Seimas ragina Sakartvelą nenukrypti nuo euroatlantinės integracijos kelio

Seimas paragino Sakartvelą nenukrypti nuo euroatlantinės integracijos kelio, o šalies valdžios institucijas – susilaikyti nuo bet kokių prieštaringai vertinamų iniciatyvų, galinčių šiam siekiui pakenkti.

Parlamentas ketvirtadienį vienbalsiai 114 parlamentarų buvus „už“ priėmė rezoliuciją dėl paramos Sakartvelo eurointegracijai.

Dokumente sakoma, kad Seimas vertina Sakartvelo pasiektą pažangą europinės ir euroatlantinės integracijos kelyje bei ragina nenukrypti nuo šio kelio.

Taip pat parlamentas ragina Sakartvelo valdžios institucijas susilaikyti nuo bet kokių „prieštaringai vertinamų, žmogaus teises, žodžio laisvę varžančių, pilietinės visuomenės veiklą ribojančių ir Sakartvelo stojimui į ES ir NATO kenkiančių įstatymų leidybos ir kitų iniciatyvų“.

Dokumente minimas prieštaringai vertinamas „užsienio agentų“ įstatymo projektas, kurio Sakartvelo vyriausybė atsisakė į gatves išėjus dešimtims tūkstančių pasipiktinusių demonstrantų. Kritikų teigimu, šis teisės aktas priminė Rusijoje galiojančias taisykles.

Taip pat Sakartvelo institucijos raginamos nuteistą buvusį šalies prezidentą Michailą Saakašvilį išleisti gydytis į užsienį.

Rezoliuciją inicijavo Seimo užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis, šio komiteto nariai Emanuelis Zingeris, Arminas Lydeka, Marius Matijošaitis, Audronius Ažubalis, Antanas Vinkus, Seimo Ateities komiteto vadovas Raimundas Lopata.

Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili atvirai pasisako už glaudesnius ryšius su Vakarais ir kritikuoja valdančiąją partiją, tačiau jos įgaliojimai yra riboti.

Šalis, 2008 metais kariavusi trumpą karą su kaimynine Rusija, praėjusiais metais kartu su Ukraina ir Moldova pateikė oficialią paraišką įstoti į Europos Sąjungą.

Pastarosioms buvo suteiktas kandidatės statusas, o Sakartvelui buvo liepta vykdyti tolesnes reformas, kad galėtų pradėti ilgą kelią į narystę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha.. Gruzinai degina eurozopos veliavas,

cha.. Gruzinai degina eurozopos veliavas,  portretas
spjaudo ant LGBTQ agrastu.. ir didely deda ant tos ,,,integracijos y ES ir NATO..

O gal

O gal portretas
jie atsikvosejo ir jiems jau gana tos euroatlantikos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių