Savivaldos rinkimams VRK įdarbino beveik 14,9 tūkst. asmenų

  • Teksto dydis:

Kovo 5 dieną vyksiantiems savivaldybių tarybų ir merų rinkimams Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įdarbino beveik 14,9 tūkstančio asmenų.

Kaip antradienį pranešė VRK, 60-yje Lietuvos savivaldybių dirba apie 700 savivaldybių rinkimų komisijų narių, o rinkimų apylinkėse dirbs ir balsavimą organizuos apie 14 200 rinkimų apylinkių komisijų narių.

Savivaldybių rinkimo komisijos sudarė apylinkių rinkimų komisijas, priėmė kandidatų pareiškinius dokumentus, tikrino rinkėjų parašų rinkimo lapus, registravo rinkimų stebėtojus, organizuos ir prižiūrės balsavimą savivaldybėse iki rinkimų dienos. Šios komisijos taip pat nuolat atlieka politinės reklamos stebėseną ir tyrimus dėl galimų rinkimų teisės aktų pažeidimų.

Kovo 5 dieną vyksiančiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose rinkėjai galės balsuoti 1927-iose rinkimų apylinkėse. Rinkimų kodeksas numato, kad vienoje rinkimų apylinkėje turi būti mažiausiai penki rinkimų komisijos nariai.

Pagrindinės apylinkių rinkimų komisijų narių pareigos yra išplatinti rinkėjams pranešimus apie rinkimus, sudaryti namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus, organizuoti balsavimą ligoninėse, globos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių atlikimo vietose bei rinkėjų namuose.

Apylinkių rinkimų komisijų nariai tai pat prižiūri balsavimo patalpų įrengimą, dirba rinkimų apylinkėse rinkimų dieną, pasibaigus balsavimui, skaičiuoja rinkėjų balsus bei atlieka kitus su balsavimo organizavimu susijusius darbus.

Rinkimų komisijos nariais gali būti nepriekaištingos reputacijos Lietuvos piliečiai, turintys teisę būti renkami Seimo nariais ir ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus.

Į pagalbą rinkimuose komunikuojant su klausos negalią turinčiais rinkėjais taip pat bus pasitelkti gestų kalbos vertėjai, pranešė komisija.

Bendradarbiaujant su Lietuvių gestų kalbos vertimų centru ir Lietuvos kurčiųjų draugija pasirūpinta, kad atvykę balsuoti rinkėjai su klausos negalia iš savo išmaniųjų įrenginių per „Skype“ programėlę galėtų paskambinti vaizdo skambučiu į pagalbos liniją 24/7LGKvertimas.

Šioje pagalbos linijoje dirbantys gestų vertėjai padės rinkėjams komunikuoti su rinkimų komisijos nariais ir sužinoti svarbiausią informaciją apie balsavimo procesą. Ši paslauga bus teikiama tiek išankstinio balsavimo metu, tiek rinkimų dienomis.

Visos rinkimų dienomis vyksiančios spaudos konferencijos, VRK užsakymu parengtos kandidatų diskusijų laidos ir informacijos apie rinkimus vaizdo klipai, transliuojami LRT televizijoje, taip pat bus verčiami į gestų kalbą.

Gestų vertėjai rinkimuose talkina nuo 2019 metų prezidento rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skype ?

skype ? portretas
jus baikit... cia ta programa kur mikrosoftas jusu namus stebi...kontroliuoja kekviena pirstelejima....atvirai sakykit ka jus amerikonu zvalgai....a jei chujavej turit tai isvis kinu komunistai... laisves nepriklausomybes norit a naudojates nemokamais uzsienio patarejais

Idomu,

Idomu, portretas
kiek mokes tiems zmonems is tikruju ir kiek nurasys,kad "ismoketa"!?

o kokia siandienai VRK nustacius kaina

o kokia siandienai VRK nustacius kaina portretas
bulvinio maiso sufalsifikuotu biuleteniu [balsu] !!????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių