Seimas priėmė rezoliuciją dėl žmogaus teisių padėties Afganistane

Seimas griežtai pasmerkė Talibano vykdomą smurtą ir kitus žmogaus teisių pažeidimus prieš civilius, ypač moteris, vaikus, mažumų atstovus bei asmenis, susijusius su ankstesne Afganistano vyriausybe, tarptautinėmis organizacijomis ar tarptautinėmis karinėmis misijomis.

Už tai numatančią Seimo rezoliuciją antradienį balsavo 71 Seimo narys, prieš – 3, susilaikė 24 parlamentarai.

Šį sprendimą parlamentas priėmė reaguodamas į Jungtinių Tautų pranešimus apie Talibano vykdomus sunkius žmogaus teisių pažeidimus, tokius kaip susidorojimai, smurtas, politiniai persekiojimai, moterų ir mergaičių teisių varžymai, vaikų verbavimas į kariuomenę. Valdžią Afganistane islamistų Talibano grupuotė perėmė 2021 m. rugpjūčio 15 d.

„Talibano vykdomi šiurkštūs žmogaus teisių pažeidimai prieštarauja tarptautinei humanitarinei teisei ir gali sukelti humanitarinę krizę“, − pažymima Seimo priimtoje rezoliucijoje.

Seimas paragino Talibaną nedelsiant nutraukti smurtinius veiksmus prieš Afganistano ir jame esančius kitų šalių piliečius, gerbti prigimtines žmogaus teises, laikytis tarptautinės teisės normų, užtikrinti lygias moterų ir vyrų teises, laikytis viešai paskelbtų įsipareigojimų moterų ir mergaičių teisių atžvilgiu bei garantuoti jų teisę į išsilavinimą, užimtumą, sveikatos priežiūrą, kultūrą.

Lietuvos parlamentas pakvietė tarptautinę bendruomenę afganistaniečių moterų ir mergaičių prašymus dėl prieglobsčio suteikimo nagrinėti prioriteto tvarka ir užtikrinti teisę pasinaudoti prieglobsčio procedūromis asmenims, kuriems akivaizdžiai reikalinga tarptautinė apsauga.

Kartu tarptautinė bendruomenė kviečiama atidžiai stebėti padėtį Afganistane, nuodugniai sekti visuomenės grupių, kurioms kyla didžiausia rizika, ir kurios yra labiausiai pažeidžiamos, žmogaus teisių padėtį, užtikrinti reguliarų situacijos vertinimą bei teikti reikalingą humanitarinę pagalbą, kuria būtų siekiama prisidėti prie padėties regione stabilizavimo ir užkirsti kelią naujai migracijos krizei. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
SUBIN AIŽIAI,kur mūsų šeimų teisė neturėt šalia vienalyčių ir visai nesvarbu kaip TIE įvardinti/ kur teisė į normalų gydimą valdiškuose gydimo įstaiguose,kur MŪSŲ LAISVE TIKROJI---KODĖL MŪSŲ VALSTYBĖ TAPO JUODAI PRIKLAUSOMA NUO KITŲ. ĮŠDRĮSKIT TAUTAI PRIPAŽINT KAD PRISIDIRBOT ,KAD SOVĖTINIAIS LAIKAIS LIETUVA BUVO LAISVESNĖ ANTIEK LIETUVĄ IŠPARTALIJOT.....DIDYBĖS MANIJOS PASIPŪTELIAI , PRADĖKIT RŪPINTIS SAVA ŠALIM,NES TAM jus IŠRINKOM.....TIESIOG NETURIU UŽ KĄ SU PAGARBA KALBIET DĖL VEIKSMŲ ,KURIOS VYKDOT..MŪSŲ ŽMONĖS VALGO CARITO IR TT VALGYKLOSE....PONIOS LABDARINGUS DARBUS DARO....FOTOGRAFUOJAMA....AR TOKIA TEISĖ Į SOTŲ ,ORŲ GYVENIMĄ?AR NE GĖDA PRIIMINĖT REZOLIUCIJAS APIE TEISES NE SAVO VALSTYBIŲ?

Anonimas

Anonimas portretas
Nusikaltėlių ir JAV subinlaizių seimas.

Pilietiškas,

Pilietiškas, portretas
Jau ir Afganistanas didelio susirūpinimo centre?!! Na, ar nereikia su šakėmis tokį seimą išmesti? Atrodo, Luetuva ir pajėgi rūpintis Taivanu, Afganistanu, Iraku, Cichanovskaja ir dar kažin kokia Afrikos, Azijos provincija
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių