Seimas pasmerkė Irano valdžios veiksmus prieš protestuotojus

Seimas ketvirtadienį pasmerkė Irano valdžios veiksmus bandant numalšinti protestus, kilusius po moralės policijos sulaikytos 22 metų Mahsos Amini mirties.

Seimas „už“ balsavus 108 parlamentarams ir vienam buvus prieš, priėmė rezoliuciją „Dėl Irano Islamo Respublikos vykdomos diskriminacinės politikos moterų atžvilgiu ir kitų žmogaus teisių pažeidimų pasmerkimo“.

Priimta rezoliucija Seimas paragino Irano Vyriausybę nedelsiant nutraukti prieš taikius protestuotojus nukreiptą komunikacijos priemonių ribojimą ir neproporcingą jėgos naudojimą, atlikti išsamų ir objektyvų tyrimą dėl M. Amini mirties aplinkybių bei patraukti atsakomybėn visus asmenis, kurie bus nustatyti kaltais dėl jos žūties.

„Ji žuvo to sulaikymo metu. Po šio įvykio tūkstančiai tų protestuotojų išėjo į gatves Irane daugiau nei 80 miestų, taikūs protestai taip pat jau vyksta ir kitose šalyse. Irano Vyriausybė į šiuos kilusius protestus atsakė ne dialogu su piliečiais, o žmogaus teisių pažeidimais: blokuoja internetą ir kitus komunikacijos kanalus, protestus malšina tikrai labai žiauriai, naudodami netgi kovinius šaudmenis“, − pristatydama rezoliuciją sakė viena jos iniciatorių, Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė.

Rezoliucijoje nurodoma, kad Irano Vyriausybės atsakas į protestus jau lėmė mažiausiai 76 žmonių žūtį ir šimtų asmenų sulaikymą, o šie skaičiai auga kiekvieną protestų dieną.

Rezoliucijoje Seimas pasisakė už Irano moterų siekį turėti teisę į saviraišką, kuri nebūtų ribojama diskriminacinių įstatymų, už teisinę moterų ir vyrų lygybę, taip pat pareiškė paramą visiems Irano žmonėms, taikiu būdu reiškiantiems nepasitenkinimą Irano Vyriausybės vykdoma „diskriminacine ir smurtu grįsta politika“.

Kruvini protestai Irane vyksta pastarąsias kelias savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O kai prie seimo prieš žmones orkus siautėti pasiuntė tai pederalnacių rėžimui viskas gerai buvo...

Seimas nepaklause,

Seimas nepaklause, portretas
kodel kazkokios dvi atvykeles "protestavo" pries Irana Vilniuje,o ne Teherane? Ir kodel joms Vilniuje galima darkytis "pries Irana",o eilini lietuvi "paristu" uz toki protesta pries LR valdzia!?

tikrai,

tikrai, portretas
atliko milziniska darba----PASMERKE
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių