R. Karoblis: NATO patvirtins atnaujintus Baltijos šalių gynybos planus

Lietuvos krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis sako, kad NATO „anksčiau ar vėliau“ patvirtins atnaujintus Baltijos šalių ir Lenkijos gynybos planus, kuriuos kol kas vetuoja Turkija.

Ministro teigimu, kol kas nėra aišku, ar kompromisas bus rastas antradienį Londone prasidėjusiame dviejų dienų NATO viršūnių susitikime.

„Anksčiau ar vėliau, šiame susitikime ar po jo, mes neabejotinai rasime sprendimus. Pažangą matome“, – antradienio vakarą sakė R. Karoblis Londone surengtoje konferencijoje apie aljanso ateitį.

Anksčiau ar vėliau, šiame susitikime ar po jo, mes neabejotinai rasime sprendimus.

Atsakydamas į BNS klausimą, ministras pabrėžė, kad NATO turi planus, kaip ginti Baltijos šalis, tačiau jie buvo peržiūrėti, siekiant didesnio detalumo.

Turkija vienintelė iš NATO sąjungininkų atsisako patvirtinti Baltijos šalių gynybos planą, kol nebus sutarta dėl panašaus plano Turkijai.

Daugiausia ginčų kelia Turkijos siekis teroristinėmis grupėmis įvardyti šiaurės Sirijoje veikiančius kurdų kovotojus, kurie Vakaruose vertinami dėl kovos su „Islamo valstybės“ grupuote.

R. Karoblis pabrėžė, kad NATO šalių pozicijos išsiskiria ne pirmą kartą, tačiau teigė neabejojantis, kad dabar, kaip ir anksčiau, kompromisą pavyks pasiekti.

„NATO yra 29 valstybių aljansas, jų nacionalinės pozicijos kartas nuo karto išsiskiria. Aljanso grožis slypi gebėjime rasti sprendimus. Neabejoju, kad šiuo klausimu taip pat anksčiau ar vėliau rasime sprendimą“, – teigė R. Karoblis konferencijoje „NATO engages. Innovating the Alliance“.

Diskusijos metu R. Karoblis pabrėžė, kad Lietuvai, norint apsisaugoti nuo „egzistencinės Rusijos grėsmės“, be detalesnio planavimo taip pat reikia daugiau NATO pratybų ir oro gynybos pajėgumų.

„Lietuvai Rusija dabar yra vienintelė išorinė egzistencinė grėsmė. Jei šalis negerbia tarptautinių įsipareigojimų, kitų šalių suvereniteto, teritorinio vientisumo – tai yra reali grėsmė“, – kalbėjo R. Karoblis.

Ministras sakė negalintis sutikti su Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) siūlymu dėmesį sutelkti ne Rusijai, o kovai su terorizmu – R. Karoblio teigimu, NATO turi rūpintis visomis grėsmėmis.

„Turime rūpintis visoms sritimis, kur NATO mato grėsmes – tai Rusija, terorizmas ir strateginė konkurencija su Kinija“, – kalbėjo R. Karoblis.

Lietuvai viršūnių susitikime atstovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad gynybos planų klausimą gali aptarti tiesiogiai su Turkijos vadovu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdoganu). Šis susitikimas kol kas derinamas.

G. Nausėda sakė, kad dėl gynybos planų NATO iki gruodžio 13 dienos pratęsta vadinamoji „tylos procedūra“, kurios metu sąjungininkai gali iškelti savo prieštaravimus.

„Tyla yra numatyta iki gruodžio 13 dienos, tačiau šitas klausimas gali būti pakoreguotas ir datos taip pat gali būti pakoreguotos“, – kalbėjo prezidentas.

Kompromiso galimybę Londone sako matantis ir Estijos gynybos ministras Juris Luikas.

„Diskusijos tęsiasi visą laiką. Žinoma, kad yra galimybių viršūnių susitikimo metu bandyti rasti kompromisą. Jei nerasime kompromiso čia, neabejoju, kad rasime jį vėliau“, – teigė J. Luikas, atsakydamas į BNS klausimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varnas

varnas portretas
aš suprantu kad tokio lygio kolidoriui kaip mūsų teritorija niekas kitas neapsaugos, juk per amžiaus gludumos nėra buves kad nebūtų okupaves mūsų šali, paimkim iš istorijos juk visi kas nemindė mūsų šalies vientysuma, gerai kol yra ramu ,bet jeigu tik kilo nesantaika tarp valstybiu galiūnu, toj , mes pirmi ir nukenčiam, užtai kad mūsų erdvė yra visai netinkama kovos metu eiti tokio lygio karo veiksmui, esma per silpni ir be padejeju be konkurentu nei per žingsni negalime atstovėti už savo šalies ventysuma, visu pirma žiūrėkime tik drausmes tvarkos su mūsų kaiminais artimais , nedarykime blogi ir ležuviu kur nereikia nemalkime prikaskime liežuvi toliau bus geriau tarpe mūsų gyvenančiu kaiminu, mes sekime taikos garanto o ne gynklavimosi, nežine prieš ką, turėtu taika visame pasaulio rituli, ir neliskime ten kur nereikia, tupėkim savu namu kieme, nauda bus kita , o laukti dieve padėk nereikia, mums iš viso, gyvenimas vietoj nestovi, juda ir visi nori būti laisvi ir laimingi, ate,

Stenkis karablikai

Stenkis karablikai portretas
stenkis.Taigi tokia gera vieta - Lietuvos kariuomenė, niekas nesukontroliuos kas kur ir kaip daroma, perkama ir realizuojama.:D)

kaip šlykštu

kaip šlykštu portretas
kaip toliau skurdinti žmones.......pirkti seną nurašytą chlamą kuris niekam nereikalingas....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių