Premjerė: sutaupėm laiko, prezidentui pasirašius įstatymą dėl mažesnės apsaugos

Pasirašydamas įstatymą dėl mažesnės Seimo pirmininko ir premjero pareigybių apsaugos prezidentas Gitanas Nausėda sutaupė laiko, nes veto atveju įstatymas būtų buvęs svarstomas iš naujo, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Iš prezidento buvo tokių komentarų, kurie galbūt leido manyti, kad bus nepasirašytas šitas įstatymas, tuo džiaugiuosi (kad pasirašė). Šitą įstatymą, jei prezidentas būtų vetavęs, būtume svarstę iš naujo, bet dabar tiesiog sutaupėm laiko“, – ketvirtadienį interviu LRT radijui sakė premjerė.

Ji taip pat sakė nesureikšminanti Vadovybės apsaugos įstatymo pataisų, pagal kurias ji su Seimo pirmininke nebus saugomos laisvalaikiu.

„Man tikrai nėra tai pats svarbiausias gyvenime įstatymas, daug svarbesni įstatymai, susiję su aukštuoju mokslu, atsinaujinančios energetikos plėtra, sveikatos reforma, ir kitų įstatymų buvo labai svarbių pavasario sesijoj priimtų, kurie Vyriausybei, atsakingai už pokyčius, programos įgyvendinimą, yra esminiai“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Šitą įstatymą, jei prezidentas būtų vetavęs, būtume svarstę iš naujo, bet dabar tiesiog sutaupėm laiko.

Seimas birželio pabaigoje priėmė Vadovybės apsaugos įstatymo pataisas, pagal kurias Seimo pirmininko ir premjero pareigas einantys asmenys bus saugomi tik darbo metu, jeigu jų sveikatai ir gyvybei nekils grėsmių.

Šalies vadovas G. Nausėda apie šias pataisas buvo atsiliepęs skeptiškai, tačiau Seimo priimtą įstatymą pasirašė.

Pataisas inicijavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė I. Šimonytė. Anot jų, visą parą vykdoma asmens apsauga yra perteklinė.

Pagal priimtą Vadovybės apsaugos įstatymo pataisą, Vadovybės apsaugos tarnyba ir toliau saugos prezidentą 24 valandas per parą, o kiti vadovybei priskiriami asmenys bus saugomi užsienio vizitų, oficialių susitikimų metu ir kai vykdys funkcijas, dėl kurių jiems skirta apsauga.

Taip pat numatoma, kad kilus grėsmei šių asmenų saugumui, jie gali būti saugomi ir kitu laiku. Tuo metu visų vadovų gyvenamoji vieta būtų toliau saugoma 24 valandas per parą.

Vadovybės apsaugos tarnyba tokiems pakeitimams nepritarė. Pasak tarnybos, pakeitus premjero ir Seimo pirmininko apsaugos modelį atsirastų grėsmių šių asmenų saugumui, teigė, jog kilti keblumų tokią tvarką įgyvendinant praktikoje.

Iki šiol įstatymas numatė, kad Vadovybės apsaugos tarnyba saugo vadovybę 24 valandas per parą. Vadovybei priklauso prezidentas, Seimo pirmininkas, ministras pirmininkas ir šias pareigas laikinai einantys asmenys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių