Prakalbo apie antausį Laisvės partijai ir koalicijos ateitį: kalbėsimės apie tai, ką daryti toliau

  • Teksto dydis:

Seimas atmetė įstatymo projektą, kuriuo būtų dekriminalizuotas nedidelio kiekio narkotinių medžiagų įsigijimas ir turėjimas. Tai buvo mažosios koalicijos partnerės Laisvės partijos projektas, kuriam pritrūko valdančiųjų balsų. Keliolika jų nebalsavo. Tai jau antras toks antausis Laisvės partijai, po kurio kai kurie šios partijos nariai prabilo apie svarstymus dėl tolesnio buvimo koalicijoje. LNK žinios kalbino Vytautą Mitalą, Laisvės partijos narį, Seimo vicepirmininką.

– Kaip dėl emocijų, konkrečiai iš Morganos Danielės, kuri ruošė šį projektą?

– Emocijų tikrai yra ir belieka apgailestauti, kad Seimas yra įstrigęs tokiame baudžiamosios, sovietinės politikos žanre. Daugelis Vakarų valstybių turi daug progresyvesnę narkotikų politiką, kuri padeda gydyti ir padėti tiems žmonėms, kurie turi problemų. Tą sakė ir Lietuvos institucijos. Mes metus šį klausimą svarstėme Seime, turėjome ir plenariniame posėdyje diskusiją, ir bent keli komitetai yra svarstę ir tam klausimui pritarę. Aš įsivaizduoju, kad ne vien tiktai Morgana, bet ir daugybė žmonių, kurie susiję su tuo klausimu, sprendžia jį, bando padėti žmonėms, jaučiasi tiesiog blogai. 

 Kaip jūs jaučiatės dėl savo koalicijos partnerių, kurie jūsų nepalaikė? Jūs palaikėte jų sprendimus, bet jie, rodos, jus apsuko aplink pirštą.

– Kalbėsimės apie tai, ką daryti toliau. Visų pirma, su partijos nariais, po to ir koalicijoje. Tas greitis, kuriuo mes svarstome aktualius arba Laisvės partijos programinius klausimus, mūsų netenkina ir tą reikia labai aiškiai suvokti. Juk čia kalbame apie sąlyginai nedidelius dalykus visame valstybės valdymo fone, ne apie biudžeto milijardus ar panašiai. Kalbame apie nedideles socialines problemas, kurias būtų galima spręsti, jei Seimas susiimtų ir padarytų. Yra dar svarbesnis matmuo. Mes kalbame apie vakarietiškos, į ateitį orientuotos politikos kryptį, kuriai Seime dabar nėra palaikymo.

 Koks bus tų kalbų su partijos nariais turinys? Ar yra tarp nuomonių, kad ne pakeliui jums dabar yra su konservatoriais ir liberalais?

– Mes visi suprantame, kad dabar yra labai sudėtingas valstybei metas. Ir aš tikrai leisiu savo ir kitų galvoms ataušti prieš šnekant apie kažkokius skambesnius klausimus. Svarbios ir didelės Lietuvą kamuojančios krizės, dideli dalykai, kurie vyksta, kuriuos mes turime visi kartu atlaikyti ne tik kaip koalicija, bet ir kaip Lietuva, vis tiek palieka vietos Lietuvai eiti į priekį ir Seimo darbotvarkėje priimti svarbius įstatymus. Man labai apmaudu, labai gaila, kad didelė dalis Seimo narių negirdi ekspertų komentarų. 

 Ar jūs dabar jaučiatės mažiausi ir nesvarbiausi koalicijos partneriai?

– Akivaizdu, kad mes turime mažiausiai balsų iš visų koalicijos partnerių. Ir nepaisant to, kad mūsų frakcija balsuoja labai dėmesingai ir visais koalicijai svarbiais klausimais tikrai stoja mūru, kitose partijose ir frakcijose ne visada tas matosi. 

 Jūs įvardijote dvi didžiausias koalicijos problemas, sakydamas, kad Laisvės partija nėra silpnoji grandis – agroliberalai ir krikdemai yra didžiausios šios koalicijos bėdos. Kas yra tie agroliberalai?

– Tai yra Liberalų sajūdžio vienmandatininkų flangas, su kuriais vertybiškai yra labai sunku komunikuoti ir tas buvo matyti praėjusioje kadencijoje, kai tie patys liberalai, kai kurie iš jų būdami Liberalų sąjūdžio sudėtyje, labai aiškiai atstovavo tuometinei valdančiajai Skvernelio-Karbauskio daugumai, o ne opozicijai, kaip visa oficiali Liberalų sajūdžio partija.

 Kaip jūs tikitės rasti sutarimą su kita problema – krikdemais? Vertybiškai jūs labai skiriatės ir tas buvo akivaizdu nuo pat pirmųjų dienų, kai jūs ėjote į koaliciją. 

– Mes tikime, kad tiek krikdemai, tiek kiti supras, kad į pagalbą orientuota politika tikrai neprieštarauja krikščioniškajai demokratijai. Mes nekalbame apie tai, kad „legalizuokime viską ir pasileiskime per laukus“. Mes kalbame apie daugybės žmonių skaudžias istorijas, kurie dėl BK negavo pagalbos laiku. 

 Ar jūs po pokalbių savo partijos viduje kelsite kokių nors ultimatumų konservatorių-krikdemų flangui arba kitiems koalicijos partneriams? Jūs turite kelis svarbius projektus. Vienas iš klausimų – partnerystės klausimas ir kitas klausimas – kuris dabar nepraėjo Seime. Ar šie klausimai bus kaip ultimatumas dėl tolesnio darbo?

– Šie klausimai bus kaip labai stiprus kelrodis, ar šiuolaikinės Lietuvos Seimas yra pasiryžęs vakarietiška kryptimi bent porą labai aiškių žingsnių žengti. Man atrodo, kad jie yra gana smulkūs arba ne tokie dideli, bet jie labai svarbūs, principiniai, parodantys, ar ši valdžia į Vakarus žiūri, ar visgi kažkur į rubežių, į Rytus. 

 Jeigu nežiūri, tai jums ne pakeliui?

– Jeigu nežiūri, tai labai didelis klausimas, kaip tada mes judame toliau. 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodėl visai

Kodėl visai portretas
Užmiršta prostitucija? Kada bus legalizuota? :))) ginklai tame tarpe! Ir t.t.

Koalicija

Koalicija portretas
primena Krylovo pasakėčią "Gulbė, lydeka ir vėžys", kur kiekvienas tempia į savo pusę: Kada tarpusavy nesutaria draugai, Jų bendras darbas nesiseks gerai, Naudinga nieko jie nepadarys. Štai kartą Gulbė, Lydeka, Vėžys Vežimą kaupiną sumanė pevėžėti, Ir greit jie įsikinkė visi trys! Iš kailio nerias, o vežimas stovi vietoj! Atrodo, krūvis jiems nebūtų per sunkus, Bet Gulbė tiesia aukštumon sparnus, Vėžys kažin kur atbulas ropoja, O Lydeka į upę traukia atkaliai. Kas kaltas čia, sunku išspręst greituoju, – Tiktai vežimas ir dabar tenai.

Lauk iš seimo Laisvės partija.

Lauk iš seimo Laisvės partija. portretas
ši partija neatstovauja daugumos Lietuvos žmonių gerovės, o tik kiršina ir daro nereikalingus sprendimus. Užsiima šantažu kitu valdančiu kolegų adresu. .Mums nereikia narkomanų ir gėjų vedybų.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių