Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė: jei Vyriausybė neišsklaidys abejonių, kreipsiuosi į KT

T. Lukšio / BFL nuotr.

Jei vyriausybė neišsklaidys abejonių dėl sprendimo, priimto dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro, prezidentė Dalia Grybauskaitė LRT RADIJUI tvirtina būsianti priversta pasinaudoti Konstitucine teise ir kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT). „Šios abejonės turi būti išsklaidytos. Jei to nepadarys vyriausybė, būsiu priversta pasinaudoti Konstitucijoje numatyta teise, t. y. teisiniu keliu kreiptis į KT išaiškinimo, ar šis vyriausybės nutarimas neprieštarauja Konstitucijai“, – teigia šalies vadovė.

– Žurnalistams Jūs sakėte, kad likus septyniems mėnesiams iki rinkimų, keisti vyriausybę būtų neatsakinga ir kad pati vyriausybė turi priimti atitinkamus sprendimus, prisiimti politinę atsakomybę už tai, kas dabar afišuojama viešojoje erdvėje. Ar tai reikštų, jog pasitikite ministrų kabinetu ir premjeru asmeniškai?

– Tai reiškia, jog norėčiau, kad vyriausybė išliktų iki rinkimų. Tai reiškia, kad reikalavimai vyriausybei išliks aukšti. Jokiu būdu tai nereiškia, kad kažkaip kitaip ar lengviau žiūrėsiu į daromas klaidas. Iš tiesų ši vyriausybė gali likti ir dirbti tik tuo atveju, jei sugebės prisiimti teisinę ir politinę atsakomybę ir nedarys klaidų skaidrumo srityje arba nemėgins neigti to, kas akivaizdu.

Tuo labiau kad problema yra ne tik tame, ką ministrai sakė – ar melavo, ar nemelavo. Visa esmė – neskaidriai priimtas nutarimas, kuris naudingas tik labai siauram ratui žmonių ir konkrečiai „Vijūnėlės dvaro“ istorijoje. Manyčiau, kad vyriausybė turi priimti atsakingą vertinimą ir sprendimus. Aš tokių sprendimų vis dar laukiu.

– Susitikote su kandidatu į sveikatos apsaugos ministrus Juru Požėla. Ar kilo klausimų dėl svarbiausių kriterijų atitikimo ministro pareigoms eiti?

– Ne, iš principo galėčiau pasakyti, kad kandidatas daro neblogą įspūdį. Mano reikalavimai, be jokios abejonės, yra kompetencija, profesionalumas ir, žinoma, skaidrumas, nes ši sritis taip pat turi korupcinį šešėlį. Jaunam politikui tai yra tikrai geras iššūkis ir galimybė tapti rimtu, ne tik jaunu politiku. Jo darbas [Sveikatos reikalų – LRT.lt] komitete parodė, kad jis gana aktyvus – įregistruota daugiau kaip 50 jo pasiūlymų. Jis vienas aktyviausių šiame komitete. Žiūrėsime.

– Turbūt kur kas daugiau klausimų lieka dėl kito ministro – Kęstučio Trečioko. Kokias aplinkos ministro tolesnio darbo perspektyvas matytumėte?

– Manyčiau, kad po šio skandalo jo darbas vyriausybėje iš tiesų yra komplikuotas. Tiek visuomenės, tiek mano pasitikėjimas gerokai sumažėjo. Kaip minėjau, daugiausia abejonių kyla dėl prieštaringai vertinamo ir galimai neskaidriai priimto nutarimo. Šios abejonės turi būti išsklaidytos. Jei to nepadarys vyriausybė, būsiu priversta pasinaudoti Konstitucijoje numatyta teise, t. y. teisiniu keliu kreiptis į KT išaiškinimo, ar šis vyriausybės nutarimas neprieštarauja Konstitucijai.

– Apskritai daug pareiškimų, komentarų, įvairiausių vertinimų viešojoje erdvėje pastaruoju metu sulaukia vyriausybės ir atskirų politikų veikla. Kai kas kalba apie jau prasidėjusią rinkiminę kampaniją. Kaip Jūs žvelgiate į šią situaciją? Kaip vertinate bendrą politinės kultūros ir politinės diskusijos lygį Lietuvoje?

– Kol kas matau sudėtingą situaciją. Be jokios abejonės, tam įtaką daro priešrinkiminis stresas, įtampa. Tuo labiau kad koalicija buvo sudėtinga nuo pat pradžių – dalis jos politikų, deja, buvo teisėsaugos akiratyje. Iš principo 16-oji vyriausybė, kuriai vadovauja premjeras Algirdas Butkevičius, buvo patvirtinta su pasitikėjimo avansu. Labai tikėjausi, kad būtent Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), didelė politinė partija, galės atlaikyti tą teisėsaugos akiratyje atsidūrusių partijų atstovų įtaką ir nesusitapatins su jais. Deja, šiandien matome vis daugiau problemų visose koalicijos partnerėse ir labai svarbu, ar LSDP, kaip sveikesnė tos koalicijos dalis, gebės padaryti politines išvadas ir prisiimti politinę atsakomybę už visos vyriausybės darbą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų