R. Karbauskis neįsivaizduoja, kaip derėtis su Darbo partija dėl koalicijos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad derybos su Darbo partija dėl koalicijos nėra realios, nes ši politinė jėga neturi frakcijos. Kartu jis tikina nebūsiąs tokių derybų šalininkas. Tuo metu Darbo partijos (DP) pirmininkas Viktoras Uspaskichas mano, kad, norint dirbti kartu, frakcija nėra būtina – esą tai greičiau R. Karbauskio sugalvota kliūtis.

Pasak R. Karbauskio, jis neįsivaizduoja, kaip prie derybų stalo galėtų sėdėti Darbo partijos atstovai Seime – Valentinas Bukauskas ir Andrius Mazuronis.

„Derybos vyksta su partijomis, kurios turi frakcijas. Neįsivaizduoju, kaip derėtis su partija, kuri neturi frakcijos. Bet kokiu atveju, tai negalėtų būti mūsų vienų sprendimas – turi spręsti ir kiti koalicijos dalyviai. Šiuo atveju galėčiau pasakyti, kad šalininkas nebūčiau“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, norėdami dalyvauti derybose, DP nariai turėtų nebent prisijungti prie kitos derybose esančios frakcijos, o ši – būti pasiruošusi atsižvelgti į „darbiečių“ programos punktus. Visgi ir tokia idėja yra mažai tikėtina.

„Nemanau, kad tai būtų protinga. Ir taip nuo trijų partijų gali koalicija padidėti iki keturių, o kad būtų penkios ar šešios su dviem ar vienu partijos atstovu būtų neracionalu“, – teigė „valstiečių“ lyderis.

Tuo metu Lietuvos socialdemokratų darbo partijos lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad bendravimas su Darbo partija galėtų būti įmanomas.

„Svarstytume tokį klausimą. Gal atsiras ir daugiau derybų eigoje norinčių prisidėti. Kodėl gi ne“, – sakė jis.

Kiti koalicijos formavimo dalyviai taip pat nedaugžodžiavo – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis sakė dar neturįs nuomonės šiuo klausimu, o partijos Tvarka ir teisingumas vadovas Remigijus Žemaitaitis į telefono skambutį neatsiliepė.

Pats Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas teigia nesiveržiantis į koaliciją, esą pačius koalicijos dalyvius turėtų dominti Darbo partijos pasiūlymai. Jis taip pat mano, kad, norint dirbti kartu, Seimo narių skaičius ar nesuformuota frakcija nėra problema.

„Mes nematome, kad čia yra problema. Na, R. Karbauskiui kartais būna sudėtinga daugumą dalykų spręsti. Jo mąstymas kitoks, čia jo reikalas. Nebūtina frakcijos turėti (...). Yra Seimo nariai, kurie gali dalyvauti arba nedalyvauti“, – tikino politikas.

Visgi Seimo statutas šiuo klausimu pasisako gana aiškiai – į koalicijas jungtis gali tik frakcijos, o šiai sudaryti reikia bent 7 parlamentarų.

Tiesa, Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja „valstietė“ Rima Baškienė teigia, kad teoriškai įmanomi ir kiti variantai, nebūtinai su frakcijomis.

„Visokie gali būti susitarimai, gali būti visokie sutarčių papildymai, jeigu tam pritaria visos partijos, įeinančios į valdančiosios daugumos formavimą. Šiuo atveju kalbama apie keturias partijas – LVŽS, Socialdemokratų darbo, Tvarkos ir teisingumo ir LLRA-KŠS. Daugiau apie jokias kitas kalbų nėra. Ar derybinė grupė imsis tokių iniciatyvų, aš nežinau ir informacijos neturiu“, – teigė ji.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pasirodė informacija, jog Seimo narys Andrius Mazuronis tapo Darbo partijos nariu ir su kitu „darbiečiu“ Valentinu Bukausku turėtų darbuotis mišrioje Seimo narių grupėje.

Partijos lyderis V. Uspaskichas LRT.lt sakė, kad, esant tokioms aplinkybėms, juos galimai domintų prisidėti prie naujai buriamos valdančiosios koalicijos.

„Jeigu bus įdomu valdančiajai daugumai – yra mūsų 2 Seimo nariai. Yra tikimybė, kad galbūt dar kas nors prisijungs. Galėsime apie tai kalbėti su valdančiąja dauguma, bet jau partijos vardu, o ne per Tvarkos ir teisingumo frakciją“, – kalbėjo V. Uspaskichas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS

JONAS portretas
NEDUOK DIEVE VALSTIEČIAM SU TUO RUSKIU SUSIDETI TAUTA VISIŠKAI NUSISUKTU

RIMAS TO NAISY

RIMAS  TO NAISY portretas
GAIDY KA ČIA NUSIŠNEKIIR CHEBRAI GYRIESI KAD PARAŠEI ANT RAMUNO BET JUK MES ŽINOM KAD ESI NARKOMANAS IR UŽTAI GAUNI ANT DOZESTU NET NEŽINAI KAS TIE NAISIAIANA KART MUSU KLAUSEI BET TUREJAI RAŠTELI KA TURI PARAŠYTI

Rasa

Rasa portretas
USPASKYCHAI ČIUOŽK I SAVO PLAČIA TEVINE AR DAR MAŽAI PRISIVOGEI SU SAVO TSSR PARTIJA KOM UNISTELIU LIZDAS
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių