Prezidentas pasisako už atsargų išėjimą iš karantino: nesugadinkime to, ką pasiekėme

Prezidentas Gitanas Nausėda sako remiantis Vyriausybės pasirinktą laipsnišką išėjimo iš karantino planą, vadindamas jį atsargiu ir konservatyviu.

Šalies vadovas pažymi, kad Lietuvai pavyko stabilizuoti koronaviruso plitimą, ir ragina nesugriauti to, ką „kūrėme labai sunkiai, labai kruopščiai, tam tikra prasme ir žmonių psichologinės įtampos sąskaita“.

„Jeigu šitoje vietoje galima būti šiek tiek atsargesniu, aš visada būsiu atsargumo pusėje. Nes dilema galbūt atrodo, ką rinktis – ekonomiką ar sveikatą trumpuoju laikotarpiu, bet žvelgiant toliau į perspektyvą tokio pasirinkimo nėra“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė G. Nausėda.

„Mūsų piktnaudžiavimas sveikata gali baigtis ir labai dideliais ekonominiais nuostoliais vėlesniame etape, jei mes tai (atlaisvinsime karantiną – BNS) padarysime per anksti, per laisvai, ir kažkurioje vietoje padarysime klaidą“, – pažymėjo prezidentas.

Jis sakė, kad Vyriausybės pasirinktas išėjimo iš karantino planas „yra konservatyvus, atsargus, pagrįstas dokumentu, kurį Europos Komisija yra pateikusi viešumai, kurio vienas iš principų yra atlaisvinti verslą, karantiną laipsniškai, įsitikinti, kad tai nesukelia neigiamo rezultato sveikatos prasme, ir tik tada judėti prie kito etapo“.

„Jei įsitikiname, kad po pirmojo etapo atlaisvinus verslą kilo naujų susirgimų protrūkis ir atsirado kitokių neigiamų reiškinių, čia pat reikia stabdyti tą atlaisvinimą ir prie antrojo etapo nepereiti“, – pažymėjo prezidentas.

Vyriausybė po mėnesį trukusių suvaržymų trečiadienį leido kai kuriems verslams atnaujinti veiklą. Vėl gali dirbti ne maisto parduotuvės, turinčios atskirą įėjimą iš lauko. Taip pat atnaujinti veiklą gali visos smulkios remonto, buities paslaugų įmonės, įskaitant ir veikiančias didžiuosiuose prekybos centruose.

Šalies vadovas sako, kad prie kito etapo pereiti galima tik įsitikinus, kad viruso plitimas nepaūmėjo. G. Nausėda taip pat teigė, jog scenarijus, kuomet staiga viską atlaisvinus dėl viruso plitimo vėl reikėtų grįžti prie itin griežtų suvaržymų būtų nepriimtinas.

„Mūsų veiksmai davė teigiamą rezultatą ir mes turime labai apčiuopiamą viruso plitimo stabilizaciją, jeigu nepasakyti daugiau, tai nesugadinkime viso to, kūrėme labai sunkiai, labai kruopščiai, tam tikra prasme ir žmonių psichologinės įtampos sąskaita“, – sakė prezidentas.

„Tikrai ne paslaptis, kad daugeliui žmonių buvo sunku išlaikyti šitą karantiną, ypač pagyvenusiems žmonėms, pagalbos stokojantiems žmonėms, bendravimo stokojantiems žmonėms, tai buvo sunkus išmėginimas, ir dabar padaryti kažkokį liapsusą ir pasakyti „dabar, mielieji, vėl grįžtame prie keturių savaičių pačio juodžiausio griežčiausio karantino“, netinka  šitaip, man tokia strategija būtų nepriimtina“, – kalbėjo G. Nausėda.


Šiame straipsnyje: Gitanas Nausėdakarantinasšvelninamas karantinaskoronavirusasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
Matem jusu drasa ,kaip po Verygos rekomendaciju neiti i Zalgirio arena ,jus nepasikuklinot padaret pagal save ,nelabai koks pvz ,siuo metu islikes apie atsarguma.

Tai eilinio žmogaus matymai

Tai eilinio žmogaus matymai portretas
Pačio Prezidento pasisakymai yra universalūs ir ne gerovės siekia .Keist reikia,, gerus ''patarėjus. Banko tarnautojas yra banko tarnautojas ir nesukurs jis gerovės žmonėms .Ta gerove mato ,verslo , prekybos magnatams ir bankams,o ne eiliniams žmonėms.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių