodas – mes tiriame skundą, rašo skundus toliau visiems, ministerija atitinkamai prirašė ir tų klausimų. Kol kas mes nieko neatrašėme, dar nepriėjome prie tų klausimų (...). Neturiu jokios idėjos viduje, kad reikia kam nors keršyti, tiesiog ne tokiu principu gyvenu“, – kalbėjo jis.

Jis taip pat sakė, kad Valstybinė darbo inspekcija, prieš kelias savaites atlikusi anoniminę darbuotojų apklausą dėl psichologinės atmosferos darbovietėje, mobingo apraiškų nenustatė.

Inspekcija BNS patvirtino, kad liepos pradžioje toks tyrimas buvo atliktas, tačiau iš 83 darbuotojų, kurių paprašyta dalyvauti anoniminėje apklausoje, atsakymus atsiuntė 16, t.y. penktadalis. Tik vienas asmuo patvirtino, jog iš vadovo patyrė psichologinį smurtą. Apklausa vykdyta praėjus maždaug dviem savaitėms po D. Bakšos grįžimo į pareigas.

Vis dėlto, pasak inspekcijos, dauguma darbuotojų nurodė, jog patiria įtampą ir stresą dėl tokių veiksnių kaip didelis darbo krūvis, darbų paskirstymas, informacijos trūkumas, nebendravimas bei direktoriaus pavaduotojos elgesys.

„Patikrinimo metu Psichologinio smurto darbe prevencijos skyriaus pareigūnams nepavyko surinkti pakankamų faktinių duomenų bei tai pagrindžiančių įrodymų, leidžiančių pripažinti, jog įstaigos direktorius Danas Bakša darbuotojų atžvilgiu taiko priešiškus, neetiškus, žeminančius, agresyvius, užgaulius, įžeidžiančius veiksmus ar kitokias psichologinio smurto apraiškas“, – nurodė VDI.

„Tačiau darbuotojų apklausos rezultatai leidžia daryti išvadą, kad netinkamas darbo organizavimas bei vadovaujančias pareigas užimančių darbuotojų bendravimo būdas neužtikrina darbuotojams emociškai saugių darbo sąlygų“, – teigiama inspekcijos išvadoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onė

Onė portretas
Vaje koks elegantiškas ponas....neišsirink bile ką ,svarbu kad tiktų visur ir prie tanciaus ir prie ražančiaus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių