R. Karoblis: turime ir toliau stiprinti Baltijos šalių ir Lenkijos bendradarbiavimą

  • Teksto dydis:

Baltijos šalys ir Lenkija išlieka labiausiai pažeidžiamu regionu prie rytinių NATO sienų, todėl turime ir toliau stiprinti tarpusavio bendradarbiavimą visuose – dvišaliuose, regioniniuose, NATO ir ES – formatuose, kad užtikrintume atgrasymo efektyvumą bei tiek tarpusavio, tiek sąjungininkų paramą, pažymėjo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, pirmadienį Taline susitikęs su Estijos, Latvijos ir Lenkijos gynybos ministrais.

„Pajėgumų, ypač regioninės oro gynybos stiprinimas, bendros tarptautinės pratybos su sąjungininkais, gynybos planų tobulinimas, ypač įtraukiant į tai svarbiausią mūsų transatlantinį partnerį – JAV, yra svarbiausi klausimai, siekiant tvirto atgrasymo tęstinumo bei gynybos stiprinimo”, – akcentavo R. Karoblis.

Pagal pranešimą, susitikime ministrai taip pat aptarė Londono lyderių susitikimo rezultatus. „Londono susitikimo rezultatai džiugina – deklaracijoje aiškiai įvardinta Rusijos grėsmė, sutarta dėl mūsų regiono gynybos planų patvirtinimo, NATO dar kartą pademonstravo solidarumą ir įsipareigojimų tvirtumą, tačiau kritiškai svarbu užtikrinti mūsų glaudų tarpusavio bendradarbiavimą ir toliau”, – sakė R. Karoblis. Ministrai taip pat sutarė dėl būtinybės siekti nuolatinio ir didesnio JAV pajėgų buvimo regione, kaip vieno svarbiausių atgrasymo faktorių.

Antradienį Baltijos šalių ministrai tęs Baltijos šalių gynybos ministrų darbotvarkę. Planuojama aptarti trišalius Baltijos šalių projektus – bendro regioninio jūrinio paveikslo stebėjimo pajėgumo kūrimą, specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimo plėtojimą ir kt.

Ministrai po susitikimo pasirašys bendradarbiavimo komunikatą (angl. Joint Communique).

Bendradarbiavimas su Baltijos šalimis yra vienas pagrindinių Lietuvos tarptautinio bendradarbiavimo prioritetų. Du kartus per metus vyksta Baltijos šalių gynybos ministrų ir kariuomenių vadų susitikimai. Taip pat reguliariai susitinka politikos direktoriai, oro, sausumos, jūrų, specialiųjų pajėgų vadai bei įvairaus lygio ekspertai. Jų metu aptariami politiniai regioninio saugumo klausimai, bendrai plėtojami praktiniai bendradarbiavimo projektai, kaip Baltijos gynybos koledžas, bendro Baltijos šalių vieneto skyrimas į NATO pajėgas, Baltijos valstybių oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistema, Baltijos karinė jūrų eskadra. Susitikimuose teikiami siūlymai dėl tolesnių prioritetų Baltijos šalių bendradarbiavimo gynybos srityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Įstatys

Įstatys portretas
tau lenkai ragus.Ir netgi ne į kaktą o į šikną.Rado draugus blee..

Žiūrint, kokiomis sąlygomis!

Žiūrint, kokiomis sąlygomis! portretas
Jau Vilniaus kraštas atiduotas Lenkijai! Teoriškai jis LT žemėlapyje, o praktiškai švietimas ten perduotas Lenkijos švietimo politikos valiai! Ką dar turėsime atiduoti už tolesnio stiprinimo pažadą- visą tarpukariu jos okupuotą teritoriją atiduoti? Ar tikrai dar turime SAVO valstybę ir SAVO valdžią? O gal jie čia tik „po sovmestitelstvu” dirba, o iš tiesų įdarbinti PL vietininkais Lietuvoje?

...

... portretas
Tai kad tie lenkai velnio nešti ir pakely pamesti, liūdna su tokiais kaimynais. :|
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių