Prezidentūra: reikia ruoštis JAV sankcijas „Belaruskalij“ įgyvendinti tokias, kokios jos paskelbtos

Prezidento patarėjas Darius Kuliešius įvardija Prezidentūros poziciją, esą beveik mėnesį galiojančios Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sankcijos Baltarusijos trąšų įmonei „Belaruskalij“ Lietuvoje turi būti įgyvendintos tokios, kokias jas numatė JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuras (OFAC).

„Pagrindinis dalykas, prezidento nuomone, tas, kad turime solidarizuotis su Jungtinių Amerikos Valstijų įvestomis sankcijomis. Turime solidarizuotis būtent pasiruošdami jas įgyvendinti ir įgyvendinti jas taip, kaip jos yra priimtos, būtent kokiu tikslu“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais.

Pasak jo, Vyriausybei priimant sprendimą dėl tolesnių veiksmų, kaip stabdyti trąšų tranzitą per Lietuvą, būtina vertinti ne tik grėsmę nacionaliniam saugumui, bet ir ieškoti teisinių išeičių. Kad nestabdant „Belaruskalij“ trąšų tranzito kyla rizika šalies nacionaliniam saugumui, gruodį nusprendė Vyriausybės nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija.

„Nacionalinio saugumo aspektas yra labai svarbus, į jį turi būti atsižvelgta. Bet turi būti atsižvelgta ir į platesnį aspektą – teisinių argumentų, kad sprendimai būtų priimti darant mažiausią žalą Lietuvos interesams“, – teigė D. Kuliešius.

„Prezidentui yra svarbus strateginis sprendimas ir solidarizavimasis su paskelbtų sankcijų įgyvendinimu. Vertiname, kad komisija (Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija – ELTA) atliko savo darbą, priėmė sprendimą ir toliau, pagal procesą, sprendimus turi priimti Vyriausybė ir pagrįsti juos“, – Prezidentūros poziciją apibendrino Gitano Nausėdos patarėjas.

ELTA primena, kad Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija gruodžio 21 d. priėmė sprendimą, kad 2018 m. OAO „Belaruskalij“ ir AB „Lietuvos geležinkelių“ sudaryta sutartis dėl krovinių vežimo geležinkeliais organizavimo, taip pat 2021 m. spalio mėnesio sutarties pakeitimas, neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Galutinį teisiškai ir faktiškai pagrįstą sprendimą dėl šio sandorio atitikties nacionalinio saugumo interesams turi priimti Ministrų Kabinetas. Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį pranešė, kad dėl išvados Vyriausybėje bus apsispręsta kitą savaitę.

„Vyriausybė turi priimti sprendimą dėl Nacionaliniam saugumui svarbių objektų komisijos išvados, kuri buvo priimta prieš pat Kalėdas, iki sausio 13 d. Vyriausybė tą ir padarys iki sausio 13 d.“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministrė pirmininkė.

Į komisiją dėl „Lietuvos geležinkelių“ ir Baltarusijos bendrovės sutarties galimai keliamos rizikos Lietuvos nacionaliniam saugumui gruodžio pradžioje kreipėsi susisiekimo ministras Marius Skuodis. Pasirašyta sutartis galioja iki 2023 m.

Gruodžio 8 d. dieną įsigaliojus Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijoms valstybinei Baltarusijos kalio trąšų gamintojai „Belaruskalij“, įmonės krovinių judėjimas Lietuvos teritorija nesustojo, kadangi „Lietuvos geležinkeliai“ lapkričio pabaigoje iš bendrovės gavo netipinius išankstinius mokėjimus už jos krovinių pervežimus iki kovo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Prezidentūra elgiasi kaip moteris prieš menstruacijas. Vieną dieną šaukia, kitą dieną myli, o dar kitą dieną dergiasi ant viso pasaulio.

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Marazmatike sovietini, sankcijas vykdo JAV, prie ko čia Lietuva, o gal jau pardavėt ir esame USA Vidurio Europos kolonija?

Klpd.

Klpd. portretas
Nuo kada nepriklausoma Lietuvos respublika yra Amerikos sudėtyje ir privalo vykdyti jos nurodymus ar solidarizuotis? Iš viso kam mums solidarizuotis su viena iš dviejų aršiai viena kitai priešpriešą ir neapykantą jaučiančių valstybių - Amerikos ir Rusijos?Su viena jau prabuvom N metų o dabar lygiai tas pats su kita. Kam? Ar kad nuosekliai stumti mūsų šalį į karo zonos lauką? Bidonas su Putka sėdės sau savo šalių rezidencijose ir šiltai arbatą gers, jų valstybėm gal tik nauda iš ginklų gamybos bus, o mūsų teritorijoje vyks karas, žus žmonės ir vaitos žemė?..Tokius sumautus politikus kurie net neatsiklausę Tautos daro pavojingus globalius sprendimus visų piliečių vardu, reikia statyt prie sienos. Nedelsiant.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių