Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentė nepalaikys per ilgų ikiteisminių tyrimų ir vetuos pataisas

2018-02-06 06:59

Prezidentės vyriausiasis patarėjas vidaus politikai Mindaugas Lingė teigia, kad policijos pareigūnų ir prokurorų Seimui teikiamas siūlymas įtariamuosius sekti neribotą laiką atrodo nepagrįstas ir nepatogus visuomenei, laukiančiai teisingumo.

Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / A. Ufarto/BFL nuotr.

Prezidentės vyriausiasis patarėjas pripažino, kad toks pasiūlymas, dėl kurio su Prezidentūra nebuvo visiškai diskutuota, nemaloniai nustebino.

”Tokie pasiūlymai apskritai diskredituoja ir kompromituoja visą teisėsaugos sistemą. Mūsų tikslas - labai elementariai suprantamas - yra tai, kad terminai turi trumpėti“, - sakė prezidentės patarėjas. Anot jo, nuo tada, kai 2010 metais buvo nustatyti terminai byloms, atsirado aiškumas, davęs efektą.

„Pavyzdžiui, 2015 metais vienas tyrimas užtrukdavo 214 dienų , o 2017 metais turime beveik dvigubai trumpesnį laikotarpį - 122 kalendorines dienas“, - sakė M. Lingė ir pabrėžė, kad siūlomi pakeitimai pasuktų prasidėjusias tendencijas priešingu keliu.

M. Lingė pripažino, kad ilgesni terminai byloms yra patogūs teisėsaugai, tačiau nepatogūs žmonėms, laukiantiems teisingumo.

„Ilgesni tyrimų terminai yra sąlygos piktnaudžiauti tyrėjams, vilkinti bylą. Ilgesni terminai - tai galimybė išvengti teisingumo. Turime labai konkrečių pavyzdžių, kada sulaukus senaties yra prarandama prasmė ir nutraukiamos bylos. Buvo „Icor“ byla, kuri taip pat buvo nutraukta dėl senaties ir teisingumo nepavyko pasiekti.

„Per ilgus ikiteisminius tyrimus, per ilgus teisminius procesus mažėja adekvačios bausmės tikimybė“, - aiškino M. Lingė ir patikino, kad prezidentė tikrai nepalaikys ir, jei pasiūlymai bus priimti, vetuos tokias iniciatyvas.

Įpareigojimo įstatymu nebereikia

Ikiteisminius tyrimus atliekančių pareigūnų nebereikia įstatymu įpareigoti greičiau tirti bylų, sako vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Reaguodamas į prezidentės patarėjo antradienį išsakytą kritiką siūlymui panaikinti ikiteisminiams tyrimams numatytus terminus jis ragino labiau pasitikėti teisėsaugos sistema.

„Nesusikurkime demonų, kurių jau nebėra. Raginu skatinti pasitikėjimą pareigūnais ir teisine sistema, o ne ją nuolat bandyti diskredituoti. Negalime preziumuoti, kad policija ir prokuratūra dirba blogai, – feisbuke antradienį rašė ministras. – Generalinis prokuroras Vyriausybės posėdyje užtikrino, kad jo pavaldiniai sugeba užtikrinti tinkamą tyrimo kontrolę ir trumpiausius terminus. Papildomo įpareigojimo įstatymu jiems nebereikia.“

Pasak ministro, dabar ilgai trunkančius ikiteisminius tyrimus atliekantys pareigūnai vietoj to, kad tirtų nusikaltimą, turi gaišti laiką rinkdami po keturis parašus dėl jo pratęsimo.

„Per tą laiką, kol galioja šie terminai, nė karto neatsakyta juos pratęsti, nes tai reikštų ikiteisminio tyrimo sužlugdymą. Jei pareigūnas užčiuopė siūlo galą, bet per 6 ar 9 mėnesius nespėjo jo išvynioti (su prokuroro priežiūra ir kontrole), ar tai reiškia, kad mes nusiplauname rankas?“ – svarstė E. Misiūnas.

Jis išreiškė viltį, kad siūlymą palaikys ne tik Seimas, bet ir prezidentė, kurios patarėjas Mindaugas Lingė antradienį pareiškė, jog tokį siūlymą prezidentė Dalia Grybauskaitė vetuotų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų