Prezidento patarėjas: Lietuvoje reikės steigti dar du karinius poligonus

Planuojamų poligonų Tauragės ir Šilalės rajonuose nepakaks atliepti kariuomenės poreikių, Lietuvoje reikės steigti dar du karinius poligonus, sako prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys.

„Poreikis nedingo, mes jį vis tiek turime – brigados dydžio vienetui treniruoti. Ką mes matome dar iš papildomų kalbėjimų su ministerija ir iš tam tikrų pajėgumų planuojamų įsigyti, tai mums reikės šalia to brigados dydžio dar bent vieno poligono bataliono dydžio vienetui treniruoti“, – trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) klausimuose sakė K. Budrys.

„Tai reiškia, kad per artimiausius metus grįšime į Seimą, ar iš Valstybės gynimo tarybos, ar iš Krašto apsaugos ministerijos su kitais dar siūlymais, dar kitas teritorijas priskirti kariuomenei treniruotis“, – pridūrė jis.

Anot prezidento patarėjo, jei nebus rastos vietos naujiems poligonams, NSGK teks svarstyti kitus klausimus.

„Ką tada realiai darome su šauktinių skaičiaus didinimu, ką darome su priimančiąja šalimi, su pratybomis, visu kitu. Jūs patys žinote, kad viskas, jau ne tai, kad plyštame, bet nebetelpame ir dalį dalykų nukeliame į ateitį“, – dėstė K. Budrys.

Praėjusiais metais Valstybės gynimo taryba (VGT) pasiūlė Lietuvoje įsteigti karinį poligoną, kuris būtų tinkamas treniruotis brigados dydžio vienetui.

Šiemet birželį VGT pritarė, kad būtų kuriami du nauji nedideli poligonai Tauragės ir Šilalės rajonuose, jie talpins nuo kuopos iki bataliono dydžio karinius vienetus. Liepos viduryje jų steigimui po pateikimo pritarė ir Seimas.

„Poligonų poreikis buvo aiškiai suformuluotas iš Lietuvos kariuomenės (...) – brigados dydžio vienetui treniruoti. Ta užduotis, reikia pripažinti, nebuvo išpildyta iki galo, nes kariuomenė su ministerija grįžo su dviem pasiūlymais, kurie jau tuo metu pradiniame savo etape neatitiko net bataliono dydžio vienetui treniruotis, dabar mes jį dar mažiname“, – kalbėjo K. Budrys.

Iki šiol planuota, kad Tauragės rajone poligonas užims 4304 hektarus ploto, Šilalės – 2677 hektarus.

Krašto apsaugos viceministras Renius Pleškys trečiadienį pranešė, kad įsiklausius į gyventojų ir politikų siūlymus, poligonų plotas bus sumažintas 900 hektarų, atitraukiant jų teritoriją nuo gyvenviečių, sodybų, rekreacinių teritorijų, rezervato, kapinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Visa Lietuva vien poligonai užjūrio kariaunos pasilinksminimams ir rezervatai patriotų linksmybėms.

Raketa

Raketa portretas
Ne poligonus steikite, o pirkite oro gynybos sistemas! Sutalžys kacapai jūsų poligonus net neįskridę į Lietuvą. Negi neaišku! Kiek dar bukiai plaus pinigus?!

gėda

gėda portretas
kodėl tik du ????
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių