Pereiti į pagrindinį turinį

Premjero patarėja: jei išlaikysime 40 proc. mokestį, "Chevron" išeis pats

2013-10-09 15:38
BNS inf.
T.Urbelionio/BFL nuotr.

Premjero patarėja aplinkos apsaugos klausimais Jūratė Juozaitienė pareiškė, kad jei bus išlaikytas 40 proc. skalūnų išteklių mokestis, JAV energetikos kompanija "Chevron" iš skalūnų dujų žvalgybos konkurso pasitrauks savo noru.

J.Juozaitienės ir premjero patarėjo Viliaus Kavaliausko susitikimo su Žygaičių bendruomenės nariais vaizdo įrašas paskelbtas tinklalapyje youtube.com.

"Nespėjo (Seimas - BNS) dabar, šitoje sesijoje (priimti įstatymo dėl skalūnų dujų mokesčio - BNS), tai nukėlė, reiškia, rudenio sesijai. Toks gan drastiškas, jeigu jau imant iš investuotojų pozicijų, tai bus drastiškas - nuo dabartinių 12 iki 40 procentų. Tai jau yra daug", - susitikime, kuris vyko liepos 3 dieną, kalbėjo J.Juozaitienė.

"Jeigu mes išlaikysime savo 40 procentų, tai jie patys išeis. Jie išeis, taip (...). Jie pasakė, kad pasiskaičiavo, kad ten nėra tokio didelio dujų kiekio, kad jiems 40 proc. mokesčių mokant šalia - tai būtų tik dujų mokestis, visi kiti lieka - ir PVM-ai, ir pelno mokestis, - tuomet jiems neapsimoka ir jų nedomina", - pridūrė ji.

"Jeigu tai yra gražus išėjimas iš susiklosčiusios padėties, kur nenukentės nei jų savigarba, nei jūsų, nei mūsų, tai galimas dalykas", - kalbėjo susitikime dalyvavęs Žygaičių bendruomenės atstovas.

Anot J.Juozaitienės, "Chevron" įtikinėjo, jog be vietos bendruomenių pritarimo kompanija negręš jokių gręžinių.

"Bet tai yra kalba", - teigė patarėja.

Aplinkos ministerijos komisijai rugsėjo 16-ąją paskelbus "Chevron" konkurso nugalėtoją, dar buvo neaišku, koks mokestis bus taikomas skalūnų dujoms. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė BNS anksčiau sakė, kad mokestis turi būti "ekonomiškai" pagrįstas, tačiau dar nenuspręsta dėl konkretaus jo dydžio.

Kai kurie Seimo nariai siūlo skalūnų dujas apmokestinti 40 proc., o naftą ir dujas - vienodu 25 proc. baziniu mokesčiu. " Chevron" teigimu, tokie mokesčiai būtų diskriminaciniai. Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis anksčiau sakė, kad Seimo narių pasiūlyti tarifai yra "šiek tiek didoki".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų