R. Lopata siūlo pokyčius Nacionalinio saugumo pagrindų įstatyme

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys Raimundas Lopata siūlo pataisas Nacionalinio saugumo pagrindų įstatyme.

NSGK posėdžio metu jis pristatė idėją, kad NSGK komitetui pateikus ir Seimui pripažinus valstybę teroristine ir remiančia terorizmą, su tokia valstybe ir joje įsteigtais ar kitaip veikiančiais verslo subjektais neturėtų būti galimi jokie verslo ryšiai.

„Taip pat šios valstybės verslo subjektai neturi teisės vykdyti veiklos Lietuvos Respublikos teritorijoje. Šios valstybės piliečiai, kuriems nei vienoje Europos Sąjungos valstybėje narėje nėra suteiktas pabėgėlio statusas, neturi teisės būti Lietuvos Respublikoje įsisteigusių juridinių asmenų dalyviai, t.y. akcininkai, nariai, komanditiniai nariai, tikrieji nariai“, – trečiadienį NSGK posėdžio metu savo idėją pristatė R. Lopata.

Jis pridėjo, kad visi Nacionalinio saugumo pagrindų įstatyme straipsnyje „Teroristinės valstybės“ įvardinti santykiai su valstybe, kuri buvo pripažinta teroristine ar remiančia terorizmą, privalo būti nutraukti per tris mėnesius po valstybės paskelbimo teroristine ar remiančia terorizmą, apie tai raštu informuojant Valstybės saugumo departamentą (VSD).

R. Lopata taip pat pasiūlė apibrėžti, kas yra rizikos valstybės ir išdėstyti apibrėžimą, kurio esminiai pokyčiai numatomi 3–iajame punkte, taip:

1) Rizikos valstybės, tai valstybės, kurias Valstybės saugumo departamentas yra įvardinęs, kaip valstybes, kur veikla kelia tam tikrą grėsmės lygį Lietuvos Respublikai, ar valstybės, kuriose tarptautiniu mastu laikoma, kad jose nėra laikomasi žmogaus teisių.

2) Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pateikia Seimui motyvuotą pasiūlymą valstybę įtraukti į rizikos valstybių sąrašą.

3) Verslo subjektai, vykdydami veiklą su valstybėmis, kurios yra rizikos valstybių sąraše, ar jų piliečiais, nebus remiami ir ginami Lietuvos Respublikoje.

FNTT: matome tik „ledkalnio viršūnę“ tiesioginių investicijų iš Rusijos ir Baltarusijos

Posėdyje taip pat dalyvavęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas aiškino, kad piniginiai srautai iš Rusijos ir Baltarusijos dažniausiai eina netiesiogiai. Anot jo, dažniausiai naudojamos sudėtingos verslo struktūros, kaip neinvestuoti Europos Sąjungos (ES) šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, tiesiogiai.

„Jeigu žiūrėtume, kas yra galutiniai naudos gavėjai, tai mes turbūt pamatytume Rusijos ar Baltarusijos piliečius, tačiau dažniausiai, kas būna matoma arba parodoma, tai būna kur nors ES, ofšorinėse šalyse registruotos bendrovės ir gan dažnai tai yra Rusijos piliečiai, jie turi antrąsias, trečiąsias pilietybes. Tiesioginių investicijų iš Rusijos ir Baltarusijos matome tik ledkalnio viršūnę, kadangi tai, kas yra po vandeniu, yra nematoma ir žymiai sudėtingiau užmaskuota“, – tvirtino M. Petrauskas.

Jis pridūrė, kad tas pats yra matoma ir dėl sankcijų. Pasak M. Petrausko, pažiūrėjus į sankcionuotų asmenų sąrašą, matomi tik du asmenys iš tūkstančio, turintys turto Lietuvoje, bet reali situacija skiriasi.

„Iš tūkstančio asmenų, kurie yra sankcionuoti, Lietuvoje turto turi tik du iš jų, realiai yra trys butai, kurie yra tų asmenų vardu registruoti. Visos kitos bendrovės, kurių yra 15 ir kurios yra mūsų sąrašuose, yra per netiesioginį sankcijų taikymą, tai jie turi arba daugiau negu 50 proc. akcijų, arba per valdymą turi įtaką valdyti tą bendrovę“, – aiškino FNTT direktoriaus pavaduotojas.

NSGK pirmininkas mato poreikį reguliuoti verslo ryšius su Rusija

Poreikį reguliuoti verslo ryšius su Rusija mato ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Pasak jo, Rusijoje vis dar veikiantys Lietuvos verslai netiesiogiai finansuoja karą Ukrainoje.

„Yra dalykai, susiję su moraliniais, politiniais įsipareigojimais. Jeigu turi verslą Rusijoje ir moki ten mokesčius, galima sakyti, kad tu netiesiogiai ir finansuoji karą, nes moki mokesčius į Rusijos Federacijos biudžetą“, – žurnalistams Seime teigė L. Kasčiūnas.

Politikas atkreipia dėmesį, kad Lietuvos verslo ryšiai su Rusija yra minimalūs – apima vos 1 proc. visų investicijų. Visgi, anot Seimo nario, spręsti šį klausimą reikia.

„Tai čia klausimas – ką daryti. Profesorius R. Lopata siūlo tą teroristinės valstybės idėją ir kas iš to sektų, kad būtų nutraukti ryšiai. Tai, matyt, čia dar lieka klausimas, ar keliausime šiuo keliu. Nes buvo pasiūlyta idėjų ir neprisirišti prie teroriristinės valstybės sąvokos, galbūt būtų galima kaip nors kitaip tuos įstatymus mūsų stiprinti, tobulinti“, – sakė parlamentaras.

L. Kasčiūno teigimu, ypač svarbu išspręsti klausimą dėl politikoje dalyvaujančių žmonių verslo ryšių su Rusija.

Parlamentaras akcentuoja, kad galutinius pasiūlymus dėl verslo Rusijoje sureguliavimo ketinama pateikti Seimo rudens sesijoje.

„Tai aš manau, kad posėdis buvo naudingas tokių idėjų banko prasme, mes tas idėjas, banką susikūrėme, lauksime konkrečių pasiūlymų su tais konkrečiais pasiūlymais rudens sesijoje pasirodysime“, – patikino L. Kasčiūnas.

ELTA primena, kad idėją įstatymu uždrausti verslo ryšius su teroristine valstybe paskelbta Rusija, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys R. Lopata pasiūlė liepos viduryje.

Siūlymo autorius R. Lopata atkreipia dėmesį, kad Lietuva iki šiol dar neturi teisinio mechanizmo, apibrėžiančio ūkio subjektų, fizinių, privačių asmenų santykius su, pavyzdžiui, teroristinėmis organizacijomis ir t.t. Todėl politikas akcentuoja, kad jo siūlymu bandoma įnešti aiškumo.

Siūlymo iniciatorius atkreipia dėmesį, kad Seimui pritarus įstatymui verslui būtų duodamas trijų mėnesių laikotarpis nutraukti bet kokius ryšius su Rusija.

Opozicija tokią iniciatyvą vertina kritiškai. Opozicijai priklausantys parlamentarai mano, kad verslo ryšių su Rusija nereikėtų reguliuoti, nes tai turėtų būti pačių verslininkų reputacijos atsakomybė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
obosramsia no nesdamsia

Referendumas

Referendumas portretas
kada bus del pilietybes skelbiamas referendumas kartu reiketu skelbti ir referenduma del KGB bylu paviesinimo visuomenei.Uzteks cia remtis komunistu kurie kartu su KGB -stais pateko i pirmaji seima ir prieme nutarima isaldyti bylas 75 metams.Lietuvos liaudis nori zinoti savo didvyrius.Kabutese.Uzteks mulkinti liaudi.Pavlikas Morozovas

ž i o p l į , kgebiste LOPATA, -- juk KONSERVAI seime

 ž i o p l į , kgebiste LOPATA, -- juk KONSERVAI seime portretas
senai pripažinti TERORISTINĖ gauja ir viskas gerai --su KGB-tų parama jie šiandieną t e i s ė t a i NAIKINA Lietuvą
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių